Кокаин или Facebook – за мозъка ни разлика няма

Пристрастяването към социални мрежи действало като дрога
Обновена: 18 фев 2016 13:01 | 18 фев 2016 12:22,
11
Кокаин или Facebook – за мозъка ни разлика няма
Снимка: архив Reuters

Facebook действа на мозъка по същия начин, както някои наркотици, сред които и кокаина, установиха учени от Калифорнийския университет, цитирани от в. "Метро".

Екипът на Офир Тюрел проследил мозъчните реакции на 20 доброволци и установил, че кортико-стриаталната система, свързана с пристрастяването към наркотиците, се задейства и когато им бъдат показани снимки, свързани с Facebook.

Съществуват обаче някои разлики, тъй като човек е много по-лесно да се избави от своята Facebook зависимост, отколкото от тежките дроги, пише БТА.

Доброволците, всички потребители на Facebook, трябвало да натискат бутони, когато съзрат изображения, свързани със социалната мрежа.

"Участниците реагираха по-бързо на тези образи, отколкото на пътните знаци, които им бяха показвани", разкрива Тюрел.

"Това е много плашещо, като си помислим, че много шофьори реагират на Facebook посланията на своето мобилно устройство с предимство, преди да се съобразят с пътната обстановка, когато са в движение!", допълва той.

По някои статистически данни около 11% от населението в света страда от пристрастеност към новите технологии. В много от случаите това състояние е много по-лесно лечимо в сравнение с наркотичната зависимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Катунарчето преди 8 години
До Жена. Ти си жена ама другой раз.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глобалния биг брадър в действие.Рубрики " аз репортерът" и други стимулират хората са се дибнат един друг.И при комунизма беше така .Просто всяка тирания разчита на доносите
7
0
 
2
 
! Отговори
Kiki преди 8 години
Verna e statiqta
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави ми впечатление, че конкретно жените са по-зависими от смартфоните. Почти ежеминутно са със смартфона, станал е като изкуствено продължение на ръцете им. Нещо като скъпа играчка от мъжки пол, към която се привързват като луди.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много късно са се сетили, че Фейсбук и другите социални мрежи отровиха и убиха истинския живот. Хората отдавна живеят във виртуална реалност. Все по-достъпно: от смартфона и таблета. Вече има и безплатен Фейсбук при липса на Интернет връзка.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мъжете е истински хероин - профилите на жени ги привличат и зависимите непрекъснато търсят такива профили на които да отправят покани за приятелство. Сексуалната обсесия при мъжете е тотална. Фейсбук докара в Европа и милиони млади мигранти със смартфони и таблети, търсещи европейки. Фейсбук срина отношенията между мъжете и жените в реалния живот. Този колосален харем е за мъжете като магнит и наркотик едновременно.
3
3
 
7
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Аре уе, кокаини, монокини, балерини, хероини, буци и скрибуци! Аз съм пристрастена към днес.бг.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И двете се водят до пристрастяване, разликата разбира се огромна но факт е че пристрастяването води до промяна на реакцията при реалната обстановки.
1
2
 
2
 
! Отговори
Апси преди 8 години
Еле па чок-чок...