Колко ще тежим на Слънцето? Учените изчислиха

По-леки или по-тежки ще бъдем? Прочетете!
Обновена: 5 яну 2016 13:39 | 5 яну 2016 13:30,
23
Колко ще тежим на Слънцето? Учените изчислиха
Снимка: Reuters, архив

Въпреки че при температура от около 5000 градуса по Целзий на Слънцето надали ще застане човек, астрономи успяха да определят колко би тежал той, като откриха как да изчисляват гравитационното притегляне на далечни звезди, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

С нов метод, който измерва яркостта на звездите, астрономите вече могат да изчисляват повърхностната им гравитация с точност до 4 процента. Така те изчислиха, че човек би тежал 20 пъти повече на Слънцето, отколкото на Земята, но на типична звезда червен гигант той би бил 50 пъти по-лек.

Методът е разработен от екип, ръководен от Томас Камингер от Виенския университет и Джейми Матюс от университета на Британска Колумбия. Той използва леките вариации в яркостта на далечни звезди, записани от спътници като "Кеплер".

Тъй като гравитацията зависи от масата и радиуса, методът ще позволи на астрономите да определят по-добре тези параметри на далечни звезди.

По-специално той ще бъде използван за изследване на планети извън Слънчевата система. Много от тях са толкова далечни, че дори основните свойства на звездите им не могат да бъдат измерени точно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да докаже обратното :)
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонците са стъпвали на слънцето преди 1000 години, даже знамето още им стои забито на най-високия връх! В днешно време има само 2-*** човека дето са ходили до слънцето - Чък Норис и Бойко Борисов! Чък е одит през нощта, а Бойко е ходил през деня! Не е изгорял, щото се е бил наказал с мас, а за совалка е използвал картоф, като е стигнал до там с джипка, преминала по най-новата магистрала построена от Лилиту!
17
0
 
9
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
Епа според мен нищо няма да тежим, оти ще сме се изпарили като изветряла рИкия на слънце. :P
16
2
 
5
 
! Отговори
корейски космонавт преди 8 години
Я питайте Шиши от Пхенян той да ви каже, че скоро ходи до Слънцето.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да се изпари ако стъпи на слънцето през нощта.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как ще тежи около 28 пъти повече отколкото на Земята. Като се изпариш колко тежиш - това е правилното изчисление.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората на Ким нали кацнаха на слънцето Те най добре ще знаят а това че температурата е 5000 градуса не е проблем Хората на божествения Ким са кацнали ПРЕЗ НОЩА ХА ХА ХА
12
0
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
До ПреПредлагам премиерът Борисов да пробва. Ако съдим по последните политически нови, Шенген ойде у ряката. Нека поне ни отсрами посредством стъпване на Слънцето. А и като стъпиш и тежиш двадесетина пъти повече, трябва да си достатъчно як, та да се изправиш :)
11
0
 
3
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Сега остава да бъде доказано !
10
0
 
7
 
! Отговори
www преди 8 години
Що се отнася до съмненията за изпаренията при висока температура, редно е да се уточни, че и изпарената вода има своята маса и съответно се привлича от други маси. Замислете се дъждът дали вали отгоре надолу към Земята или лети нагоре като в сцена от някой филм като "Аватар" ;)
9
0
 
3
 
! Отговори
www преди 8 години
По принцип гравитацията е интеграл, частици, които са на определено разстояние и с определена маса. Какво ще рече това?1. Трябва да сме наясно къде от центъра на масата (ако е що-годе хомогенна) сме стъпили? На короната ли? Вътре ли?2. Колко маса има в звездата?Този въпрос е горе-долу подобен на въпроса има ли Земен летателен апарат извън Слънчевата система. И отговорът минава през отговора на въпроса къде е краят на Слънчевата система. В bow shoch или пък в хелиопаузата? Или на друго място?
8
1
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
и отговор няма от никъде - колко тежи мисълта на един ганьовски депутат ?!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се има предвид, че температурата там е достатъчна да се изпари желязо, май няма да тежите николко
6
8
 
2
 
! Отговори
космонаФт преди 8 години
До DiscoveryИзвинявай, млади момко! Допуснал съм правописна грешка и ти благодаря за корекцията, и се извинявам на теб и на останалите участници. Относно времето - виждам, че разполагаш с достатъчно такова, за разлика от мен. Относно поведението ти, наистина имаш нужда от специализирана помощ. И като си толкова свеж в мислите си, кажи ми точно така поставен в статията въпрос наистина ли те вълнува. Гледал ли си филма "Двойникът" ....
5
6
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Пълни глупости на слънцето ще тежим точно 0 кг ,защото ще сме станали на пепел !!!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааааа как да няма как да се стъпи?Та нали скоро един севернокорейски космонавт (баси вица :) ) беше ходил там.Е вярно, пътува само нощем за да е на сянка, но все пак отиде и дори се върна - показаха го по корейския Канал 1 :))))))
3
1
 
16
 
! Отговори
кантарджия преди 8 години
А Фюдосова и Павлова колко ще тежат?
2
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Валерия, скъпа, в щатите има кантар, който показва не само, колко ще тежиш на Слънцето, ами и на Марс, Венера и т.н.
1
20
 
6
 
! Отговори
космонаФт преди 8 години
Слънчевата корона е с температура милиони градуси, мисля, че бяха към 20 000 000 000. Нека минем през нея пък да видим колко ще тежим после. :)