Магнитното поле на Земята отслабва

Последното подобно явление е наблюдавано преди повече от 780 000 години
20 юни 2014 18:00,
15
Магнитното поле на Земята отслабва
Снимка: Reuters, архив

Три спътника на Европейската космическа агенция измериха точно параметрите на магнитното поле на Земята. Изчисленията показват, че то отслабва, а магнитните полюси се изместват, съобщи "Шпигел".

Сами по себе си измененията в състоянието на магнитното поле на нашата планета са нещо обичайно. Известно е, че полето променя посоката си средно по един път на всеки 250 000 години.

Последното подобно явление е наблюдавано преди повече от 780 000 години, тоест необходимостта от поредната метаморфоза отдавна е назряла, предаде РИА "Новости".

Магнитното поле защитава нашата атмосфера от слънчевия вятър. Учени подозират, че именно така е загубила атмосферата си планетата Марс, която няма магнитно поле.

Полето на Земята насочва частици с висока енергия покрай магнитните силови линии, което създава своеобразен защитен пояс на планетата. Преместването на полюсите не отслабва защитата.

Проблемът се състои в това, че през последните 100 години магнитното поле на Земята е отслабнало с около 5%. В областта на т.нар. Южноатлантическа аномалия (край бреговете на Бразилия) това явление е още по-силно.

Наблюдения, извършени с трите европейски спътника "Алфа", "Браво" и "Чарли" показват, че динамиката на отслабването на магнитното поле е най-голямо над целия американски континент.

Освен това измервания, извършени със спътниците, показват, че северният магнитен полюс, който се намира в Арктическа Канада (физиците, обратно, го наричат "южен"), се измества по посока на Сибир със средна скорост от 90 м на ден.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: магнитно полеземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спукана ни е работата.
11
1
 
15
 
! Отговори
историк преди 9 години
Преди 780 000 години, магнитното поле е измерено точно по време на концерта на Лили Иванова.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Много си зомбиран мойто момче.много си първосигнален
9
4
 
11
 
! Отговори
Ghost преди 9 години
Странно как от НАСА упорито ни мажеха очите,че обръщането на полюсите (едно от най-унищожителните явления за човечеството,ако се случи и в зависимост с каква скорост) било много рядко и хич не му било времето сега...Такива са отговорите им за всичко което може да разклати Новия Световен Ред.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има начини, с които се разбира за смяната на полюсите преди толкова години,но едва ли някой е наблюдавал това явление тогава.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно ми е кой е измервал магнитното поле преди 780 хиляди години...
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По номеренште останки на птеродактили се е забелязало намаление размера на крилете, понеже мажнитното поле на земята отслабнало и не ги привличало така силно... какво умозаключение само... требва да се зáпиша за професор.
5
3
 
9
 
! Отговори
дедо кос преди 9 години
А-а и аз помня.Тогава от смяната на полюсите дядо ми го заболе главата и ми скъса учебника по физика,а даскала (много як неандерталец),такъв шамар ми заби, че и досега не мога да си спомня кой полюс от коя страна се намира.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз помня последната смяна преди 780 000 години, точно тогава северният полюс отиде на мястото на южния и затова сега физиците наричат северния полюс южен.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са обречени ако не емигрират.
2
0
 
1
 
! Отговори
poliarni преди 9 години
eto gi kolektiva.alle.bg
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно от кого ли е било наблюдавано това явление преди 780000 г.Може би от пра прадядото на автора