"Горящ лед" в Черно море! Експедиция вади метан за милиони

В българския участък се крият хиляди кубични километра запаси
24 юли 2017 07:07,
75
"Горящ лед" в Черно море! Експедиция вади метан за милиони
Снимка: Reuters

Българско-германска научна експедиция ще извади за пръв път тази есен замръзнал метан от дълбините на Черно море. По този начин учените ще проверят резултатите от геофизичните изследвания, провеждани до момента, според които под дъното в българския участък се крият хиляди кубични километра метан под формата на твърд газов хидрат.

"Предварителните оценки са за много големи запаси. Със сигурност за период от един век ще можем не само да задоволяваме енергийните си потребности, но и да бъдем един от най-големите износители в Европа", коментира пред "Труд" океанологът доц. д-р Атанас Василев.

Хидратите на метана се смятат за един от перспективните бъдещи източници на енергия, заради огромните световни запаси, които биха стигнали на човечеството за векове. Този вид природни горива могат да се добиват при риск и минимално замърсяване, тъй като находищата са сравнително плитки, а наляганията – малки. Освен това, не съдържат други субстанции, които са вредни за природата и се срещат при конвенционалния добив на газ и нефт. Самият метан пък най-лесно би могъл да замени традиционните горива.

Експедицията в рамките на германския проект SUGAR ще се проведе през ноември и декември, а от българска страна в нея ще участват доц. д-р Атанас Василев (Институт по океанология – БАН) и д-р Валентин Георгиев (Геомарин ЕООД).

Учените ни са признати експерти в областта на газовите хидрати и са членове на управителния съвет на COST акция MIGRATE, която координира европейските усилия за изследване и експлоатация на този ресурс.

SUGAR стартира през 2008 г. и се финансира от Германия. Поради добрите перспективи проектът е удължаван вече три пъти от правителството в Берлин. Основната му цел е добивът на газ от метанови хидрати на морското дъно, но има и друга, не по-малко важна.

"Технологията, която се разработва в Германия, позволява извлеченият от хидратите метан да бъде заместен с въглероден диоксид (CO2). Това означава, че колкото повече метан добиваме, толкова повече ще намалява въглеродният диоксид в атмосферата", обясни доц. Василев.

Поредната експедиция в нашите териториални води ще се проведе с кораба "Метеор" – съвременна морска лаборатория, която ще бъде снабдена с апарата MiBo-200, предназначен за автономно подводно сондиране.

Газовите хидрати се образуват на дълбочини под 500 метра, където налягането е около 50 атмосфери. Изчислено е, че 1 кубически метър газов хидрат съдържа около 155-168 куб. метра метан.

Находището в българската икономическа зона на Черно море е с размери около 60 на 25 километра. То се намира на около 200 метра под дъното, което пък е на дълбочина от 800 до 1900 м. под морското ниво.

Учените изчисляват, че количеството на метана в него може да достигне няколко десетки и дори стотици хил. кубически километра. Освен това се смята, че нашите находища са най-благоприятни за извличане, защото са в пясъчни колектори.

Човечеството е на крачка от добива

Днес газовите хидрати са една от най-бързо развиващите научни области. Редица държави провеждат интензивни изследвания.

"В момента се извършва своеобразен скок от технологии за проучване към технологии за добив", посочи доц. Атанас Василев. През май бяха проведени сондажи от Китай, Япония и САЩ.

"Горящият лед"

Находището под дъното на Черно море може да бъде сравнено с гигантско ледено езеро. Метановият хидрат прилича на лед, но е лесно запалим, затова е познат като "горящ лед".

Той е известен на науката отдавна, но първите които се сблъскват с него са газовите инженери, още през първата половина на XX век.

Тогава хидратите създавали сериозни главоболия, тъй като се образували в тръбопроводите и ги запушвали. В продължение на десетилетия те са обект на научен интерес, но индустрията ги смята за пречка. Днес обаче метановите хидрати се смятат за перспективен бъдещ източник на енергия, който има по-голям потенциал от фракинга и конвенционалния добив на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
8
 
! Отговори
Шиши преди 6 години
Бургас наш!
45
17
 
13
 
! Отговори
Симеон Михайлович преди 6 години
МЕЧТАТ НЕ ВРЕДНО.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Простият отговор е защото така!...да разбирам, че хората просто подсъзнателно не искат да са честни (въпреки клишетата) , а дефакто искат да излъжат другия, защото всички знаят, че фактически - търговията е лъжа, при което едната страна се съгласява да е излъганата?! :))
43
5
 
15
 
! Отговори
Такива преди 6 години
новини се появяват, когато някой доцент тръгне да става професор.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46отговорът на този въпрос се крие в прекалено много учебници, теории и конспирации, за да може някой да ти отговори в ограничението от 500 символа за коментар.Простият отговор е защото така!
41
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управниците ни бързо ще го дадат на концесия за минимална сума и огромна комисионна не се притеснявайте!
40
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименти що си мислиш, че производствената цена = сумата от заплатите на работниците?..нищо не искам да мисля, а питам - какво разумно има в това - постоянно да увеливаша цените, вместо те да са постоянни и "завинаги" човек да знае, че примерно 1 хляб е 1 лв, 1 яйце е 10 ст и т.н...1 л бензин е 1 лв.така сметката би била много, много проста и лесна, а измамите, далаверите и кражбите - сведени до минимум!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38аз в това не виждам нищо разумно ?!ако увеличаваш цените с Х% и също с толкова увеличаваш и заплатите - то в това няма смисъл.ти що си мислиш, че производствената цена = сумата от заплатите на работниците?
38
7
 
8
 
! Отговори
Да бе да преди 6 години
Ще добиваме газ...ама друг път.Ще минат десетилетия, докато това евентуално се случи.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ???Икономията е майка на мизерията" Колкото повече се борим за ниски цени, толкова по-малко ще получаваме, толкова повече се засилва мизерията==не съм съгласен. ако всичко е константно, какъв е пробелма - и цени и заплати са си постоянни. аха, викаш при тази схема - няма да има кой да забогатява, т.е. да трупа излишък.и какво излезе - увеличаването на цените или т.н. "ръст на икономиката", дефакто е стремеж към разтваряне на ножицата, докато ракетата не изхвърли в орбита 1-ия баласт...
36
4
 
15
 
! Отговори
??? преди 6 години
Заплатите идват от цените. Само ако продадеш и то с печалба само тогава има пари за заплати. Само ако се платят данъците има пари за пенсии."Икономията е майка на мизерията" Колкото повече се борим за ниски цени, толкова по-малко ще получаваме, толкова повече се засилва мизерията
35
2
 
7
 
! Отговори
seteliaza преди 6 години
най - после!!! Ще си използваме хъба!! Ама далииииии???Ама даноооооо !!!
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОтговорЦените на всичко винаги ще вървят на горе.Разумното е и заплатите и пенсиите да вървят на горе.Така е било винаги...аз в това не виждам нищо разумно ?!ако увеличаваш цените с Х% и също с толкова увеличаваш и заплатите - то в това няма смисъл.ако увеличаваш цените с Х%, а заплатите с У%, при което Х>У, то това води до прогресивно обедняване, а значи и убийство на хората ! а може би това е целта?замисляте ли се, че всички природни богатства, цялата природа са ни дадени безплатно!
33
2
 
7
 
! Отговори
С преди 6 години
До тук добре, ама ако е чак такава далавера този замръзнал метан, да не стане в един момент и България като Венецуела с петрола си ... ;-)
32
14
 
12
 
! Отговори
до калеко Алеко преди 6 години
*** си колкото героя на когото си се кръстил.Нямаме "собствени" енергоизточници. Те са на този който ги разработва, в случая за германците. Да не би ТЕЦ Марица изток 1 и 3 да са "наши"? Наша е само АЕЦ Козлодуй. 51% наша можеше да бъде и АЕЦ Белене ако я бяха построили руснаците.Сега АЕЦ Белене ще я построи някой си и тя ще бъде негова, а не наша.Можехме да печелим и от Южен поток, ама зорлем го набутахме на турците. Сега на тях ще плащаме пак руската газ. А можеше те да я плащат на нас
31
8
 
20
 
! Отговори
за германците преди 6 години
Т.е. германците ще си изпробват технологията у нас с всички екологични рискове рискове за нас и единствено за нас.После ако резултата е добър всички печалби са за тях.Престанете да дъвчете простотиите на ББ, че ако се намери газ в Черно море, това ще задоволява нашите националните ни нужди.Ако се намери газ това ще се експлоатира от съответната фирма, а на нас ще ни се продава на пазарни цени както на всеки друг.
30
2
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До user 32 Цените на всичко винаги ще вървят на горе.Разумното е и заплатите и пенсиите да вървят на горе.Така е било винаги.
29
4
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Айде , руснаците пак са аутсайдери.
28
3
 
10
 
! Отговори
user преди 6 години
И да вали и да не вали, цената няма да се намали.
27
16
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Крайно време беше да обърнем внимание на собствените си енергоизточници, а не да вечно да чакаме газта на "братушките", както ни учеха едни другари и товарищи тук. Те рушките зависимости, пак ще си останат, но ще засегнат само диаспората на генетично обременените *** .... !!!