Шестима в изолация за година в подготовка за мисия до Марс

Научният експеримент се провежда в САЩ
Обновена: 29 авг 2015 13:16 | 29 авг 2015 13:16, Елка Василева
75
Шестима в изолация за година в подготовка за мисия до Марс
Снимка: архив, Reuters

Научен експеримент с продължителност една година, който цели да се имитират условията при полет до Марс, започна в Хаваи, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Както оповестиха организаторите, в разстояние на 365 дни шестима доброволци от САЩ, Франция и Германия ще живеят в пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа.

Международният екип от млади учени, избрани с конкурс за участие в този проект, включва трима мъже и три жени. Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън, която е експерт по почвознание и еколог от щата Монтана.

Заедно с нея на доброволно заточение са се обрекли физик, инженер, биолог, лекар и архитект, който мечтае да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс.

Специалисти от НАСА и Хавайския университет разчитат експериментът да допринесе за подготовката на първия полет на човек до Червената планета, който американското космическо ведомство се надява да бъде осъществен през 30-те години на този век.

Експертите възнамеряват да изследват медицински и психични проблеми, с които може да се сблъска екипажът на кораб, отправил се на дълго пътешествие в далечния космос.

За целта участниците в експеримента в Хаваи предстои да извършат достатъчно сложни научни изследвания, намирайки се под постоянно наблюдение. Доброволците ще бъдат следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им.

Двуетажното здание, което за една година ще бъде техен постоянен дом, се намира на височина 2600 метра над морското равнище. То е с форма на купол с височина 7 метра и с диаметър 12 метра. На първия етаж има изследователска лаборатория, а на втория - малки спални помещения.

Навън шестимата "затворници" ще могат да излизат веднъж седмично единствено в космически скафандри.

От 2013 г. това е четвъртият екип от доброволци, които се обричат на заточение в автономния комплекс в Хаваи. Първите две групи живяха там по 4 месеца, а третата - два пъти по-дълго. НАСА е изразходвала за тази програма 1,2 милиона долара.

За най-дълъг от всички подобни експерименти, свързани с полет до Червената планета, е смятан "Марс-500", извършен в Русия през 2010 - 2011 г. Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в пълна изолация 520 денонощия - колкото ще отнеме предполагаем полет до Марс и обратно. Експериментът бе осъществен в Института за медико-биологични проблеми на РАН с участието на Европейската космическа агенция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Буахаха преди 8 години
те пратиха успешно сателити около Марс , няколко марсохода , за да проучат релефа и възможностите за кацане или май не успяха
37
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Проблемите на пилотиран полет- експедиция до Марс са най-вече от физиологично естество. Продължителното състояние на безтегловност /много месеци/ каквото ще е при 1 такъв полет, действа разграждащо на костната и мускулна с-ми. Всякакви компенсиращи упражнения практикувани в дълги престои в околоземни станции дo сега не са дали някакъв кой знае какъв положителен резултат. Друг основен проблем е радиацията излъчвана от Слънцето, както и идваща такава от Космоса.
36
1
 
3
 
! Отговори
очевидец преди 8 години
Пътешествието до Марс е възможно след 12-тата ракия.Засега там е бил само Михаил Миков.А като прочетох статията тия ракия не са си взели та нищо няма да излезе.
35
3
 
1
 
! Отговори
марсиянец преди 8 години
Холивуд ще им снима едно филмче как отиват и кацат на Марс, както го направиха и за Луната. Този път обаче ще трябва повече да се постараят и да няма издънки, както с веещия се хАмерикански флаг, който няма как да се вее при липсата на атмосфера и вятър. Както и да е лъжитена краварите са ясни и сме им свикнали. Според мен евентуална мисия до Марс на този етап е невъзможна. Не сме стигнали до такова развитие-технически, научно и физически. А за строеж на база на Марс да не говорим. Пълна смешка
34
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Гошо преди 8 години
А с ракийка дали са се запасили за тая дълга ваканция.
33
2
 
2
 
! Отговори
J Rod преди 8 години
Globalniat elit otdavna IMA bazi i nå lunata i vkluchitelno razbira se i nå Mars,drug intr takt i verden Mars en e chervena i nå new IMA atmosvera kakto i nå lunata toga e istinata.Koiito Isla da si vqrva nå Nasa Masa.Sabudete se i si izmiite hubavo ochite da da proglednete!
32
0
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Не прекалявайте с опиатите, води до изсушавене на мозъка.
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 41Добре е някой най-напред да те обезпечи с малко мозък, преди да разпространяваш пропагандните фейкове на КГБ-ФСБ.
30
0
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
Чперво ще изпратят като опитни животни група софийски седерастчета и после може други хора.
29
0
 
1
 
! Отговори
SD преди 8 години
Дано и теб те затворят там .Ще има 365 дни спокойстивие , без *** заглавия !!!:)
28
1
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТ-ГАДАТЕЛЬ преди 8 години
ДАНО ДА НЯМА СКРИТИ КАМЕРИ ,ЧЕ ДА НЕ СЕ ВИЖДА КАКВО ПРАВЯТ ТЕЗИ 3 МЪЖЕ И 3 ЖЕНИ В ИЗОЛАЦИЯ !
27
2
 
9
 
! Отговори
:) преди 8 години
Двигатели се произвеждат с титаний - много лек и 2 пъти по здрав от стоманата метал, и издържа на 3000 градуса - перфектен за двигатели :)САЩ нямат титаний, даже и по време на Студената война са го купували от Русия с ИЗМАМА :)))),купува ли са го чрез трети държави посредници :)))))))Това е истината, а като ги купят руските МОЖЕ И ДА ГИ ПРЕТОПЯВАТ, ние това не го знаем :))))
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужасно евтини са, защото руснаците не са спирали да ги ползват и преправят до степен на максимално съвършенство и минимум разход - важи и за корабите. Затова и към момента всички катерят на МКС със Союз. Просто друго няма и скоро няма да има. А като нямаш избор - цакаш. Важи във всички житейски и технологични схеми :))))
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я стигнат до Марс,я не,ама пак ще се молят на руснаците да ги прибират...
24
4
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
до 34Руските двигатели са ужасно евтини, няколко пъти по евтини, не че са по добри :)))А защо са евтини ? Използват се титаний и разни такива метали от които в Русия има много залежи,затова са евтини :) КАТО ИМА за без пари, защо да даваш много пари? :)
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А двигателите на ракетата и кораба ще са руски ...Пак бягат пред вятъра :))))
22
9
 
6
 
! Отговори
прав сектор преди 8 години
Трябва да пратят първо руснаци...тогава хора.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който е от Пловдив може да помни, че "на Марс няма живот, но има купон" :)))
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте линк за ustream ?!?
19
4
 
2
 
! Отговори
:) преди 8 години
Много държави, работят върху мощни лазерни оръжия, САЩ са напреднали много, вече имат работещи такива :)))Светлината от Луната до Земата достига за 1,3 СЕКУНДИ :))))Със новите мощни лазери със слънчеви панели на луната, можеш да си ЧЕРТАЕШ и ДРАСКАШ ЗЕМЯТА, и си НЕУЯЗВИМ за разлика от спътниците (които винаги могат да се унищужат) :))))Ето ти разумна инвестиция :)))))С НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ЛУНАТА СТАВА ВСЕ ПО ПРИВЛЕКАТЕЛНА И ВСЕ ПО ПРИВЛЕКАТЕЛНА :)))