"Люлин" изчисли: Човешката мисия ще има 140 дни на Марс!

Апаратът пресметна общото количество поносима радиация
4 ное 2016 14:14,
40
"Люлин" изчисли: Човешката мисия ще има 140 дни на Марс!
Снимка: Reuters, архив

С около 140 дни на повърхността на Марс ще разполага бъдещата човешка мисия, изпратена до Червената планета. Това е времето, което може да остане на екипажа, след като от общо планираните 500 дни прекара 360 в път в двете посоки, така че общото количество космическа радиация да бъде поносимо за хората.

Това потвърждават данните от българския космически апарат "Люлин – МО", който е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс". Апаратурата, дело на Института за космически изследвания към БАН, мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по пътя си до планетата и обратно.

Още по темата

"Спътникът е в орбита около Марс. На 31 октомври е включен приборът ни и оттогава работи постоянно. Виждаме, че при приближаване към планетата дозите и потоците радиация намаляват, а при отдалечаване се увеличават", обясни пред "Труд" проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна.

По думите й видяното дотук от "Люлин – МО" сочи, че около 70% от допустимата доза радиация за астронавти и космонавти за цялата им кариера ще бъде получена по време на пътя до планетата и обратно, а оставането на повърхността ще донесе още радиация.

"Това означава, че много дълго пребиваване на Марс няма да бъде възможно. Неговата продължителност трябва да се планира, за да не се превишат дозите. В рамките на мисия от 500 дни и ако няма сериозни избухвания на Слънцето, екипажите ще получат дози в рамките на допустимото. Общо 360 дни в път за двете посоки и остават още 140 дни за пребиваване на Марс", посочи проф. Семкова.

Втората част на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" трябва да стартира през 2020 г. Първият етап започна през март, когато към Червената планета потегли ракетата "Протон-М" с българския апарат "Люлин – МО" на борда. Целта е търсенето на следи от живот, както и осигуряването на бъдещата човешка мисия до Марс.

Затова от Института за космически изследвания към БАН вече са започнали работа по новата българска апаратура, която ще полети в Космоса. За мисията през 2020 г. е предвидена платформа, която трябва да кацне на Марс.

"На борда й ще има отново българска апаратура. Тя ще бъде дозиметрична, подобна на тази, която в момента лети над Марс. Името й е "Люлин – ML". Финансирането й е от Европейската космическа агенция. Първият етап, за който беше създадена апаратурата "Люлин – МО", беше финансирана от Института за космически изследвания на Русия. До края на 2018 г. трябва да сме готови", посочи проф. Йорданка Семкова.

В новия етап от мисията отново ще има марсоход. За него учените планираха да бъде подобен на спускаемия модул "Скиапарели". За съжаление той се разби по време на кацането си в края на октомври. Въпреки това Европейската космическа агенция обяви мисията за успешна и посочи, че "Скиапарели" е изпратил всички необходими данни от кацането си.

Учените, сред които и българската част от екипа на мисията, продължават работата си. "В момента ние регистрираме измененията на галактичните космични лъчи в зависимост от разстоянието до Марс. Виждаме интересни и нови данни", уточни проф. Семкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
@35 преди 7 години
WTF?! Ти сериозно ли?
30
2
 
1
 
! Отговори
До 34- Един българин преди 7 години
Нищо не ми липсва от училище или института, отсъствал съм само 3 дни болничен и то наистина. А ти дето не си отсъствал от часовете по физика би ли ми казал как тече водата на Земята според гравитацията? От ниско към високо ли, от високо към ниско ли? А да си виждал според "твоята физика" вода да стои заоблена в кой да е съд? Как един самолет каца на летище при положение, че "кълбото" Земя се движи с 1000 км/ч около оста си, ако изобщо знаеш какво е ос? Все физика, ама преразказана нали?
29
2
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 31 (До 26 - ти)Честно казано, не знам изобщо дали си струва усилията да ти отговарям.Вярвай си в каквото искаш. Вярвай си и в Дядо Коледа и в Дядо Мраз ако искаш едновременно.Липсват ти някои години от училище, това поне е сигурно.Физика, химия, математика... такива предмети.Такива като теб недоучили вярват например че Земята е куха отвътре и в нея живеят таласъми. Твоя воля, безсмислено е да се спори с такива като теб. И да, Земята е плоска, съгласен съм! Щом ти го казваш!
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ги на картинка. На нея липсва Lisa Pathfinder и ExoMars, така че има и още. Но все пак мисля, че е впечатляващо. Така че, знам че ни управляват зеленчуци, ама хайде не се свеждайте до тяхното ниво. Човекът е в космоса и там му е мястото. Между другото, браво на Люлин, много се радвам, че всичко работи. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Solar_System_probes#/media/File:20140831_solar-system-missions2014-09_f840.png
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми мен лично ни най-малко не ме интересува дали Аполо наистина е кацнал или било холивудска продукция. Това което знам със сигурност е, че човеци има на МКС, че човешки космически апарати са посетили всички планети от сл. система, плюс страхотната мисия Dawn около Церера, Rosetta около комета, плюс апарати наблюдаващи Слънцето, една пробна мисия за мерене на гравит. вълни, която е чудо на технологията, както и Пионер и Voyager, които са на майната си в момента, извън границите на сл. система.
26
2
 
6
 
! Отговори
До 26 - ти преди 7 години
На apolloarchive/ можеш спокойно да разгледаш официалните снимки от "уж кацането на Луната 6 пъти". Разгледай внимателно къде свършва близкия хоризонт, различните посоки на сенките, нереалните и невъзможни сцени и ще видиш очеизбождащия фалш. Ако ползваш програми за снимки - освети максимално коя да е от тях и ще видиш, че са МОНТАЖ и то нескопосан. Трябва да се запознаеш с ТТданните на "уж полетите", да видиш как са правени снимките с апарат на гърди, а не в ръце и т.н. ОК?
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29А както знаем, гладът повишава устойчивостта.затова жужо държи получовеците гладни.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между другото, днес имаше една интересна статия за изследване как микро-гравитацията влияе на бактериите, и защо става по-издръжливи гадовете. Оказва се, че липсата на гравитация пречи на външно-глетъчния транспорт, демек храненето. А както знаем, гладът повишава устойчивостта. Особено на малките дзверове. И това е направено изследвайки бактерии поседели малко на МКС.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
П.С. Понеже се чуствам много образователно днес, ето една графика показваща пътят на Аполо. Видно е и с просто око, че минават през полюсите, т.е. там където торовете на Ван Алън са най-тънки и съответно радиацията е най-приемлива. А това, че едно животинче е умряло в началните години, просто показва, че хората са се учели.След това и хора са измирали. Защото все още се учим. https://s-media-cache-ak0.pinimg/originals/a0/d7/c0/a0d7c07a7893f9ed93bb4970bab41629.jpg
22
1
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Геостационарните сателити се намират на разстояние 36000 км. На сигналите от тях, радиацията не им пречи да си преминават. Освен при силни магнитни бури, когато плазмената обвивка около Земята стане прекалено интензивна. Това се получава при магнитни бури с интензитет над 7. И още нещо! Защо 40 години вече, хора не са летяли по-далеч от 320 км. А преди "ходиха" 6 пъти на Луната?
21
5
 
8
 
! Отговори
До анонимен 17 преди 7 години
Човече, никой не е бил на Луната, няма никакви апарати на Марс, на Венера, на летяща комета !? и т.н. Това няма как да се случи, защото Земята е плоска. Второ е капсолована с прозрачен похлупак на височина около 72-3 мили(около 120 км), през който няма как да се мине с човешка техника! Това, което ти се предоставя като инфо от NASA, ESA, Роскосмос и сие е една пълна лъжа и измама, на която си повярвал. Започни да мислиш трезво извън нормите, които са наложени насила и ще видиш лъжата пред тебе!
20
4
 
2
 
! Отговори
@20 преди 7 години
Ами всъщност неграмотникът си ти. Защото пишеш неща, които просто не са верни. Космическата индустрия се развива, космически мисии посещават всички планети, всеки ден ползваш космически технологии като GPS и сателитни телевизии и т.н., а ти обясняваш на хората, че нищо не можело да мине през пръстените на Ван Алън. Може и минава. И ше минава. Нямам нищо против всеки луд да си има номер, но все пак, като пишете глупости, не разчитайте, че никой няма да си направи труда да ви поправи и изобличи.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откриването на поясите на Ван Алън стават известни, след като американците пращат шимпанзе в Космоса в траектория над 25000км над Земята. След като се връща от орбита, шимпанзето умира от лъчева болест след седмица. Ученът, заел се с разкриване на сммърта на ***, се казва Ван Алън. На когото са кръстени тези радиационни пояси. И как *** умира, а астронавтите от Аполо са си живи и здрави, дори вече над 80 години? Така е като са ходили само до пустинята Невада, там няма радиация, осве
18
1
 
8
 
! Отговори
!! преди 7 години
Предполагам, че космонавтите ще бъдат приспани с намалени жизнени функции, защото иначе ще умрат от скука много преди да натрупат радиация в телата си. Аз от София до Варна и едва издържам в автобуса. А тези 160 дена в едната посока., найстина е нечовешко
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една схема на пръстените и разни спътници покрай тях. https://en.wikipedia.org/wiki/File:Comparison_satellite_navigation_orbits.svgХубаво, според вас нищо не може да ги премине. Тогава от къде идва GPS сигналът във вашите телефони? За един преател питам.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо пръстените на Ван Алън не са сфери а торове. Второ не са с еднаква дебелина навсякъде. Трето има методи за защита от радиацията в тях. Човешките мисии така или иначе изискват доста сериозна защита от радиацията. Четвърто, пръстените не са постоянни - понякога се създават нови, понякога им се мени дебелината. Така че хайде стига с тия конспиративни теории. New Horizon изпрати разкошни снимки от Плутон, на Марс има в момента 3 роувъра, + 4 орбитални апарати. Как са стигнали до там?
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне една сонда да успеят да примарсят, пък после да изчисляват колкото си искат.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9Абе то хубо че си чувал за тоя пояс ама да беше дочел...
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мани го тя чул за некав пояс и вече е доктор по астрофизика седнал акъл да дава
12
7
 
3
 
! Отговори
БАС преди 7 години
Ловя бас че нашия партньор САЩ ще кацне първи на Марс , русофилите ще умрат от яд .