Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки

Всеки има своите предимства, но и неоспоримите си недостатъци
27 ное 2015 15:14, Екип на Dnes.bg
145
Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки
Колаж със снимки от Wikimedia commons

Су- 24 и Ф-16

Сравнението между тези два бойни самолета, е почти като да сравняваш Лада Нива с Порше Карера. И тук нямам предвид възрастта или надеждността на машините, а параметри като скорост, маневреност, товароносимост, разход на гориво и лекота на управление. Всеки има своите безспорни предимства, но и също толкова неоспорими недостатъци.

Започваме от там, че това са самолети с коренно различно предназначение.

Су-24

Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки
Колаж със снимки от Wikimedia commons

Су-24 е свръхзвуков бомбардировач за всякакви метеорологични условия, разработен в СССР в края на 60-те години на миналия век. Той разполага с два двигателя, управлява се от двама пилоти, разположени един до друг и има променлива геометрия на крилото, което му позволява високи скорости на круиз и по-ниска скорост за прецизно насочване на бомбения товар.

Това е първият съветски боен самолет с интегрирана дигитална авионика за навигация и проследяване на цели. Самолетът е на въоръжение в руските, украинските и индийските въоръжени сили, както и във ВВС на още няколко страни, които не го поддържат в бойна готовност. Кодовото му име в НАТО, е Fencer, което също има двузначно тълкуване – масово се приема буквалния превод на „Фехтовач“, но истината е, че съюзниците са имали предвид тежката грациозност на „конят за препятствия.“

Ф-16

Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки
Колаж със снимки от Wikimedia commons

Ф-16 е многоцелеви, свръхзвуков изтребител, разработен от американската компания General Dynamics, която сега е част от конгломерата Локхийд-Мартин, почти по същото време – в началото на 70-те години. Той е предназначен основно за въздушен бой и въздушно превъзходство, управлява се от един пилот и има само един двигател.

Уникалната му конструкция, която няма аналог, с изключение на израелското му копие, позволява изключителна маневреност и прецизно управление дори и при ниски скорости. Известен под кодовото име Fighting Falcon /Боен сокол/, Ф-16 е водещ изтребител във военновъздушните сили на 27 държави, сред които Румъния и Полша.

В 40-годишната му история са произведени над 4500 броя от общо 35 модификации. През годините Ф-16 еволюира до един от най-технологично усъвършенстваните изтребители от 4-тото поколение в света.

От всичко описано дотук би трябвало да става ясно, че резултатът от срещата между тези два самолета на бойното поле няма да е красива гледка. Нито преследването, нито битката между „Конят за препятствия“ и „Сокола“ са честна игра.

Су-24М, какъвто е моделът на руските ВВС, който беше свален в Турция, е тежък бомбардировач на ниска височина, модифициран за електронна атака и разузнаване. Той разполага с дигитална навигация, вградено следене на целите в шлема на пилотите и мултифункционални дисплеи. Машината има възможност да пренася само две ракети въздух-въздух за отбрана, които са за близък бой и с инфрачервено насочване. От гледна точка на маневреност, може спокойно да определим Су-24, като „трагичен“. Но това не е изненада, защото ролята му никога не е била да се забърква във въздушни битки с пъргави изтребители.
Завой на 180 градуса с пълно снаряжение би продължил в радиус между 12 и 20 километра, докато на Ф-16 му трябват едва 3-4 в общия случай.

Су-24 може да разчита единствено на високата си скорост за бягство, но не и ако вече е прехванат от двойка преследвачи. Турските Ф-16 са от блок 50, една от най-новите и модерни модификации на изтребителя, някои от които се сглобяват на място в Турция. Той е малък, лек и пословично маневрен господар на въздушния бой.

Турските Ф-16 са известни с кодовото име Viper /Усойница или Пепелянка/ и са точно толкова коварни, когато трябва да се заемат с голяма и тромава плячка. Казано накратко – с опитен пилот в кокпита на Пепелянката, Су-24 няма никакви шансове за измъкване, освен ако не разполага с ескорт от изтребители, каквато е обичайната практика при бойни действия.

И тъй като можем да бъдем сигурни, че руските генерали са съвсем наясно с това, то не е учудващо, че руското командване настойчиво описва случая, като „удар в гърба“… при това без никакви шансове за честна защита.

Технически параметри

Су-24
Схема: Wikimedia commons
Екипаж: 2 (пилот и оператор на бойните системи)
Дължина: 22.53м
Разпереност на крилата: 17.64м разперени / 10.37м прибрани
Височина: 6.19м
Площ на крилото: 55.2 m²
Тегло празен: 22 300 кг
Тегло с боен товар: 38 040 кг
Макс излетна маса: 43 755 кг
Двигатели: 2 × турбореактивни
Тяга: 75 kN за всеки двигател
Тяга с пълна мощност: 109.8 kN всеки
Капацитет на горивото: 11,100 kg
Максимална скорост: 1 315 км/ч на морско равнище / 1 654 км/ч (Мах 1.35) на височина

F-16

Схема: Lockheed-Martin Corporation
Екипаж: 1
Дължина: 15.06 м
Разпереност на крилата: 9.96 м
Височина: 4.88 м
Площ на крилото: 27.87 m²
Тегло празен: 8,570 кг
Тегло с боен товар: 12,000 кг
Макс излетна маса: 19,200 кг
Двигател: 1 × F110-GE-129 турбореактивен General Electric
Тяга: 76.3 kN
Тяга с пълна мощност: 127 kN
Максимална скорост: 1 470 км/ч на морско равнище / 2 120 км/ч на височина (Мах 2)

Анализ на Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването за авиация и авиоиндустрия Авиошоу, което се излъчва по национална телевизия Bularia ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
48
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Искам сега едно сравнение между мерцедес С класа и мерцедес камион.Това са самолети с различно предназначение и не разбирам защо се сравняват.Руските Су ще бъдат придружавани от изтребители.Тези изтребители може да ги сравните с турските ф16
62
3
 
19
 
! Отговори
пена преди 8 години
Да се сравнява Ф16 със СУ24 е безсмислено. А и при въздушен бой от разстояние (с ракети) самолета е без значение. Единственото нещо, което решава такива битки са радара и обхвата на ракетите. (радара се ползва за засичане на врага, насочване на ракетите и заглушаване на вражески радари/ракети) Като гледам руския СУ24 въобще не е имал радар щом ракетата ги е изненадала :Д
61
4
 
73
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Аналог на америконския А-10 е руският СУ-25 - и двата самолета со дозвукови "Щурмоваци".Су-24 е свръхзвуков бомбардировач.Защо руснаците казват "удар в гърба"?Защото по правило двойка бомбардировачи се съпровожда от един или два истребителя!Но, руснаците не го направиха, защото смятаха турците за партньори не само в политическата, но и в икономическата и военна област на сътрудничество.Е, да се доверяваш на туските политици се оказа опасно.Дано и нашите пжлитици си вземат поука!
60
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
12 юни 1999: Су-30МК се разбива по време на авиошоу в Париж, двамата пилоти катапултират успешно и няма жертви на земята. 30 април 2009: Индийски Су-30МКИ катастрофира, а пилотът му загива. 30 ноември 2009: Индийски Су-30МКИ катастрофира, двамата пилоти катапултират успешно. 13 декември 2011: Индийски Су-30МКИ се разбива край град Пуна, пилотите катапултират успешно.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименf16 е лек изтребител, по-скоро сравним с МИГ29 с модификациите. Въпреки, че няма да остане длъжен и на су-30, зависи от снаражението. Ако гледате тренировките с индийските, те са с модификации от су-35, а освен това са тренирали само догфайт.
58
3
 
11
 
! Отговори
Г преди 8 години
И какво точно означава "не са очаквали"? То да не е селската седянка, че да не са очаквали? Това са бойни машини с, подчертавам, дигитална авионика. И да очакват, и да не очакват, компютъра засича и прихващането, и изстрелването на ракетата. Две войнствено настроени държави с вече несменяеми лидери си мерят онея работи, цял свят се побърка да ги анализира... Едните купуват евтин петрол от ИДИЛ, другите от Асад, какво толкова има да обсъждаме?!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
67Ето, личи си колко четеш изобщо и е ясно, че някой ти плаща за това което пишеш. Елементарно е - напиши в гугъл The National Interest и хубаво прочети кой го издава. Напълно американско списание. Вижда се кой е платения ***.
56
1
 
10
 
! Отговори
до 71 преди 8 години
Ми щом сам казва, че са с различно предназначение, за какво изобщо ги сравнява?
55
1
 
7
 
! Отговори
що ревете ве преди 8 години
Що ревете бе! Сравнявали "несравними самолети". Ами той автора точно с това започва, че са самолети с различно предназначение!
54
0
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 8 години
Може да сравнят и СУ-35
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Автор: Екип на Dnes.bg"А, аз си мислех, че няколко мозъка работят по-добре от един. Ето, че опровергахте този мит.
52
1
 
11
 
! Отговори
До 65 преди 8 години
Не ставак смешен, тия пилоти да не са тръгнали на разходка, на военна мисия са, имат система за оповестяване, имат радар, имат топлинни примамки, такава ракета лети поне 15 секунди преди да порази целта, и естественно ще дойде изотзад, топлината ракета следи топлината диря на самолета, тя фронтално не идва.
51
5
 
9
 
! Отговори
тролгеносен преди 8 години
Обърнете внимание кой обикновено "цитират" продажните сайтове и руските трплейбуси. The National Interest ....Трябва да звучи "авторитетно" , сиреч американци го казват. Всъщност тази помия си е спонсорирана директно от руснаците. Някой наши сайтове мноооооооооооого го обичат това "списание". Много!! Всеки ден все него цитират!:))))))
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
64 ГешаГовориш наизуст. Потърси специализирана литература по въпроса за военната мощ на Русия и САЩ, ще научиш доста интересни факти. Особено интересни са материалите за мобилизирането на сухопътна армия от НАТО - изключително бавен процес. Например Германия отговаря за мобилизацията на своите войски и тези на Полша. Докато всички страни от НАТО се наканят да съберат войските, вече ще са мортус, тъй като руските сили са компактни и лесно се разгръщат.
49
2
 
14
 
! Отговори
ХМ преди 8 години
Как може да напишат такова тъпо сравнение. Да бяха направили сравнения на МИГ-31, МИГ 35 или на СУ-30.Това че руснаците си до-изчерпват ресурса на старите самолети, си е само от практична гледна точка. При сериозно военно положение, други ще са самолетите
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При положение, че ИД нямат самолети и всички страни наоколо са смятани за приятелски какво очаквате да пратят с един два или колкото там са били бомбандировача? И как да очакваш ракета в гърба особено въздух въздух след като би трябвало да няма други самолети?
47
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според русофилите, Турция е трябвало да изпрати някой пътнически самолет, та да е равностойно
46
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе пилотите са си бъркали в носа, и са си мислили че може да си правят каквото искат
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без коментар: Руският многоцелеви свръхманеврен изтребител Су-35 е огромна заплаха за който и да е западен изтребител, той няма конкуренция дори в лицето на най-модерната американска разработка F-35, пише The National Interest. Конкуренция на руския самолет може да бъде само американският му аналог F-22. Но дори най-новата разработка на американската авиация изтребителят-бомбардировач от пето поколение Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF) F-35, не може да се конкурира със Су-35.
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората са го казали по-долу. Каква е тази некомпетенетна статия. На авторите препоръчвам да прочетат малко повече за Су-34 и Су-35 - руските изтребители и тогава да ги сравняват а американските изтребители.