НАСА открила 10 нови "скалисти" планети, приличащи на Земята

Космическата агенция смята това откритие за "значително"
Обновена: 20 юни 2017 10:24 | 20 юни 2017 09:52, Мартин Иванов
17
НАСА открила 10 нови "скалисти" планети, приличащи на Земята
Източник: Reuters

НАСА официално обяви откриването на 219 нови планети, които се намират извън нашата Слънчева система, пише The Independent.

В тях се включват и 10 планети, които са "скалисти", по подобие на нашата планета, и в които най-вероятно се намира "обитаема зона" или т.нар зона на Голдилок - т.е. са нито твърде далеч от звездата си (студени), нито твърде близо (горещи).

Фактът, че планетата не е твърде далеч от своята звезда пък позволява наличието на вода в течно състояние - ключов фактор за съществуването на живот.

Към днешна дата телескопът Kepler, виновник за откритието, е издирил 4034 кандидат-планети, които евентуално могат да поддържат живот, но по-малко от 50 имат подходящите размери и се намират на разумно разстояние от звездите си, за да се изследват по-подробно.

Марио Перез, един от учените в НАСА, подчертава значението на телескопа заради уникалните данни, които предоставя - все повече и повече нови планети с приблизително същия размер и орбита като Земята, а според него това е от изключителна важност за бъдещите мисии на НАСА.

Предстои да се изследва атмосферата на новите кандидати за извънземен живот, за да се потвърди наличието на вода и провери за живи микроорганизми.

Това е втората вълнуваща новина за НАСА за тази година. В началото на година агенцията обяви, че е открила седем нови екзопланети, които отново бяха с подобни на Земята размери и се намират на сравнително близкото разстояние от 40 светлинни години.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятността точно до най-близката да има живот е нищожна.
До другите може и никога да не достигнем. Скоростта с която Вселената се разширява е почи скоростта на светлината, а според сегашните разбирания по-бързо няма как да се движи нещо, т.е. със сегашните методи никога няма да достигнем тези планети.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13

Наблюдават само тези, които представляват интерес. И пак наблюдавт е силно казано защото те не наблюдават самата планета директно, а количеството светлина което закрива когато прави пълна орбите около звездата си. Телескопа Кеплер беше направен точно за тази цел и може да наблюдава N на брой звезди за потенциални планети.

За сега най-интересната от всички е Проксима Б само на 4.2 светлинни години от нас.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво. Като ги открият, след това какво ги правят. Не ми се вярва да наблюдават и изучават всяка от тях редовно. Ако поне по една от въпросните планети имаше някакъв напредък, щяхте да съобщите.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да ходим на море там с гозилите.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5
Те нали американците не пият изобщо! :))))) Хилбилитата не са чували за варенето на суров алкохол! И ние българите не се натряскваме - никога в живота! Те катастрофите у нас стават въз уснова на слънчевите изригвания и междупланетния ни интелект! А да сте въждалу пях германец, швед, норвежец, финландец или канадец - категорично не! Единствено руснака е тряскан!!! Нали!!
10
2
 
2
 
! Отговори
Косю преди 1 година
Тук в понятието "живот" изглежда влагат смисъл "органичен живот", какъвто засега има само на Земята. Интересно като се появи изкуствения интелект в ежедневието ни, това ще го броят ли за "живот"??
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6

Ми кафенкива е :) можеш да видиш пробите които Аполо докараха, а има снимки както писах от Аполо 11.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4

Кой е казал, че не е кафява? Снимките от Аполо 11 виждал ли си ги? Earthrise снимката? Луната си е кафява. Не всички снимки в космоса се снимат цветно, дори почти няма такива защото се снимат в инфрачервения спектър и за това са чернобели. Цветовете се наслагват допълнително според химичния състав.

Добре ще е преди да се правите на интересни да се запознаете с материята поне малко.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо коментирате тема от която очевидно нямате идея и така като гледам не ви интересува? Нямате търпение да си покажите простотията ли какво? Живейте си в конспирациите и не занимавйте нормалните хора.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4

На чернобели снимки няма как да видиш друго :))) И освен това, който ти каза, че Луната е кафява ??!
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През това време руснаците само днес откриха 10 нови начина да се натряскат.
4
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все откриват ,откриват а не можаха да,, открият,, че Луната не била сива, а кестеняво -кафява .И сега кво прайм с откритите сиви ,,,,снимки на Луната? Как ще защитават откритата от тях ,, сива,,Луна ,като тя е кафеникава .
3
0
 
11
 
! Отговори
бла,бла преди 1 година
Па "откриа", да, то македонскиот jaзик се ползува во целиот свет!!
2
2
 
2
 
! Отговори
От село преди 1 година
До Анонимен

Е може автора да е от Кюстендил, откриа си викат в половин България :-))))
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"откриа"