Нова теория: Балканският полуостров - люлката на човечеството

Фосили на 7,2 млн. г. може да променят разбирането за произхода ни
Обновена: 23 май 2017 11:51 | 23 май 2017 11:38, Елка Василева
79

Снимка: Reuters

12

Фосили от Гърция и България на маймуноподобни създания, живели преди 7,2 милиона години, може да променят фундаментално разбирането за произхода ни, поставяйки под съмнение твърдението, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда в Африка, предаде Ройтерс.

Изкопаемият хоминид Graecopithecus freibergi, от който са открити долна челюст и зъб, може да е най-старият член в еволюционната линия на човека. Той възниква след отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето, най-близкият ни съвременен родственик.

Челюстта, по която има и зъби, беше открита при разкопки в Атина през 1944 г. Предкътникът беше намерен в Южноцентрална България през 2009 г. Учените ги изследваха с помощта на компютърна томография и определиха възрастта им по тази на седиментните скали, в които са били намерени.

Експертите установиха, че развитието на зъбните корени на грекопитека притежава човешки характеристики, които не се намират при шимпанзетата и техните прародители. До преди откритието най-старият хоминид беше сахелантропът (Sahelanthropus), който живял преди 6-7 милиона години в Чад.

Учените от дълго време са единодушни, че човекоподобните произхождат от Африка. Но сега може да се окаже, че Балканският полуостров е люлката на човечеството.

Изследванията не поставят под въпрос твърдението, че нашият вид Homo sapiens е възникнал в Африка преди около 200 хиляди години и по-късно е мигрирал до други части на света, твърдят специалистите.

"Видът ни е еволюирал в Африка, но може да не произлизаме оттам", каза палеонтологът проф. Мадлен Бьоме от германския университет в Тюбинген.

Грекопитекът е мистериозен вид, защото фосилите му са много редки. Той е бил с размерите на женско шимпанзе и е живял в относително смесена гориста и тревиста среда, подобна на африканската савана, заедно с антилопи, жирафи, носорози, слонове, хиени и глигани.

Откритията бяха публикувани в сп. "Плос уан", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ден всичко ще излезе наяве, както и факта, че Христос няма нищо общо с евреите. Те и затова го мразят, защото е Истинния Бог!
41
1
 
6
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Нещо сигурно са се объркали и има грешка! Няма начин да не е намерен в Скопие!
40
4
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Следи от щастливи домашни хора развъждани по нашите земи има от преди 16 000 години.Мъжете са имали средни полови органи и са произвеждали до 90 куб сантиметра висококачествена лечебна семенна течност.Започвали са активно лечение на бъдещи човешки майки след 12 си година..С цел създаване на мощна защитна биосферна охрана са се къпели от ранна пролет до късна есен в езера и реки.Имали са средно до седем жени майки на децата им..Даните са от проувания край Беленско море древна делата на Дунав
39
4
 
5
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Знаех си че люлката на човечеството е Македония. :-)
38
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
освен това мое да се каи че на съсртото место дека лудете са се появили требе веке и тикви да га е имало, зер без них мое ли
37
1
 
7
 
! Отговори
е не преди 6 години
"Южноцентрална България"Дори това ли не успяхте да преведете както трябва :DDD
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България и Гърция са намерени фосили от маймуноподобни, но не се казва че най-старите фосили открити на Балканите са от маке-питеци.
35
7
 
3
 
! Отговори
турчина преди 6 години
до King Of KingsМарш в Иран тогава при Аятоласите щом си строен персиец.
34
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
()цивилизованото
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана ясна еволюцията на балканеца,от питека...до чушкопека :)
32
27
 
6
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Ние сме най древните обитатели на полуострова. Славяните са нашественици. Гърците също са нашественици от Египет. Както беше казал и покойния Тургут Йозал Агамемнон всъщност се е казвал Ага Мемнун. Гръцките нашественици са го присвоили. Както българите присвоиха турския символ IYI, даже патриотите ви са с турски фамилии. Сега наричате кис.мляко Йогурт. Пак турска дума. Крадци на история и култура.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканският полуостров и по-точно Македония е люлка на човечеството. Това го знае всяко хлапе. *** и Македония започват все с М - случаеност?! Не мисля!
30
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След време обаче започва масовото преселение на османопитека (лисващото звено между човека и май муната), които изтласква съвременния човек от Балканите и само за период от 500 години връща еволюцията с няколко милиона години назад.
29
3
 
11
 
! Отговори
Ром преди 6 години
Има ли вероятност ченето да е на романопитек?
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А анадола на какво е люлка?..На цивилизацията. Там са открити най-древните останки от човешка дейност.
27
3
 
3
 
! Отговори
са преди 6 години
Че те наследниците им още са тук-маймуноподобни сред овцеподобния ни народ!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предкътника от тази челюст ли е.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KING OF KINGSНа люлянето.
24
8
 
3
 
! Отговори
doktor Dulital преди 6 години
istinata e che sme proizlezli ot maimunite ili nqkoi tehen pod-vid , s sigurnost ``bojiqta namesa`` e prosto genetichni eksperimenti na po visha rasa varhu nas i napravila ni choveci ( za jalost greshni ) neshto eksperimenta se e obarkal , choveka ne e stanal upravitel i pazitel na sveta i prirodata a tehen razrushitel , zatova kazvam : ZAKRIVAI
23
2
 
6
 
! Отговори
луцифер преди 6 години
отидоха славните крадливи самохвалства на македонците,а африканците да се замислят