Магнитни бури ни заливат за Йордановден и на Ивановден

Две слънчеви и две лунни затъмнения ни очакват 2017 г.
3 яну 2017 08:30, Златко Желев
0
Магнитни бури ни заливат за Йордановден и на Ивановден
Снимка: flickr

Две слънчеви и две лунни затъмнения ни очакват през 2017 година. Първото от тях ще бъде лунно и ще се случи на 11 февруари и ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Азия.

У нас ще наблюдаваме максималната фаза  в 2:44 ч на същата дата, съобщи физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН Пенчо Маркишки за "Фокус".

По думите му пак през февруари, но на 26-и, жителите на Чили, Аржентина и Централна Африка, както и намиращите се в Атлантическия океан ще станат свидетели на пръстеновидно слънчево затъмнение.

Следващите две затъмнения ще бъдат на 7 и 21 август. В началото на летния месец ще наблюдаваме частично лунно затъмнение, което от България ще бъде видимо след изгрева на Луната в 20:29 ч.

"Безспорно най-забележителното явление за 2017 г. ще бъде пълното слънчево затъмнение на 21 август, което ще се наблюдава от Северна Америка и северната част на Южна Америка", заяви Маркишки. Екипи от български астрономи-любители планират пътуване до САЩ по този повод.

Специалистите предупреждават и за опасност от магнитни бури в първите дни от новата година. Големи смущения се очакват на Йордановден (6 януари) и Ивановден (7 януари).


 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари