Откриха основна съставка на живота около млади звезди

Молекулата има важна роля за образуването на протеините
10 юни 2017 09:16, Елка Василева
1
Откриха основна съставка на живота около млади звезди
Снимка: архив, Reuters

Астрономи откриха метилово съединение, което е ключово за появата на живота, около три млади звезди, подобни на ранното Слънце, съобщи АФП.

Молекулата метилов изоцианат има важна роля за образуването на протеините, които са основна съставка на живота, каза Виктор Ривила от обсерваторията Арсетри във Флоренция.

Трите звезди са на около 400 светлинни години от Земята в съзвездието Змиеносец. Те приличат на нашето Слънце преди образуването на Земята и другите планети преди около 4,5 милиарда години.

Наличието на метилов изоцианат около млади звезди показва, че ключовите елементи за появата на живота най-вероятно са били налични в най-ранния етап от образуването на Слънчевата система, каза Kилс Лигтеринг, ръководител на втори екип, изследвал същите звезди.

Астрономите са открили органичната молекула с помощта на мощния радиотелескоп АЛМА в Чили. Тя е била в облак от плътен прах и газ около трите звезди. След време част от тази смесица от газ и прах ще падне върху звездите, а от останалото ще се образуват планети.

С телескопа АЛМА беше открита и друга молекула, която е основна съставка на живота, около различна звезда. Тя е вид захар - гликолалдехид.

/БТА/
 


1
Още по темата: животмлади звезди
Още от
Напиши коментар Коментари