Повече пари за наука в България?! Възможно ли е?

До ?8000 за учени, които работят по ЕС "Хоризонт 2020"
14 мар 2017 15:30,
28
Повече пари за наука в България?! Възможно ли е?
Снимка: Reuters, архив

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации в ЕС "Хоризонт 2020", ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати

. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщиха от МОН.

Целта е заплащането на българските изследователи да стане съизмеримо с това на техните западноевропейски колеги, както и повече наши учени да бъдат мотивирани да се включат в създаването на европейски съизмерима и разпознаваема наука.

Новите правила на ЕК ще важат предимно за стартиращите в бъдеще изследвания.

Право да раздават такива допълнителни средства ще имат и организации, чиито проекти вече са стартирали, но за това те няма да получат допълнително финансиране. Условието за тях ще бъде сами да преценят дали с одобрения по "Хоризонт 2020" бюджет имат възможност за допълнително заплащане, или ще отделят собствени средства за поощряване на най-активните си служители.

В момента интересът в България към проектите по "Хоризонт 2020" е сравнително слаб, защото възнаграждението за българските учени е несъразмерно ниско спрямо учените от други държави и не стимулира съвместните изследвания.

Българските учени получават различно заплащане спрямо спецификата на изпълняваните от тях проекти.

Практиката показва, че до момента финансирането по Фонд "Научни изследвания" е по-високо от това по проектите по "Хоризонт 2020".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a какво става по университетите - всички преподаватели с фирмички и ако някой проектира нещо раздава курсови работи и проекто свързни с продукта, така че ако някой студент предложи оригинална идея да я откраднат. За щастие са изключително ограничени - навремето обяснявах на един асистент как намалявам топлината която се отделя в полевите транзистори, като увеличавам тока на гейта, а той ме даде за лош пример на една лекция, сега това е основен принцип в управлението на мосфет трансзистори
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До do 22Съжалявам, че е трябвало да преживееш това, но вярвам, че казваш истината.Безобразията в БАН ме накараха да напусна тази организация, макар че вече имах научна степен, но придобита със свободна докторантура.Дано Господ се намеси, за да спаси българската наука, друг начин не виждам. Шуро-баджанаците няма да изпуснат кокала.
25
1
 
2
 
! Отговори
Видя им се странно преди 7 години
на хората тук, как някой може да провали кандидат със солидна продукция. Ами как? Госпожата с тежкия климактериум се заинатила, че в случая се тълкува неправилно новия Закон за академично развитие, където ясно е казано, че за длъжност асистент /най-ниската/ не е необходима научна степен. Злобната се изплашила, че онази - продуктивната - ще се хабилитира много бързо, ако защити веднага след като стане асистент. И това го има, човек с постижения да не е посмял да представи дисертация години наред.
24
0
 
6
 
! Отговори
do 22 преди 7 години
Ти грешиш: лично аз бачках 13 години за мизерна заплата, от която освен за храна, друго не стигаше, за да настигна колегите по света в моята област. На 38 години бях известен навън, тук гледат да ме смачакт, но това е друга тема, стигнах до извода, че съм ***. И откритие за Нобел да направя, все ще ми е под 1000 лева заплатата - само за храна. Друго има: усетят ли те тези с големите проекти, че си добър учен-повярвай ми- смачкват те ТОТАЛНО. И вече не съдя тези колеги, които не работят.
23
1
 
2
 
! Отговори
До Истината преди 7 години
За неконтролируемото получаване на титли.Веднъж написах тук нещо,но на хората им се видя странно и май не повярваха. Аз обаче познавам няколко човека от въпросния институт, където с май.му_н_джу/лъци сменят директорите. Посочиха ми три жени.Едната хабилитирана с 10-ина статийки на вестникарско ниво.Друга се опитала да стане асистент с 2 000 страници научни публикации, но в нейно отсъствие я провалила третата, която пък карала тежък климактериум и получавала нервни конвулсии от безпричинна злоба
22
2
 
2
 
! Отговори
До Без преди 7 години
Не хитрувай, мушмуроко!:)Никой не се е опитвал да ви мори с глад.Друга е истината. Какво ли не ви правиха - атестации, проверки, уж-реформи, заплахи за закриване - нищо не подейства на 2/3 от кадровия ви състав. Нищо не можа да ги накара да поработят поне за тези скромни заплати, които ви дава бюджетът.Не говоря само за най-безочливите михлюзи, които демонстративно нищо не правят. Имам предвид и онези, които имитират реализация на нови етапи на изследователска дейност. Ти знаеш как става това
21
0
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Ти ако знаеш какви бисери съм чувал от БАН-аджийски управленци, това по времето на онази персона Воденичаров. Ревалски е друга работа. Та зиказвния от типа на управленски длъжност в БАН: плаща си титлата, получава я си е напълно в реда на нещата. Нали всичките добри специалисти са им подчинени, кой сме е да им кажа, че това не наука? Пълни негодници.
20
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
ДО БОЛКА ПОЗНАТА ИСТИНА. По-добре да не разказвам, че хората ще с еизплашат.
19
0
 
3
 
! Отговори
истината2 преди 7 години
Аз в моята организация не познавам хора, които да са спечелили проекти от тези, които са с междунатодна известност и високи наукометрични критерии. Такива хора значт, че нямат шанс в бг-то да спечелят конкурс за финансиране и печелят проекти само по международни програми. Ама знаете по международните програми колко с епадат за нас - работната ръка второ качество. Заключение: пари за наука има, но те отиват в черните дупки от мрежите на ДС, останалото търси прокети навън, за да оцелее, тук няма.
18
0
 
5
 
! Отговори
истината преди 7 години
ИСТИНАТА Е МНОГО ПРОСТА: Законът на онова недоразумение Игнатов доведе до неконтролируемо получаване на титли. Всеки вече може да стане професор - няма критерии за това въобще. В моята организажия стават доценти дори без импактни публикации, а един стана така и професор, де. А има и такъв академик. След това тези титлички се обединяват и познайте какво става с парите за наука. Отиват при недоразуменията. Аз досега не знам за проект в организацията в която работя да е спечелен от човек с научни
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
tvorenieto idva na 4ovek ot vatree. v bg miliartdi da nalivate na sila y4eni i tvorci ne se stava
16
0
 
6
 
! Отговори
Да кандидатстват преди 7 години
авторите на проектите пряко пред някоя европейска институция, тогава има надежда и науката ни да бележи успехи, и кадърният учен да се види с пари.Но ако парите от ЕС ще се дават на български институции,те да решават чий проект да бъде финансиран, тогава нищо няма да се промени.Пак парите ще се усвояват от "наши хора".Също важи и ако не сам авторът кандидатства, а колектив, одобрен от Научен съвет към БАН.Предложиш добра идея, шефовете качат на гърба ти няколко свои протежета да са ти съавтори
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщиха от МОН."А за вас предвиждат трета скорост и лагер за мигранти.
14
0
 
2
 
! Отговори
шопето преди 7 години
Кой ши ви даде да учите много бе, нал требе общи работници с мантгалитето на слуги бе. Сакаате катализмус, те ви го, ши ручате жабета и ке си мислите че сте свободне, ама свободне абдале.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди няколко часа в този сайт качиха материал за млади учени от БАН, които работят по терапия за лечение от рак.Ако "Фармахим" имаше научно звено,те можеше да работят там и заплатите им щяха да са в пъти по-високи.Като приключат работата по тази терапия, им възложат нещо друго, подобно.Но в БАН ще работят, ако искат. Който е със силен покровител в БАН, може и нищо да не прави.Това исках да кажа.Прибави и това, че в БАН повечето конкурси за докторантури предварително се знае кой ще ги спечели
12
0
 
2
 
! Отговори
Без преди 7 години
Ей, не можахме да ги уморихме тия. Ни от глад умират нито от нищо. Вместо да си стане една голяма бира скара със *** музика ще се занимаваме с наука. Е как може такова нещо.
11
0
 
3
 
! Отговори
До7 донякъде си прав преди 7 години
,работила съм в контролна лаборатория и там е така - носят ни проби, плащат за всяка бройка, имаме апаратура и методика, накрая връчваме листче с резултатите и да си ги ползват със здраве. Но това е неприложимо за наистина сериозни научни открития, блъскаш си главата години и я откриеш нещо, я не. Е, на фотосинтеза ли да караш през това време. Както казва Шелдън от Теория за големия взрив: на учените едно време им е било лесно, когато нищо не е било открито.
10
0
 
3
 
! Отговори
Интересни неща каза преди 7 години
проф. Емил Хорозов и в една много силна статия - "Дадени са доста пари за наука, а постиженията са малко" (в."Дневник", 31 януари 2011 г.).Който прочете и статията, и книгата на Хорозов по тези въпроси, ще се убеди, че отпуснатите за научни изследвания пари никак не са малко, но и те се разпределят шуро-баджанашки.Назначението в БАН и скромната заплата там пък са нещо като синекурна длъжност, съпроводена с месечна соц.помощ. Работят само ако искат и то за допълнително заплащане!
9
0
 
0
 
! Отговори
Dub I преди 7 години
Savsem... S Koran online...
8
0
 
5
 
! Отговори
По-конкретно, моля! преди 7 години
Редно е да се напише пълното заглавие на книгата, която проф. Е.Хорозов издаде в края на 2013 г. - "Проектният бизнес и ограбването на науката - наръчник на управляващия мошеник".В тази книга са описани далаверите, извършвани с парите, отпуснати за финансиране на научно-изследователски проекти. В началото на 2010 г. проф.Хорозов стана директор на фонд "Научни изследвания", след една година инициира проверка на състоянието на този фонд, а през март 2011 г. подаде оставка.Написа и ....