Земята се превръща в пластмасова планета

5,5 млрд. тона са се превърнали в боклук на сушата и във водата
20 юли 2017 13:30, Елка Василева
13
Земята се превръща в пластмасова планета
Снимка: архив, Reuters

Хората са произвели повече от 9,1 милиарда тона пластмаса от 50-те години на миналия век, като 5,5 милиарда тона от нея са се превърнали в боклук на сушата и във водата, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски учени.

Пластмасата не се разгражда като други материали, произвеждани от човека. Затова три-четвърти от нея се превръща в боклук и остава в сметищата или се разпръсква по сушата, океаните, езерата и реките, пишат учените в сп. "Science Аdvances".

"При сегашния темп наистина сме се запътили към пластмасова планета - каза ръководителят на изследването Роланд Гейър от университета на Калифорния в Санта Барбара. - Това е нещо, на което трябва да обърнем внимание".

Пластмасата вече е навсякъде. Използва се за опаковки и потребителски стоки като мобилните телефони и хладилниците, както и в строителството, в автомобилостроенето, в производството на облекла, обикновено под формата на полиестер.

Учените от университетите на Джорджия и Калифорния изчислиха, че от произведените досега 9,1 милиарда тона пластмаса почти 7 милиарда тона вече не се използват. Само 9 процента са рециклирани, и други 12 процента изгорени. Така остават 5,5 милиарда тона на сушата и във водата.

С данни от индустрията учените установиха, че количеството на произвежданата и изхвърляна пластмаса се увеличава. През 2015 г. светът е произвел 445 милиона тона пластмаса - над от два пъти повече, отколкото колкото през 1998 г.

Най-много пластмаса произвежда Китай, следван от Европа и Северна Америка. Около 35 процента от нея е за опаковки.

Използването на алтернативи на пластмасата за опаковки и потребителски стоки, например стъкло, хартия, алуминий, изисква повече енергия.

Хората все още произвеждат повече бетон и стомана, отколкото пластмаса, но техният полезен живот е по-дълъг и се преработват по-добре. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: пластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този проблем го дъвчат от 10 години,съществува масово измиране на животни - морски,риби,птици и т.н.Освен това,пластмасата образува и токсични вещества. Но само с говорене не става.Те и в Германия използват пластмаса,но всичко отива за рециклиране и глобяват,ако видят някой не спазващ правилата.И всичко се следи,контролира.В Азия най-много *** се изхвърля безразборно и няма разяснителна кампания,нито контрол.
8
1
 
19
 
! Отговори
Паразит! преди 6 години
Земята рано или късно ще се справи с нас, колко животински вида ще затрием преди това е друг въпрос. Планетата ще се възроди, не в стария си блясък естествено, но ние не. Така се случва когато си паразитна форма на живот, когато унищожиш организма в който паразитираш умираш с него...
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бъде пластмасова планета
6
2
 
10
 
! Отговори
Истината пичове преди 6 години
Хах, Земята е преминала през милиони години радиация, удари с астероиди, унищожение на 99% от всичко живо, изригване на вулкани, които правят живота на земята невъзможен за хиляди години, обръщане на полюси, ледникови епохи по милион години... а се тревожим за това, че пречим на Земята с едни торбички. Истината е, че не Земята има проблем с пластмасата. Проблемът е за нас хората. Земята ще си е тук и ще е добре дори без нас, не я мислете... Мислете за човешкият вид.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо много добро и тъкмо по случая :) :https://youtube/watch?v=EjmtSkl53h4Само не знам къде могат да се намерят субтитри за хората които не знаят английски. Иначе си е точно за тази статия.
4
11
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Номера с глобалното затопляне/застудяване взе да дава фира и се хванаха за друго9 млрд т."Експертите"имат ли си на представа колко е това.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един виц поздрав към всички приготвящи си зимнина:Имало една черна вселена пълна с черни галактики, но една била най-черна. В тази галактика на най-черната планета две черни фигури вървяха в мрака. Едната потупа другата по рамото и рече:- Бай Коце, докогаще палиш тези гуми бе?
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станали сме били пластмасова планета. Суровините за производство на пластмаса да не би от космоса да са дошли?
1
1
 
40
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Ходих на разходка из Врачанския балкан изминалите няколко дена и бях потресена от мърсотията.. Най-мръсната държава сме в Европа, може ли да отидеш на разходка и да не си събереш ***??