Чума е имало и в Древен Египет

Намерени са тела в дебел слой вар
19 юни 2014 12:27,
5
Чума е имало и в Древен Египет
Снимка: Reuters

Поредица епидемии от чума са върлували в Древен Египет и са накарали летописците по онова време да смятат, че идва краят на света. Археолози наскоро откриха нови артефакти и човешки тленни останки от този ужасен период в историята на човечеството, съобщи ЮПИ.

Докато извършвали разкопки в погребалния комплекс Харва и Ахименру в Луксор, италиански изследователи попаднали на спечени човешки тела в дебел слой вар. В древността варта често е била използвана за дезинфекция.

Телата са намерени край три древни пещи за производство на вар. С нея са били покривани телата на жертви на чумата при погребването им.

Откритите на обекта глинени съдове датират от приблизително 270 г. Това позволило на изследователите да свържат тленните останки с периода от 3-и век, когато е имало поредица епидемии от чума в Римската империя.

Гробницата, в която са намерени тези тленни останки, е построена през 7-ми век преди Христа и е била изоставена след епидемиите от чума.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази камила знае нещо по въпроса - много самодоволно гледа :)
3
0
 
1
 
! Отговори
Беселинчо преди 9 години
До Беселинами тъй де 270г. -> 3-ти век AC
2
0
 
0
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До zzz - Това означава, че се е случило около 270-та година. Сега сме 2014 г. - значи преди около 1744 години. По-долу са написали - в 3ти век. :-)
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искали са да кажат от 70г. горе-долу с появата на Ленин и комунизма. Явно варта изобщо не е помогнала щото този бацил много бързо мутира и лесно се приспособява а и заразяването става по въздуха само от една пръдня. Освен това латентния период е много голям някъде около 4-5 поколения. Най-лошото на тази чума обаче са мутантите , Хамстера и Мазньо щото външно много приличат на нормалните хора!!!!!