Затопляне в Атлантическия океан променя климата в Антарктида

Учените изследвали температурните промени по морската повърхност
Обновена: 27 яну 2014 09:31 | 27 яну 2014 09:31, Елка Василева
9
Затопляне в Атлантическия океан променя климата в Антарктида
Снимка: Reuters

Постепенно затопляне в северната част и тропическите райони на Атлантическия океан допринася за климатични промени в Антарктида, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Сайънс дейли.

Учени от Нюйоркския университет заявиха, че данни за атмосферата от повече от три десетилетия разкриват нови пътища, чрез които условията в далечен регион допринасят за климатични промени в Антарктида.

През последните няколко десетилетия в Антарктида настъпиха драматични климатични промени, като на Антарктическия полуостров е най-голямото затопляне в сравнение с който е да било друг район на планетата, припомниха учените.

"Получените резултати показват нещо неочаквано и неизвестно досега - силата, която стои зад климатичните промени в най-южните части на южното полукълбо, е свързана с Атлантическия океан, заяви Сичън Ли от университета. Изследването потвърждава, че затопляне в един регион може да има своето въздействие върху друг."

Учените изследвали температурните промени по морската повърхност в северната част и тропическите райони на Атлантическия океан. Така открили взаимовръзка, когато сравнили температурните промени по морската повърхност с климатичните промени в Антарктида. Учените ползвали също глобален климатичен модел, за да симулират затопляне в северната част на Атлантическия океан. Симулациите им позволили да установят, че са налице климатични промени в Антарктида.

Макар данните от анализа да показваха взаимовръзка, използването на компютърен модел ни даде възможност да заключим, че затопляне в северната част на Атлантическия океан предизвиква климатични промени в Антарктида, а не обратното, поясни Дейвид Холанд от екипа. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
19
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
това е от силния електромагнитен смог в редица региони населени с хора
7
1
 
20
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 10 години
До reading cаrefullyПрав си. Извинявам се за долния си коментар. Първо трябваше да си изпия кафето :)))
6
1
 
18
 
! Отговори
reading cаrefully преди 10 години
До Rhapsody of fireя пак виж какво си написал: ...to climate change in ANTarctica...
5
2
 
21
 
! Отговори
123 преди 10 години
Бо, глобалното затопляне и промяната на климата са измислица на бледоликите и брюкселските л..нари, само и само да се харчат(съответно прибират) луди пари за безмислени и баснословни екологични проекти(между другото има и добри) и *** евродирективи. Кокосови орехи не са започнали още да растат по дърветата, така че спокойно.
4
1
 
18
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 10 години
Моля Моля Моля. Статията на Днес е полюсно лъжлива.Преводачът явно не прави разлика между Арктика, т.е. Севера и Антарктика, т.е. Юга. В оригинала се говори именно за Арктика и това е логичното.The gradual warming of the North and Tropical Atlantic Ocean is contributing to climate change in Antarctica, scientists has concluded. The findings, which rely on more than three decades of atmospheric data, show new ways in which distant regional conditions are contributing to Antarctic climate chan.
3
1
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
От кога...чакам това да се...случи,да се стопят ледовете в Антарктида.Вече не ми е интересно в Кривунделово и ще си...завзема 10-15 кв.километра на ледения континент.Аз ще съм първият туземец там,не...изследовател.Те изследователите като...дойдат,мен ще...изследват.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До един, Хората максимум могат да ускорят или да намалят определени естествени процеси, но дори и през времето което човекът е бил на земята е имало периоди, когато полюсите не са били покрити с лед. В същото време е имало и ледникови прериоди!Можеме да се опитваме да забавяме дадени процеси, но ключовата дума в случая е адаптация, а не опит за спиране и обръщане на процесите.
1
8
 
22
 
! Отговори
Бо преди 10 години
И сега ще почнат да се изреждат едни да ни обясняват, че това било част от циклична промяна на климата и се случва на всеки 25 хил. г. и нямало такова нещо като глобално затопляне, защото видите ли хамериканцит и японците не желаят да подпишат договора от Киото и да си намалят вредните емисии. Кучето си лае, кервана си върви, ама резервна Земя нямаме!