НАСА и "Боинг" си стиснаха ръцете за полет до МКС

Засега НАСА използва руските ракети "Союз"
19 дек 2015 20:12,
234
НАСА и "Боинг" си стиснаха ръцете за полет до МКС
Снимка: архив, Reuters

НАСА сключи договор с компанията "Боинг" за втори полет на новия й пилотиран космически кораб Си Ес Ти-100 "Старлайнер" до Международната космическа станция (МКС), съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на информация на НАСА.

През май бе постигната договореност за първия полет до орбиталния комплекс на новия космически апарат, който трябва да бъде готов през 2017 година. 

През ноември НАСА сключи договор и с компанията "Спейс Екс" за полети до МКС с пилотирания й космически кораб "Дракон". Също като "Старлайнер" и той още се доразработва. Така "Боинг" и "Спейс Екс" са получили "три от четирите гарантирани поръчки" за полети на американски астронавти до станцията, съобщиха от НАСА.

Сумата на сделките не се споменава. Миналата година обаче, когато двете компании победиха в конкурса за изграждане на пилотирани космически кораби, държавата им отпусна бюджет в размер на 4,2 и и 2,6 млрд. долара.

"Когато НАСА им издаде летните сертификати, Си Ес Ти-100 "Старлайнер" на компанията "Боинг" и пилотираният "Дракон" на компанията "Спейс Екс" ще могат да извършват всяка година по два полета до МКС" - заявиха от НАСА.

Според предварителната договореност всеки кораб ще може да извършва от 2 до 6 полета до МКС, която е решено да бъде в експлоатация най-малко до 2024 година.

Двете компании трябва да завършат проектите си до края на 2017година, за да може приблизително след година да приключат с изпитателните полети и да пристъпят към транспортирането на екипажи на МКС. Дотогава ще бъдат използвани руските ракети "Союз".

През август НАСА удължи споразумението си с Роскосмос, заплащайки още 490 млн. долара за шест места на "Союз" за периода до края на 2018 г.

Американците започнаха да летят до МКС с руски космически кораби от 2012 година, след като бе спряна експлоатацията на американските совалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
105 ти знаеш ли какво е "аеродинамика" СМЕШЕН ШУТ ТАКЪВ ??? НЯМА ДА ТИ ПРАВИ СТО ТИПА АПАРАТИ ЗА ПЛАНЕТИ С АТМОСФЕРА И БЕЗ АТМОСФЕРА ! Я ВСИЧКИ СКАРАНИ С НАУКАТА ФИЗИКА МАРШ ОТ ТУКА !
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШОПИ, одисековци и тям подобни : КВО СТАНА БЕ НЕКАДЪРНИЦИ ??? ЩО ПОЛЗВАМЕ РУСКИ РАКЕТИ А ? БИЛИ "ЗЛЕ" РУСНАЦИТЕ, НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ, САМО ПЛЮНКИ МЯТАТЕ ПО ФОРУМА !
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иво Инджев Одисеев и от космически технологии разира! Впрочем той от всичко разбира! Уникален, ***.анар е тоя!
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 94Тъй ли бе? Значи Армстронг като скача от модула и се издига на 20-30 сантиметра от повърхността, трябваше да си остане на такава височина без да бъде привлечен от лунното притегляне??? Муахахахаха
34
3
 
5
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
За байрака работата е ясна. Под лунната пепел и Джилязо да бе, пак щяха да го хакнат. Това е знамето на Щатите, а те всичките са тексаски рейнджъри Интересно бе как флагът на най-великата държава в световната история заплющя под напора на лунния вятър ???!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 84Добро утро! То оставаше да има атмосфера на Луната за да се вее по тази причина знамето. Нали точно това ти обяснявам, бе! Че теорията на някои беше в това, че когато се е забивало знамето то се развява. Обаче не обясняват защо остава развято след като има лунно притегляне макар и 6 пъти по-малко от Земното. Тоест ако това знаме след като го забиеш в земната повърхност знаеш, че ще падне за 1-2 секунди, а на Луната следва да провисне след 10 секунди най-много. На какъв език да ти го обясня
32
1
 
3
 
! Отговори
Русия преди 8 години
Слава Русия
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 75Муахахахахаах...ей, смот.аняко, викаш на Луната няма гравитация??? Затова ти казвам, че ако на Земята знамето пада след като си го забучил за 1-2 секунди, на Луната ще падне за 10-12 същото знаме, защото е 6 пъти по-малко лунното от земното притегляне.
30
0
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
Тъпуко,на земята има ГРАВИТАЦИЯ.Това е причина и дядовеца ти да сочи ...към земята.На луната щеше да се вее и да се правиш на е..ач
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армстронг скача от модула и се вдига лунен прах на 50 сантиметра. Муахаххаха...тягата на двигателя на модула би разкарала всяка песъчинка от повърхността докато се прилунява модула на поне 2-три метра от него.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,всички компании са частни.Парите на държавата ги има благодарение на ВСИЧКИ ЧАСТНИ компании.Благоденствието на държавата се дължи на ЧАСТНИТЕ КОМПАНИИ.Колкото са по-богати те ,съответно и държавата ги стриже с по-големи данъци.Напълно нормално е в последствие държавата да плаща на частни компании,при положение че не съществуват други .
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски конструкгори и специалисти потвърждават, че американците са били на луната и то не един път. Оставили са там доста неща, които са заснети от спътник. Снимките са с висока резолюция.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 62Моля???? Ако забиеш едно знаме при пълно безветрие на земната повърхност, то ще падне след повече от две секунди??? Кефиш !
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 51Муахахахахах...ако това знаме тежи примерно килограм и го забучиш в земната повърхност, то след 2 секунди да е увиснало напълно. Лунното притегляне е 6 пъти по-слабо от земното. Това знаме увисва за 12 секунди. А като гледаме в радиус около знамето на 10 метра няма нито един космонавт. Викаш за 10-12 секунди космонавта забива знамето и гледа да се отдалечи от него бързо на 20 метра????
24
0
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
54, корупцията в поръчките, които се раздават на частни компании от държавна трапеза в Щатите са грандиозни, направо космически. Десетина пъти по висок бюджет в сферата и на военните и на космическите технологии от втория в света и въпреки това резултатът е меко казано скромен. Сега се сещам за Маккейн, който в прав текст заяви за пръснатите милиони за подготовка на 5-6 боеца в Сирия:)
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 48Известно ли ти е, че именно заради този огромен брой хора участвали в тази комедия от мисиите на Аполо, изтича информация въпреки опасността за живота на участниците???
22
3
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До Odysseus. Каква е тази трансформация от теб? Защо смени никнейма си и започна да го изписващ на латиница? Иначе плюенето на отрова в посока всичко руско е останало :). Смешен си в опитите си да омаловажиш постиженията на руснаците в овладяване на Космоса! Дори любимите ти американци го признават.
21
1
 
6
 
! Отговори
циника преди 8 години
когато НАСА контролираха целия процес в космическите технологии, Щатите кацаха на Луната. Сега има усвояване на средства от частните компании:). Ще стъпят на Луната или Марс, когато цъфнат налъмите.
20
1
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
"Миналата година обаче, когато двете компании победиха в конкурса за изграждане на пилотирани космически кораби, държавата им отпусна бюджет в размер на 4,2 и и 2,6 млрд. долара."Хубаво гледайте как се прави капитализъм. Държавата плаща - компаниите усвояват. Ей това е "пазарна" икономика, в която тържествува "частната" инициатива-разбирай обяздване на държавен ресурс от частни компании.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 44Роскосмос никога не са казвали че ще правят база на Марс. Ето там е разликата между Клоуните от НАСА и руснаците.