Намалява ли парниковият ефект?

Южният океан отново изсмуква големи количества CO₂
11 сеп 2015 21:47, Анисия Иванова
9
Намалява ли парниковият ефект?
Снимка: Reuters, архив

Антарктическият океан отново е започнал да поглъща големи количества въглероден двуокис, главният причинител на парниковия ефект, и този факт дава нови надежди на климатолозите, съобщава Франс прес.

Океаните поглъщат около една четвърт от емисиите на въглеродния двуокис, който се изпуска в атмосферата в резултат на човешката дейност при изгарянето на въглищата и петрола. А за Южния океан този процент възлиза на 40 на сто.

"Антарктическият океан поглъща много повече въглероден двуокис, отколкото изпуска, заявява една от авторките на проучването Дороти Бейкър от университета в Северна Англия.

Той "изсмуква" голяма част от вредните емисии, които се държат на човешката дейност. А това допринася до намаляването на концентрацията на въгелроден двуокис в атмосферата и до забавянето на климатичните промени."

Тя припомни, че според предишни изследвания количествата, поглъщан въглероден двуокис от Южния океан, не бяха се увеличавали от края на 80-те години. А това засили притесненията на учените да не би неговите способности за абсорбиране да са се изчерпали. През наблюдавания период Антарктическият океан поглъщаше основния парников газ с 30 процента по-малки количества.

Но според последното международно изследване, ръководено от Никола Грюбер от университета в Цюрих, тенденцията се е обърнала от 2002 година.

Южният океан отново е възвърнал първоначалната си абсорбционна способност. Това се дължи на промяна в подводните течения и на спадането на повърхностната температура на океана. При това водите, богати на въглероден двуокис, са останали на голяма дълбочина. Оказа се, че абсорбционните свойства на Южния океан варират в много по-големи граници, отколкото учените предполагаха досега.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Стига вече с това глобално затопляне.Говерете за неща, които наистина ни касаят и за които имаме сили да спрем и предотвратим. Например знаете ли колко милиони тонове буклуци се изливат всекидневно в Черно море, например, благодарение на Дунав и на Волга. А после ядем черноморска риба, пълна с какви ли не отрови.Всекидневно почвата се замърсява с тонове изкуствени торове и отвори против вредители. Те се просмукват във водата, почвата и растенията и после ние пием и ядем тези отвори.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този пкеан да не ни изсмуче нас накрая! По-евтино ще му излезе.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако всички хора на Земята,пръднат дружно,ще се увеличи ли парниковия ефект?
2
3
 
5
 
! Отговори
Ванчо преди 8 години
До СО2? Ами то точно това е парниковият ефект, наблюдава се придимно над градове и индустриални зони. А въздухът не може да го сравняваш с един определен газ, защото е съставен от няколко такива.
1
7
 
31
 
! Отговори
CO2? преди 8 години
Този така наречен вреден газ е по-тежък от въздуха и няма как да предизвика парников ефект (за разлика от метана например). Има огромно количество учени, които се изхранват плашейки хората с ту с глобално затопляне ту с глобално застудяване. Глобални мошеници тоест...