Изкуствено месо – ще ядем ли в бъдещето пържоли без мазнини?

Бил Гейтс и Ричард Брансън подкрепят идеята, но какво се крие зад нея?
5 сеп 2017 15:15, Боряна Павлова
44

6363 гледания   |  Още видео

Изкуствено създадено месо - възможно ли е? Не само, че е възможно, но за технологията на създаването му вече има сериозни инвеститорски заявки от бизнес гиганти като Бил Гейтс и Ричард Брансън.

Двамата избраха да вложат капитали в новата компания "Мемфис мийт", която има успешни опити за отглеждане в изкуствена среда на месо от мускулни животински клетки. Брансън дори прогнозира, че след 30 години хората ще се хранят изцяло с изкуствена животинска тъкан, която ще е по-здравословна и няма да се налага да убиваме животни.

А какво всъщност представлява лабораторно създаденото месо и има ли вреда от него - дискутираха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология и храните и шеф-готвачът Георги Иванов.

Изкуственото месо съдържа само мускул, в него липсват съединителна тъкан и мазнина, което според Сергей Иванов неминуемо повлиява на вкуса на продукта.

Освен промененият вкус обаче, засега няма данни как би повлияло това месо върху здравето на човека.
 
"Производството на такъв вид продукт крие рискове, които в бъдещето ще бъдат констатирани", добави от своя страна шеф Георги Иванов, като посочи, че според него като вкус изкуственото месо няма да се различава кой знае колко от истинското.

Наред с темата обаче възникна и въпроса какво месо консумират българите.

"Ние не знаем какво е качеството на местото в България, защото никой не го е изследвал или поне не го изследва за някой от показателите от коя тъкан е", посочи Сергей Иванов.

"Аз съм се срещал с колеги производители на пилешко и говеждо месо в България. Въпреки гаранцията от тяхна страна, че продуктите са качествено приготвени, от време на време се появяват на пазара партиди, които са изключително некачествени, компромисни и най-вече с тези допълнителни препарати, които увеличават обема, задържат водата в продукта", разказа шеф Иванов.

Той препоръча избягването на пилешко на хора между 2 и 18-годишна възраст, тъй като след продължителна консумация при тях може да се получи хормонален дисбаланс.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
7
 
! Отговори
редник преди 1 година
Има действащо решение на проблема с изхранването и свръх популацията на човечеството ! Богатите ще ядат бедните , както винаги са правили !
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И животните ще си се разхождат спокойно и ще се множат до дълбоки старини и ще умират от старост.
35
1
 
2
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 година
То хубаво, ама доколкото ми е известно, клетките имат способността да мотират... А и когато става въпрос за масово произвоство на такова месо, вяроятно случаите на мутации ще са много повече, отколкото можем да предположим. Тези клетки, било то и мускулни, нали все пак носят някаква генетична информация в себе си, а какво ще стане с нея, когато те бъдат копирани многократно...? Според мен, тук има много дълъг пат да се извърви, преди да се започне масово производство на такова месо.
34
1
 
1
 
! Отговори
Енгелс преди 1 година
До Умник

Във всеки един завод за смартфони - ти къде искаш да ги ражда? По дърветата ли??
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези глуппаци не разбират, че животни се гледат заради свинските крака и уши, а месото е просто отпадък за филета, вратни пържоли и кайма. Кога ще отгледат свинки крака?
32
0
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 1 година
Ако се направи с химически синтез, ще се в него ще има както Л-аминокиселини така и Д-аминокиселини. Ще стане като хидрираните ненаситените мазнини - маргарин и палмитин.
Естествените белтъци са съставени само от Л-аминокиселини и сега се синтезират в живия организъм с помощта на ензими. Химически синтезираните белтъци ще са ненадмината отрова!
31
0
 
12
 
! Отговори
Е преди 1 година
На 4:00 - “Хората вече така са притъпили вкусовете си че.. едва ли ще разберат какво е“
Прав сте г-не, след продължителната консумация с години, на некачествена и неестествена храна, хората забравиха за истинският вкус на много от традиционните за страната ни храни и започнаха да боледуват повече, дори неизлечимо.
30
2
 
2
 
! Отговори
do 31 преди 1 година
то ти и личи !
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 10 години в устата си не съм слагал месо освен риба. Е, нито съм умрял, нито съм болен. След като може, защо са всичките тия напъни?
28
0
 
5
 
! Отговори
До Визионер преди 1 година
Дано светът не оцелее до бъдещето, което описваш!
27
0
 
5
 
! Отговори
Умник преди 1 година
Енгелс, кажи ми къде природата ражда смартфони да отида да си набера малко.
26
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До "Енгелс": По твоята логика и атомната бомба е продукт на природата.
25
2
 
4
 
! Отговори
Визионер преди 1 година
След време всички ще ядем по едно хапче просто...щем не щем...
24
1
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 1 година
Не е изкуствено месо, а естествено капиталистическо месо, добито по модерен начин.
23
0
 
0
 
! Отговори
баба п преди 1 година
До бай х

а защо не??
22
4
 
3
 
! Отговори
Енгелс преди 1 година
До Анонимен
щом има намеса "отвън" в делата на природата
Няма намеса отвън, това е продукт на човешкият мозък, а продуктите на човешкият мозък са изцяло природни продукти! Както смартфонът е продукт на природата, така и това "изкуствено" месо е продукт на природата. Човекът не е нищо друго освен мислеща природа. Разбира се, трябва да се внимава, защото както дивата природа прави много грешки, така и мислещата природа може да прави грешки.
21
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
И какъв е този "шеф" /готвач/, дето се е срещал с "колеги производители на месо"?
20
0
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
До Анонимен

До 11 - а от къде се взема този "протеин, необходим за изграждането..."?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът е много пари
18
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ние в бьлгария отдавна ядем изкуствено месо пьлно с вода от 350 гр сурово месо
излезе 2 прьстта вода в тавичката а цената стигна вече 7 8 9 лева за кг