Динозавър оживя чрез виртуалната реалност

Новите технологии срещат ученолюбивите малчугани
23 фев 2016 15:22, Мартин Иванов
2
Динозавър оживя чрез виртуалната реалност
Снимка: архив Reuters

Освен забавната част на виртуалната реалност, една от нейните функции е да напълно да промени начинът, по който се преподава в днешно време. Един от най-добрите примери е видеото, което BBC пусна с известния природен изследовател сър Дейвид Атънбъро, в което представя най-големия динозавър живял някога на Земята - Титанозавъра.

Титанозавърът е най-голямото същество на планетата, който е живял преди около 60-70 млн. години в южната част на Азия или днешна Индия. Размерите му са били впечатляващи и за неговото време - дължина до 18 метра, височина до 5 метра и с тегло от около 14 тона.

Видеото може да бъде гледано с които и да е от очилата за виртуална реалност в днешно време и представя един по-реален поглед върху динозавъра. Изследователят стои на платформа в тъмна гора и описва Титанозавъра, който пък бавно върви към него.

Освен това, Атънбъро започва да описва и скелета на най-големия звяр, бродил по нашите земи - тялото започва да свети и става прозрачно, за да се види какво точно обяснява автора. Така могат да се видят всички кости и артерии на динозавъра, докато върви до Атънбъро, и то на 360 градуса, докато си стоим удобно в стола с очилата за виртуална реалност.

Видеото е сравнително кратко със своите 4 минути, но показва един иновативен начин да се предаде информация, особено за подрастващите. Краткият урок по история от BBC ни дава един поглед в обозримото бъдеще, когато хардуера и софтуера, идващи с добавената и виртуална реалност могат да бъдат едни от водещите начини за обучение.

За да може да гледате видеото в 360 градуса, трябва да ползвате последната версия на браузърите Chrome, Opera, Firefox или Internet Explorer. На мобилните устройства трябва се гледа през YouTube приложението. Други браузъри не се поддържат.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари