Джуджето Церера през "очите" на станция "Доун"

НАСА качи снимки на единствената планета-джудже
27 окт 2015 16:16,
4
Джуджето Церера през "очите" на станция "Доун"
Снимка: НАСА

НАСА качи в интернет архива на направените от междупланетната станция "Доун" снимки на Церера - единствената планета-джудже в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер, съобщи на сайта си американското Планетарно дружество, цитирано от БТА.

На няколко хиляди фотографии, представени от НАСА, повърхността на Церера се отличава с цветово еднообразие (преобладава сивият цвят). Изключение правят петната в района на кратера Окатор, които са със сини тонове. Учените предполагат, че те представляват солени вулкани, а не ледени, както се смяташе преди.

Първото цветно изображение на Церера е получено от монтиране на снимки, направени от "Доун" на 4 май 2015 година. Човешкото око би възприело планетата-джудже такава, каквато е изобразена на горния ляв ъгъл.

За останалите изображения са били използвани червени, зелени и сини филтри, за да бъдат установени особеностите на релефа на Церера. Целият каталог от фотографии обединява цветни снимки на Церера, получени в периода от февруари до май 2015 година.

Планетата-джудже е кръстена в чест на римската богиня на плодородието и на подземния свят, на майчинството и брака Церера.

Всички открити на повърхността на небесното тяло кратери и възвишения са получили имена, свързани с Церера или с аналогични митологични същества, като например на хавайския бог на растенията Хаулани.

Церера е открита през 1801 г. Близо 50 години е смятана за планета, тъй като орбитира около Слънцето и има формат на кълбо. През 2006 г. е класифицирана като планета-джудже.

Междупланетната станция "Доун" е изстреляна на 27 септември 2007 г. от Кейп Канаверал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
Вече има нова категория небесни тела - планети-джуджета.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая новина, в която се говори за джудже, което не е кремълско. Доживях!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Церера планета???Точно си е плонета джудже. Ти не се излагай.
1
4
 
3
 
! Отговори
Церера планета??? преди 8 години
Неграмотници от Д.нес.бг, поправете се! Церера е астероид, а не планета! Пък било то и мини. Отворете дебелите учебници по астрономия и не се излагайте като кифладжии!