Апаратът "Кюриосити" – пет години в търсене на живот на Марс

Какви са постиженията на "любопиткото" на Червената планета?
6 авг 2017 18:57, Василия Пейчева
110
Апаратът "Кюриосити" – пет години в търсене на живот на Марс
Снимка: Архив, Reuters

Преди пет години на днешна дата марсоходът "Кюриосити" на НАСА се спусна на повърхността на Червената планета. По случай петата годишнина от пребиваването му на Марс, ТАСС припомня историята и някои от постиженията на "любопиткото":

- "Кюриосити" е четвъртият марсоход, "доставен" успешно на повърхността на Червената планета. Останалите три апарата, позиционирани безпроблемно на Марс, също са американски - "Соджърнър" (1997), "Спирит" (2004-2010) и "Опортюнити", който също кацна през 2004 г. и продължава да функционира и до ден днешен.

- Главната цел на "Кюриосити", както и на останалите роувъри, е да търси доказателства, че на Марс някога е съществувал живот. За разлика от предишните мисии до Червената планета, предоставили солидни доказателства за наличието на вода на повърхността й, "Кюриосити" има задачата да търси органични материали и други химични съединения, необходими за зараждането и развитието на микробен живот. Освен това събраните от марсохода данни ще помогнат в подготовката за изпращането на човек на Марс.

- "Кюриосити" (от англ. "любопитство") е част от дългогодишната програма на НАСА за изследване на Марс. Наименованието на марсохода е избрано през 2009 г. чрез гласуване в интернет измежду девет предложения на американски ученици. Името "Кюриосити" е предложено от Клара Ма от Канзас.

- Марсоходът "Кюриосити" е разработен и конструиран от специалисти от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния. За "доставянето" на роувъра на Марс е създаден космическият апарат Марсианска научна лаборатория, състоящ се сонда и спускаем модул, на чието име е кръстена и мисията. Стойността на проекта е 2,5 милиарда долара.

- "Кюриосити" се различава от предшествениците си най-вече с размерите си. Докато първият успешно позициониран марсоход "Соджърнър" е дълъг едва 65 сантиметра, а близнаците "Спирит" и "Опортюнити" са с дължина 1,6 метра, "любопиткото" е съпоставим с джип. "Кюриосити" е дълъг 3 метра, широк 2,7 метра и висок 2,2 метра. Теглото му е приблизително 900 килограма. Максималната му скорост на движение по равна твърда повърхност е приблизително 4 сантиметра в секунда. Марсоходът разполага с шест колела, които го правят изключително маневрен. Всяко от тях е снабдено с шипове за по-добро сцепление с марсианския грунт.

- "Кюриосити" се управлява с команди от Земята. По-голямата част от тях се предават към марсохода от намиращите се в орбита около Червената планета американски апарати - към настоящия момент "Марс Одисей", "Марс рикънисънс орбитър" и "Мейвън". "Кюриосити" е в състояние самостоятелно да предава информация към Земята.

- Марсоходът разполага с роботизирана ръка, оборудвана с различни изследователски инструменти. Оборудването му включва шест технически (за контрол на движението) и навигационни камери. За снимки с научни цели "Кюриосити" използва апаратура, включваща седем камери. За научната си дейност марсоходът разчита на 10 различни инструмента.

- Пътуването на космическия апарат Марсианска научна лаборатория, "натоварен" с "Кюриосити", продължи над осем месеца след изстрелването му на 26 ноември 2011 г. от Кейп Канаверал, Флорида. За това време апаратът измина 566 милиона километра. Най-рисковата част от пътешествието беше кацането, наречено "седем минути терор". Заради теглото на "Кюриосити" от близо 900 килограма беше невъзможно марсоходът да бъде спуснат чрез успешно използваните досега методи. Поради тази причина беше проектирана сложна система, наречена "небесен кран", благодарение на която - достойно за завършек на холивудски филм - "Кюриосити" успешно кацна на Марс.

Предишните два марсохода - "Спирит" и "Опортюнити" - през 2004 г. бяха спуснати на Червената планета обвити във въздушни възглавници и "отскочиха" до планираните им места за кацане.

Съгласно плана "Кюриосити" "стъпи" в района на огромния кратер Гейл. Спускането и кацането му бяха проследени от орбитиращата сонда "Марс Одисей".

През 2014 г. "Кюриосити" достигна основната си цел - планината Шарп, намираща се в центъра на кратера Гейл, която според учените е "запечатала" геоложката история на Марс.

- Мисията на "Кюриосити" беше разчетена за една марсианска година или около 23 земни месеца. Въпреки това марсоходът вече пет години работи на Червената планета и продължава да я изследва. За това време роувърът измина близо 16 километра и предаде на Земята над 200 000 изображения на марсианската повърхност.

Първото си откритие - русло на древна река, "Кюриосити" направи през септември 2012 г. През февруари 2013 г. за първи път марсоходът използва бормашината си на Марс. Две години по-късно роувърът се натъкна на следи от древно езеро в кратера Гейл, което вероятно е съществувало преди около 3,6 милиарда години.

През декември 2016 г. "Кюриосити" откри следи от елемента бор. Според учените наличието на въпросния елемент свидетелства за благоприятни условия за поддържането на форми на живот в миналото.

/БТА/


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
иха преди 1 година
евала на коментиращите , голем смех пада
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите научих, че Земята е плоска.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
„Руски военно-космически сили”, мда , звучи много гордо! Нещо като Българско Министерство на Океаните! Само дето... ,умните се сещат какво.
92
7
 
4
 
! Отговори
ззз преди 1 година
Някой ще ме подсети ли колко мегапиксела бяха камерите на Кюриосити?
Щото се оказа, че камери за по 100хил. $ са трагично по-зле от камери на GSM , но поради безумната бюрограция нямало как да се подменят камерите с читави и той излетял с някакви антични отадъци.
(проекта май се е разработвал над 10г. и каквото е било заложено в началото - това е.)
С останалите уреди е същото положението, ама аре да не сме песимисти.
По-добре ужасно скъпо "нещо" от колкото нищо.
91
8
 
1
 
! Отговори
seira преди 1 година
ЗАЩО НИКОЙ НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА ВЕНЕРА И ОТКРИТИТЕ НА НЕЯ СЛЕДИ ОТ ЖИВОТ?!
90
3
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен
Че защо да не ползват ? Това е капитализъм. Американците са най-добрите практици в света. Защо да харчиш милярди на своя данъкоплатец ако можеш да постигнеш същото с 2-3 пъти по малко пари :)
За тези неща се иска мислене. При американеца не се прави всичко и на всяка цена и само за воените. Това е основната разлика от Русия.
89
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американците от 2011 насам ползват Руските Космически сили за да изведат каквото и да било в Космоса - включително сателити.

Не се подвеждайте, че някои тапири плюят по Русия. Ако всики, които обичат Русия се изплюят ще ги удавим американските прасета
88
5
 
4
 
! Отговори
рускиня до 94 преди 1 година
Твоя пост е подтвърждава епитета ц.ъ.р.в.у.л. Очаквам да посочиш български марсоход или някакво друго постижение на тех.мисъл. А относно задника - не всички са като жена ти .
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и руснаците имат марсоход ама много пушел сега му търсят по сухи въглища.(От Донбас)
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рускиня да 92

Я си вдигай хурвенския зaдниk и си отиваи в Русия.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
интересно защо ме изтрихте думата ц.ъ.р.в.у.л, но обиди от поста 92 остават нередактирани?
84
5
 
6
 
! Отговори
рускиня да 92 преди 1 година
"тъпите руснаци не могат да излезат от геостационарна орбита миличките :))) Иначе си имат военно космически сили пияната измеет"
На база на какви постижения,написа всичко това? Да не би имаш с нещо да се похвалиш освен чушкопека и собственоръчно направена скара от ламарини? Жалък ***.
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 кубрик
Да, прав си. Снимката е от пустинята Атакама със съдействието на холивуд
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда коментарите са както винаги тип Балканска Трагедия в две части...
81
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тъпите руснаци не могат да излезат от геостационарна орбита миличките :))) Иначе си имат военно космически сили пияната измеет :)))))))))))))
80
14
 
9
 
! Отговори
кубрик преди 1 година
марс = аризона и фотошоп. за кинтите питайте цру, фбр и клинтъновата фондацийка.
79
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марс марс ама малко бие на пустинята в аризона...
78
4
 
9
 
! Отговори
Стойчо Керевиза преди 1 година
Орионците и сириусците генерират проекции на планети и звезди, които изглеждат на голямо разстояние. Всъщност илюминатите и масоните крият от хората, че над Земята има полусфера с радиус няколко хиляди километра, а самата Земя е плоска!1!1. Кемтрейлс имат за цел да пречат на любителите астрономи да видят купола!1!1111!!!. Затова и кацането на Луната е фалшиво!!! Луната е само проекция върху купола и не съществува!!! Всичко е измама, Слънцето също така е изкуствен източник на светлина!!11!
77
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците пак са крали документи и технологии от кабинета на космическия министър на Путин Сергей Рогозин, иначе няма как да стигнат до Марс.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
До Анонимен - "Земята е плоска"
Донякъде си прав, но не напълно. Земятае малко вдлъбната!
--------
Плосък е на баба ти задн.ка!От вулканите не изригва лава,а на баба ти пр.ъ.та!
Не вярвайте на тези глупости от нета!Земята е с обла форма - кръгла,макар и не идеално кръгла,но е кръгла и не е куха.