НАСА с изненада: Шапката на Антарктида расте!

Снегът се превръщал в лед, твърдят учените
3 ное 2015 10:57,
25
НАСА с изненада: Шапката на Антарктида расте!
Снимка: Reuters, архив

Ново изследване на НАСА показва, че увеличаването на ледниковата покривка в Антарктида е по-голямо от загубите на лед на континента, съобщи ЮПИ.

Получените резултати са в противоречие с данните на Междуправителствената експертна група за промените в климата, които през 2013 г. наведоха на мисълта, че увеличаването на ледниковата покривка не съответства на загубите на лед.

Новото изследване не изключва напълно резултатите от предишни проучвания, които показаха значително отстъпление на ледниците, ледниковата покривка и морския лед. То обаче предоставя данни, които по-рано не са били взети предвид.

Резултатите от новото изследване разкриват годишно увеличаване на леда в региона със 112 милиарда тона между 1992 г. и 2001 г. Годишно увеличаване с 82 милиарда тона е наблюдавано между 2003 г. и 2008 г.

"Съгласни сме с резултатите от други изследвания, които показаха нараснало топене на леда в Антарктическия полуостров и в района на ледниците Туейтс и Пайн айлънд в Западна Антарктида - заяви ръководителят на изследването, глациологът от центъра за космически полети "Годард" на НАСА Джей Зуоли. - Несъгласието ни е свързано главно с Източна Антарктида и вътрешността на Западна Антарктида. Установихме, че там натрупването на лед надвишава загубите му в други райони."

Според извършения от неговия екип анализ на спътникови данни, са налице малки промени в дебелината на леда в обширни райони, както и по-големи промени в по-малки райони.

Увеличаването е под формата на удебеляване на ледниковата покривка, което преди е смятано за натрупване на сняг. Учените изследвали метеорологични данни за снега, които сочат, че натрупването му е намаляло през последните две десетилетия. Екипът анализирал също древни метеорологични данни, събрани от сърцевината на ледниковата покривка, и констатирал, че снегът отпреди 10 000 години бавно се е превърнал в лед през последните няколко хилядолетия.

Новите резултати вероятно ще накарат учените да преразгледат моделите за покачването на морското ниво.
"Добрата новина е, че Антарктида в момента не допринася за покачването на морското ниво - отбелязаха авторите на изследването. - Има обаче и лоша новина. Ако приписваното на Антарктида ежегодно покачване на морското ниво с 0,27 милиметра от Междуправителствената експертна група за промените в климата не е свързано с този регион, ще трябва да има друга причина за повишаването му, която не се взима предвид."

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
12
 
! Отговори
от мен преди 8 години
...нерде Ямбол...нерде Стамбул .Можете да напишете и , че популацията на пингвините е заплашена от нападенията на глутници бели мечки!
20
0
 
45
 
! Отговори
Учител по география преди 8 години
Защо, по дяволите, сте сложили снимка на СЕВЕРНИЯ ледовит океан, или известен още като Арктически и Арктика, на статия за Антарктида?????? Бива бива неграмотност, но това е направо вледеняваща простотия!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, моето изследване показва, че парното ни отопление работи като хладилник !!!
18
0
 
30
 
! Отговори
лелелеле!!! преди 8 години
*** тва горе е Арктика бе неграмотници!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сами ще се затрием от тази планета.... На живота са му трябвали цели ери за да достигне до това което ние за краткото си съществуване ще унищожим а след това и себе си...Все повече открития говорят че не сме първата цивилизация на тази планета а и вероятно не най-развитата ... както отиват нещата няма да сме и последната а просто поредната самозатрила се.Колко ли цивилизации трябва да се изредят докато човекът се научи да пази това което има?
16
2
 
8
 
! Отговори
И какво ако преди 8 години
Ами ако статията беше, че се потвърждават опасенията на учените? На колко от вас щеше да му пука, пак щяхте да си карате автомобилите, без да си давате сметка дали това влияе на климата. За съжаление, когато стане дума за общата ни отговорност пред бъдещите поколения бягаме от индивидуалната такава. При избора между комфорт и промяна на начина на живот за съжаление надделява комфорта. А на хоризонта засега няма технология, която да ни позволи да мислим за транспорт бе звредни емисии.
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои хора трябва да отворят атласа и да погледнат къде се намира Антарктида и къде е Арктика и тогава да пишат статии! Срам!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има топлина която превръща снега в лед. Защо не кажат истината на човечеството. прочетете за Agartha и дневника на general Richard Bird.Има открития които немогат да бъдат продължени защото не зависят само от човека върху земята. За тях е по лесно да ги приемем като фантастика защото в противен случай ще ни помислят за луди
13
0
 
22
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
След тази статия мога само да цитирам един древен философ: "Аз знам, че нищо не знам".
12
1
 
5
 
! Отговори
Пеню преди 8 години
Ейййй, тоя път ракията я спечели хазяина. Ама знаех си аз, тези Туейтс и Пайн айлънд и друг път са ме дънили.
11
4
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Поръчкова статия от американските корпорации.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на мен ми прилича на платена реклама
9
0
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Арктика имаш предвид. :D
8
0
 
25
 
! Отговори
Учител преди 8 години
До Dnes bg. Предложих ви да работя при вас с образование по история и география и не го приехте. Назначете си новинари от всички научни области, за да не правите глупости.
7
0
 
35
 
! Отговори
Още един преди 8 години
Това на снимката не е Антарктика а Арктика. За кой ли път несъответствие между снимка и текст?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя шапката расте и озоновата дупка се затваря. Всичко това е хубаво, но въпреки това държави като Индия, Китай и Америка тровят земята. Абе, журналята, вие География учили ли сте? Я пак помислете какво сте написали. Дали пък не е Африка, а?
5
0
 
20
 
! Отговори
Чави преди 8 години
Значи взехте copy-paste от БТА новината и едно нещо трябваше да свършите - да изберете снимка... Добра работа бг журналистика!
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ НА САЩ!!!!!!!!ЧАКАЛИ СА ДА ПАДНЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ СНЯГ И СА ОБЯВИЛИ СПРЯМО НАЙ-НИСКАТА ДОСТИГНАТА СТОЙНОСТ, ЧЕ ИМА ПОКАЧВАНЕ!!!!НИЕ ТРЕВА НЕ ПАСЕМ!!!! СВЕТА НЕ Е СПРЯЛ ДА БЪЛВА В АТМОСФЕРАТАВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ОТЧЕТЕМ, ЧЕ КРЕМИКОВЦИ СПРЯ МОЖЕ ДА Е ОТ ТОВА :D
3
1
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Пак като не е Атлантида
2
2
 
35
 
! Отговори
макето преди 8 години
Арктика Антарктика има мако разлика да пием за глобалното застудяване поне ке има лед за ракийката