Близнак на Земята, близо е. Може да е обитаема!

Планетата е скалиста, вероятно на нея има и вода
25 авг 2016 07:41,
36
Близнак на Земята, близо е. Може да е обитаема!
Снимка: Ройтерс

Търсенето на живот извън нашата слънчева система беше доведено до нашия космически праг с откриването на явно скалиста планета, въртяща се около най-близката звезда до нашето слънце, съобщава вестник "The Guardian", цитиран от "Фокус".

Макар да е едва 1,3 пъти от масата на Земята, планетата се намира в т. нар. "обитаема зона" на звездата Проксима Центавър (Proxima Centauri), която означава че на новооткритата планета може да има вода в течната ѝ агрегатна форма.

Наречена Проксима Б (Proxima b), новата планета предизвика буря от вълнение сред астрофизиците, с гъделичкащата интереса възможност да е подобна на Земята по ключови аспекти.

"Има разумно очакване тази планета да е в състояние да е домакин на живот", каза Гилем Англада-Ескюд, съавтор на изследването от Университета на Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
к.к. преди 7 години
Великата индустриална революция,900%скок,компютрите,телескопите,совалките,но до тук.Науката в това отношени почва да забавя - 30-40 год.може и да кацнем на Марс. Трянба ни нещо радикално ново,квантово,времево или каквото ще да е там.300-400 год. поне....Ако още не сме се самоунищожили де... Дотогава ще си горим дървата и въглищата
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До плоска земяЕдно време такива ги печехте на кладите. Сега какво ще правите? Ех, плоска главо!
30
0
 
2
 
! Отговори
Графин преди 7 години
Живко, ще разправят, че са го корумпурали рептилите, а един от расата анунаки се е вселил в него, докато НАСА ги е снимала на зелен екран.
29
0
 
11
 
! Отговори
Уго Чавез преди 7 години
"На Марс е имало живот съсипан от капиталистите и империалистите"
28
2
 
6
 
! Отговори
M.I.C. преди 7 години
В оригиналната статия на Гардиян е 1.3. "at least 1.3 ..." Поне едно цяло и три пъти. Може би google translate е внесъл объркването. Случва се
27
12
 
8
 
! Отговори
плоска земя преди 7 години
Няма друг свят освен този! С всякакви измислици за други планети ще ни залива дявола и слугите му!
26
6
 
5
 
! Отговори
мзг преди 7 години
Ще му се на някой да е близнак на Земята , ама най -вероятно не е . Гравитационно заключена-от едната страна непрекъснат пек , от другата - полярна нощ . Едва ли има някаква атмосфера и вода- радиацията от червеното светило отдавна всичко е ликвидирала. Обаче важното е журналята да пишат разни сензационни заглавия...
25
3
 
5
 
! Отговори
Tарльо от Proxima b преди 7 години
До Охо Бохо: Защо издаваш тайната приятелю ? Дръж ги в неведение ! Скоро ще ви пълним кюлчетата с олово че и волфрама започна да не ни достига
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До: ЛевскиБраво умник и тях ще ги пратиш на чистата природа, а пък ти ще стоиш тук да дишаш и ядеш мизериите!
23
8
 
11
 
! Отговори
Охо Бохо преди 7 години
Разбира се, че е обитаема, има си хас да не е. Че откъде дойдоха всички тези нови технологии? И къде изчезна американското злато, та започнаха да слагат волфрам в кюлчетата американците? Само да ви предупредя, технологиите не винаги са израз на еволюция. Погледнете индийските йоги живеещи по стотици години, те не използват подобни неща, дишат дълбоко, постят, молят се и извършват благодеяния на човечеството без даже да имат фб профил.
22
1
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 7 години
1/3 или 1,3. Големи журналисти
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 20 години седях пред правец 8м с зелен почти сферичен екран.. днес екрана ми е по-тънък от кутия цигари. Дори не смея да гадая какво ще има след още 20 години. Технологиите се променят по-бързо от когато и да е било друго. Завиждам на младите които ще са свидетели на невероятни неща.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до АнонименИскали са да кажат 1/3 ама то за това се иска училище.
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18" като 1,3 пъти е повече от 1?"... моля?
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо от днес бг обременяват и малкото мозък на читателите си. Като гледам коментарите са много объркани и не знаят какво да напишат и пишат първото нещо което им е дошло на ум, а то съответно е едно голямо нищо. Дайте им нещо за Путин там за Бойко да се плюят както те си знаят понеже света и вселената се върти около жалкото им съществуване.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Макар да е едва 1,3 пъти от масата на Земята...А колко трябва да е и защо "едва", като 1,3 пъти е повече от 1?
16
1
 
22
 
! Отговори
Доспатския преди 7 години
Има вода и скали -сигур има и кози... Ама те много се крият, да гледат по-внимателно...
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И така да е с този темп на развитие и масова ислямизация едва ли ще се разбере как е там в близките столетия. Вместо да се чудят как да водят джихад могат да си впрегнат мозъците и да помогнат в развитието на човечеството.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15Много фантастика четеш ми се струва...
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв човек не можем дори след 1000 години да изпратим там.Търсим планети гостоприемни на въглеводородната форма на живот.Точно тя е най- застрашена от мощните йонизационни космически лъчения че в познатия вариант от филмите няма да стане.Просто хората ще бъдат стоварени на планетата мъртви.Ще стане ясно в не далечно бъдеще че и Марс няма да можем да посетим.Ще го посетат нашите рожби роботите.И чак тогава те на съответната планета ще синтезират нашето ДНК и човек.Така Ще Завладяваме космоса.