Литература от бъдещето: Робот написа роман

И при това почти спечели награда в конкурс за литература
25
Литература от бъдещето: Робот написа роман
Снимка: архив Reuters

Макар че много хора в цял свят вече се страхуват, че роботите може да им вземат работата, когато изкуственият интелект (AI) се развие напълно, със сигурност досега никой не е смятал, че на първо място в списъка с потенциални работни места за роботи може да се окаже "писател".

След като японска програма за изкуствен интелект обаче се оказа съ-автор на кратък роман, преминал през първия кръг на отсяване за национална награда за литература, явно вече няма работна позиция, която да е в безопасност. Написаният от робот роман не печели голямата награда на конкурса, но кой може да каже дали няма да се представи по-добре следващия път, коментира Digital Trends.

Заглавието на романа е "Денят, в който компютър написа роман" (The Day A Computer Writes A Novel). Историята не успява да спечели първа награда на провеждания за трета година японски литературен конкурс Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award, но се оказва твърде близо.

Официално романът е написан от екип от хора, които са разработили програмата за изкуствения интелект. Хитоши Мацубара и екипът му във Future University Hakodate в Япония са избрали думи и изречения и са определили параметрите за създаването, преди да позволят на робота с изкуствен интелект "да напише" сам романа.

Една от двете подадени от екипа творби в конкурса преминава през първия кръг на пресяване. Политиката на конкурса обаче реално не позволява на съдиите да разберат дали изкуствен интелект е бил включен в процеса на създаване.

През последните няколко години Hoshi Shinichi Literary Award технически е отворена за участници, които не са хора (по-конкретно програми за изкуствен интелект и други). Тази година обаче е първата, в която комисията получава творби, написани чрез изкуствен интелект.

Като цяло 11 от 1450 подадени произведения са написани поне отчасти от нечовеци. "Бях изненадан от творбата, защото бе много добре структуриран роман. Все още има някои проблеми обаче, за да бъде спечелена наградата, например описанията на героите", казва Сатоши Хасе, японски автор на научна фантастика, участвал в пресконференцията във връзка с наградата.

Разбира се, много критици и поддръжници на развитията в изкуствения интелект са съгласни, че едно от най-трудните препятствия за преодоляване от роботите със съзнание е постигането на нещо подобно на човечност. Ако ботове с изкуствен интелект не могат да намерят връзка с хората, на хората също ще им е трудно да намерят връзка с тях. Това може да доведе до разочароващото развитие на героите, споменато от Хасе.

Мацубара и екипът му обаче не се отказват от възможността за креативност от страна на автономен изкуствен интелект. "Засега програмите за изкуствен интелект често се използват за решение на задачи, които имат отговори, например играта Го или шоги. В бъдеще искам да разширя потенциала на изкуствения интелект, за да прилича на човешката креативност", казва Мацубара.

Още за света на технологиите и икономиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изкуствен интелект и човешка креативност? :D :D :D
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е невъзможно, все едно какво ще кажете!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тва е извратено. Искам на тоя робот да му разбия каската с един том Под Игото, да видиме дали ще играе и ръченица. Нема ли някой нормален да им къса жиците в зародиш да тия скапани машини.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13можеш ли да назовеш 5 япоснки автори без да ползваш Гугъл? И кога успя да проучиш какво мислят за японската литература тези няколко милиарда души, които цитираш?!! Някакво проучване ли има?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11можеш ли да цитираш пасаж от роман на Райнов, в който той демонстрира тънкото оплюване на социалистическия строй? Тая постановка я изсмилиха след промените, когато всички вълкодави на тоталитарния режим се опитваха да ни убедят, че те никога не са вярвали истински в него и дори тайно са го саботирали. Истината за Райнов е една - гъзолизец на социалистическата власт, съсипал живота на стотици писатели от чист егоизъм!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8един съвет - никога не отхвърля нещата, които не разбираш като глупави. Най-веротно глупавия си ти и затова не ги разбираш. Япоснкия хумор е предназначен за японци. По същия начин и в Япония гледат на проявите на хумор в България. За това коя държава е "по-качествена", какво да ти кажа, ако имаш възможнст разходи се до Япония. Виж как живеят хората и как се грижат за дъжават си, после се върни и виж как го правим ние в България!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Вазов е първото име, което ми хрумва. Райнов е известен предимно с това, че е див привърженик на стила "социалистически реализъм!!!" (тоест как да описваме мизерията със суперлативи) и като зам-председател на съюза на българските писатели е съсипал творческия път на не един и двама талантливи писатели, които са били против пропагандирането в полза на тоталитарния строй.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мацубара и екипът му....."В екипа влизат: Надувара Сенадупи, Усубару Гонабара и Нагъзиго Усузуки
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 2боже, колко тесен мироглед трябва да имаш за да твърдиш, че Богомил Райнов е велик писател, камо ли пък "най-великият"! Да разбирам ли, че освен "Няма нищо по-хубаво от лошото време" сте чели единствено "Винету"?!! А колкото до доближаването на японците до българската литература, на кого е нужно подобно нещо? По времето, по което япония е равивала писмеността си и е творила писмено изкуство, в България са се къпали на четно десетилетие!