Чернобил: Дори бедствието не може да спре живота

Ефектът от радиацията върху животните обаче не е напълно ясен
7 апр 2016 15:22,
70

Снимка: Reuters

Какво се случва със средата, когато хората изчезнат? Тридесет години след аварията в Чернобил отговор на този въпрос може да се намери в увеличаващата се популация на вълци, лосове, елени и други диви животни в обезлюдените зони в Беларус и Украйна, предаде Ройтерс.

Тридесет години след ядрената авария в Чернобил районът е еволюирал от бедствена зона в природен резерват, обитаван от множество диви животни. Забележителният обрат в регион, обявен за постоянна необитаема зона за хора след инцидента през април 1986 г., кара учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. Специалистите освен това обръщат внимание на благоприятния ефект от човешкото отсъствие върху животинските популации, пише БТА.

След пожара и експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. облаци от радиоактивни частици изпълват въздуха. Хиляди хора напускат района и никога не се завръщат. Скорошно изследване на британски специалисти разкрива какво се случва с дивата природа в обезлюдената зона.

Направени по-рано проучвания са показали сериозни радиационни ефекти в т.нар. Чернобилска зона на отчуждение с площ 4200 квадратни километра и понижен брой на популациите от диви животни.

Нови данни, публикувани в сп. "Кърънт байолъджи", обаче разкриват, че популациите на диви бозайници са се "съвзели бързо". Наблюдава се относително изобилие от различни видове елени, лосове и диви прасета, като броят им е приблизително същият като в четири незасегнати от радиация природни резервата в района. Вълците в и около Чернобил са седем пъти повече, отколкото в резерватите.

В беларуската част от обезлюдената зона полуразрушени селища, маркирани с жълти и червени предупредителни знаци, са се превърнали в ловна зона за хищници като вълци и ястреби. Част от вълците бродят извън замърсената зона, нападат добитък в близките ферми и принуждават стопаните да залагат капани или да ги отстрелват. Птици, сред които горски улулици и свраки, са свили гнезда по покривите и в комините на изоставени постройки.

Дългосрочният ефект от радиацията върху животинските популации е предмет на разгорещен дебат, тъй като за учените е трудно да отделят позитивните ефекти от човешкото отсъствие от негативните ефекти от живота в среда с радиоактивно замърсяване.

Международни дарители са финансирали изграждането на защитна арка с тегло 30 000 тона, за да се предотврати по-нататъшното изтичане на радиация от унищожения реактор. Нищо обаче не може да се направи за обеззаразяването на дърветата и почвата, пострадали най-сериозно от радиоактивните частици в 30-километров радиус от централата.

Местните власти оповестиха план за превръщането на необитаемата зона в биосфера за защита и изучаване на животинските популации, която ще бъде най-големият природен резерват в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Виждаме преди 8 години
ВРЕКАХА ,ВРЕКАХА АМЕРИКАНЦИТЕЕЖЕДНЕВНО ИМ ВИЖДАМЕ ФАЛШИВИТЕ "ЦЕННОСТИ"
41
2
 
4
 
! Отговори
Бря Бря преди 8 години
До 60 АМЕРИКАНСКИТЕ ПЛЮНКИ СА ГОЛЕМИ КАКТО ВИНАГИ - ЩОМ Е СРЕЩУ РУСИЯЗа ЯПОНИЯ И ТЯХНАТА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА - НИ ДУМА.ТВОИТЕ РОДНИНИ АКО СА БОЛНИ - ТО СИ ЛИЧИ И ОТ ТЕБ.ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ВЯРВАШ НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ. Виждаме им вече Американското "БЛАГО"
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един българин.Аз и до сега не познавам лично човек умрял от рак, никой от моите приятели или роднини не е боледувал от рак. Това потвърждава тезата ми - важно е какъв е начина на живот и хранене, отношението към живота, а не някакъв си Чернобил. Както виждаме, там живота кипи! Не е спрял, даже напротив! Има хубав белоруски филм за зоната.
39
0
 
8
 
! Отговори
asdf преди 8 години
от човека по-голяма напаст няма.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я се храни правилно и живей близо до земята да видим дали ще хванеш рак! Чернобил е едно добро оправдание за тъпчещите се с каквото им падне.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Просто западните "учени" ги е яд да си признаят,че накрая последствията от варварския съветски атом не станаха така апокалиптични, както те със слюнки на уста ревяха и кълняха.Да ги питам, а нещо за Фукушима нама ли да кажете.Всъщност последствията се оказаха кофти само за хората, и като се махнаха хората, природата си пое въздух и се въстанови. Защото особенноста на живота, е че е жилав и винаги се стреми да се адаптира съобразно условията на средата.А хората... са рака на тая планета(с)
36
1
 
9
 
! Отговори
BG преди 8 години
Гугъл карта напишете чернобил. Има снимки от 2010, 2012 година и пише, че живеят 500 човека.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мястото е подходящо за развъждане на каскети. Не разбрах некой от нашите каскети беше ли наказан че криеха аварията маса време?
34
1
 
8
 
! Отговори
Очевидно преди 8 години
Човекът явно е излишното звено в природната верига-без него всичко си върви чудесно.....Ами огромната човешка популация е виновна за всички природни проблеми,абсурдно е на Земята да живеят толкова много хора!Броят трябва да се сведе до под 3млрд.Ама как да ограничиш май....ните да не се плодят като зайци????Накрая вместо самоограничение ще има самоунищожение!
33
13
 
10
 
! Отговори
аз преди 8 години
Виждам ***, милеещи за татово време.За съжаление тия времена свършиха.Сега за да получавате пари трябва да можете нещо. И то да можете нещо различно от това да ядете и да ходите по голяма нужда.Преди беше лесно - предприятие с 5-*** бачкатори и 20 кибика на семикурни длъжности, които взимат заплати. И 20-те кибика със "заработените" си заплати отглеждаха челяд, на която се възхищаваха как папка и ака. От тогава се е загнездил израза "Колко заплата ти дават?" Нема вече!
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю явно си много *** не 2000 км а цялото земно кълбо може да обиколи радиоактивния облак и само за справка по същото това време радиация е била засечена по бреговете и на Канада а тя е на доста повече от 2000км
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом са направили аборти, значи са били информирани и нищо не е било крито от тях, нали така? Какво точно плюете?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не ме е яд ***... живей си, такива като теб са отпадъка на обществото, се мислят за царе. Е, не сте :) Но нямате потенциал, т.е. душа и сърце, за да го разберете! Изкуственяк!
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що не идеш да кажеш на хиладите майки които направиха аборти през същата тази година те да си помислят
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44Точно така! Но не говори лошо за руснаците, че ей сега ще скочат 100 русофила срещу теб, обяснявайки ти колко е било добре тогава и колко хубаво е в Русия.
27
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако този радиация не беше опасна защо на другарите от политбюро им носеха вода и храна от чужбина. Защо партията майка криеш от народа седмици наред за катастрофата в чернобилската. АЕЦ Защо имаше толкова много аборта през същата тази година. Или и за това трябва да помисля. Значи понеже радиацията е руска не е в опастна така ли другарю
26
4
 
6
 
! Отговори
XaXa преди 8 години
И като те е яд, че съм образован, кадърен и добре платен, а ти не си, си е твоя работа.
25
4
 
12
 
! Отговори
XaXa преди 8 години
Работя за фирма в България, тук живея, тук си плащам данъците, тук си харча парите...И не се интересувам от платени "патриоти "като теб :)
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като си си продал г-за на американските демократи - 11 заплати са малко. За 30 сребърника си продал родината си. Това си ти, как ли се гледаш в огледалото. И няма нужда да се оправдаваш! Не ни интересуваш.
23
3
 
6
 
! Отговори
XaXa преди 8 години
До Анонимен 11Ти фърляй къчове докато работиш за минимална заплата, която ти плащат веднъж на два-три месеца, ако решат, че са в добро настроение. Работи за без пари за "братята" руснаци или за нашите мутри, и бъди русофил колкото си искаш :)Аз си изкарвам 10 минимални заплати за месец през това време и си гледам живота :)