Глобалното затопляне може да предизвика преселение

До 2100 г. 13 млн. души ще са се преселили заради морските равнища
17 мар 2016 21:20,
8
Глобалното затопляне може да предизвика преселение
Снимка: архив Reuters

Покачването на морското равнище може да доведе до принудителното преселване на три пъти повече хора, отколкото се смяташе преди, показва нов анализ, цитиран от New Scientist и "Фокус".

Матю Хойър от Университета на Джорджия посочва, че доскоро изследванията на рисковете от повишаването на морското равнище са използвали данни за настоящия брой на населението, съчетани с прогнози за бъдещите нива на океаните и моретата.

“Проблемът е, че прогнозите почти веднага губят актуалност. Общностите, населяващи бреговите региони са едни от най-бързо растящите общности в света, така че трябва да се отчита фактът, че тези региони се развиват,” казва Хойър.

Заедно с колегите си той е съчетал очаквания растеж на населението със сценарии на Администрацията за океаните и атмосферата на САЩ за покачването на морското равнище. Учените са установили, че увеличение с 1,8 метра през 2100 година, което е максималната прогнозна стойност, би довело до преселването на 13,3 милиона души. По-умерено покачване с 0.9 метра ще причини преселването на 4,3 милиона души. От тях половината ще са жители на щата Флорида.

Атанасиос Вафеидис, който изследва рисковете от покачването на морското равнище в Университета в Кил, Германия, посочва, че е важно да се разглеждат социо-икономическите промени, но не смята, че броят на изселените хора ще е толкова голям. По думите му хората се адаптират към променящата се брегова линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
13
 
! Отговори
Грешника преди 8 години
Американците да вземат да си променят автомобилостроенето защото техните коли замърсяват въздуха повече къде са 5л работен обем къде са 2 л същото е и за камионите им
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОК. Ситуацията е ясна. Кога затваряме?? (Границите)
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма страшно.На тоя свят балъците не са на свършване.ония ще правят деца и дългове и ще щракат с пръсти.Накрая винаги ще се намери някоя изкукала персона която да ги покани в тях и да плати сметката.Не,че искам да давам примери ,но едно германски лелче с къса коса и сини очички ми идва на ум... Очевидно е ,че глупаците никога няма да свършат така ,че..
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то и сега Варна е известа предимно като пристанище на Шумен. Просто ще се премести по-близо.