Упоритият мечтател... Българин сред 10-те учени на бъдещето

Списание Science News с материал за Теньо Попминчев
21 дек 2017 09:00, Златко Желев
49
Упоритият мечтател... Българин сред 10-те учени на бъдещето
Снимка: Facebook

Теньо Попминчев създава наука на бъдещето, която впечатлява най-висшите умове. Не случайно през есента нобелови лауреати го посочиха сред десетте млади изследователи с потенциал да направят следващите революционни открития и чрез тях да подобрят света, разказва БНР.

Списание Science News ги нарича упорити хора, но и мечтатели. И наистина, българският учен е всичко това – трудовата си закалка той дължи на легендарния учител по физика в казанлъшката природо-математическа гимназия Теодосий Теодосиев, който го въвежда в необятен свят на тайни и възможности, за да се превърне след години в първооткривател и творец. Но и в признателен човек, прелетял тези дни презокеанския маршрут специално за 70-годишнината на своя пръв наставник в науката.

Теньо Попминчев попада в полезрението на колосите в науката с рентгеновия лазер, който изобретява в лабораторията на Колорадския университет в Боулдър. Там той защитава докторантура и има щастието да се учи от най-добрите майстори в света, както и като професор, на свой ред, да обучава бъдещите доктори в лазерната физика.

Откритото от учения устройство, което Science News оприличава на швейцарско ножче от светлина, се побира на човешка длан и може да намери приложение във фундаменталната наука, индустрията и нанотехнологиите, за ранното диагностициране на болестите и създаването на нова генерация от свръхбързи микропроцесори и хард дискове.

"Ако искаме много по-бърз процесор за мобилния си телефон или лаптоп, ще трябва да има много повече транзистори на единица площ. Но тогава няма да можем да отпечатваме малки електронни схеми, нито да ги виждаме", казва Теньо Попминчев.

"Докато един подобен лазер – той изглежда като свръхбърза камера – има способността да вижда наноразмери, но това не е единственото му свойство. И тъй като говорим за квантовия свят, става дума за изключително бързи процеси, които човешкото съзнание не може да възприеме. Представете си например, че си играем на Бог и искаме да сътворим следващите нано- и биотехнологии. Тогава трябва да можем да виждаме не само изключително малки обекти, но и свръхбързи процеси".

За да натрупаш знания и експериментален опит, които да ти позволят да работиш на световно ниво, са необходими минимум седем години, убеден е физикът. Формулата за неговия успех: среда от първокласни учени плюс денонощен труд и творчески подход.

"Без да поставяме под въпрос догмите на науката, никога няма да имаме прогрес", смята Теньо Попминчев.

"С удоволствие бих създал, на възрожденски принцип, научен център в България. Опитвам се да го направя с помощта на европейско финансиране и някои професори от Софийския университет. И ако имах подкрепата на правителството и на други академични общности в страната, с удоволствие бих го направил, и се надявам, че и други българи по света биха сторили същото", твърди българинът.

И докато очаква българската държава да му подаде ръка, проф. Теньо Попминчев поделя времето си между Университета в Сан Диего, Калифорния, Техническия университет във Виена и Колорадския университет в Боулдър.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рентгеновият лазер е нещо ново.....браво на тоя БГ-физик.
43
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Рентгеновиъ лазер е нешо ново.....браво на тоя БГ-физик.
42
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
СУ лежи на стара слава, като знам какви хора завършиха физическия факултет на СУ...............пълна трагедия.
Как искате физиката да се развива в България?
41
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Никола Тесла е бил много голям учен , но сърбин.............затова не се говори много за него като например за Айнщайн.
40
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Маркони взема незаслужена Нобелова награда...................но и в науката има мафия.
39
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Маркони е само един мошеник, не е открил нищо, крал е патенти от Тесла и Попов.
38
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Д 34
Маркони е един италиански мошеник, който е крал патенти от Никола Тесла и Александър Попов (руснакът има безспорни приноси).
Безспорно най-големият учен е Никола Тесла.
Интересувал съм се от тая история като инженер по радиокомуникации.
37
1
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Какво би станало с него, ако работеше в България ли?
Вариантите са два.
Можеше да не успее да попадне в научен институт или в университетска катедра. Тогава никой нямаше да разбере на какво е способен.
Другият вариант - да започне докторантура или да стане научно-помощен кадър.Щяха да го изцедят като лимон да им работи ангария, после да го прокарват през иглени уши, докато защити и да му късат нервите с де*бил*ни изказвания,целящи да го провалят.Не се знае щяха ли да го допуснат до хабилитация.
36
1
 
3
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 1 година
1) Човекът е талантлив и работлив;

2) Успял е там, където има условия за развитие на такива като него - и материална база, и липса на възможност да му пречат нашенските "научни" шуробаджанашки дружини;

3) Иска да създаде нещо и у нас, но В УНИВЕРСИТЕТ, а не в мухлясалата корумпирана БАН. Но е ясно, че не са склонни да му съдействат нито управляващите, нито така наречените нашенски "академични среди".
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше останал в България интересно какво щеше да стане от него?
Това важи и за Стоичков, Григор и кой ли не.
Защото тук няма преспективи за развитие. Но пък има комунисти...
34
3
 
4
 
! Отговори
Д преди 1 година
на Чикагското изложение и Маркони и Попов са били и са разгледали в детайли инсталациите на Тесла. Това разбира се няма как да се каже от руснаците, че техният Попов е откраднал почти всичко от Тесла.
Маркони също краде и неговите системи за радио връзка ползват бобината на Тесла и още 17 патента на Тесла, като Тесла е признат в Щатите за откривател на радиото!
Запалителните свещи за двигателите или spark plugs които ползваме и до днес са изобретение също на Никола Тесла

Теньо УСПЕХ от мен!
33
0
 
4
 
! Отговори
Д преди 1 година
От такива генератори се получават дву или три фазни синусоидални напрежения на 180 и 120 градуса фази а само едната фаза е познатият ви променлив ток. - корекция на грешката от по долу.

Напрежението от генераторите на пулсиращ постоянен ток не може лесно да се преобразува и на всеки няколко км е имало друг генератор електроцентрала.
При променлив ток двата лесно с трансформатори.

Тесла прави демонстрация по безжично пренасяне на енергия на Чикагското изложение през 1893та
32
0
 
5
 
! Отговори
Д преди 1 година
до 29

Тесла ПЪРВИ изобретява генератор и електродвигател с въртящо се двуфазно или трифазно магнитно поле. И генератора или електродвигателя са негови идеи, няма друг преди него! От такива генератори се получава дву или три разновидности синусоидални напрежения на 180 и 120 градуса фази а само едната фаза е познатият ви променлив ток.
Преди Тесла т.е Едисон са ползвали генератори с пулсиращ еднопосочен ток но това не е постоянен ток както е от батерията през лампичка, но е еднопосочен
31
3
 
2
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Първите генератори на Ниагарският водопад са проектирани от Никола Тесла. Определял е Томас Алва Едисон като пълен некадърник и е бил прав. Презрение към книгите електрифициране на прав ток, със загуби на 95 % мощност. Навсичкото отгоре и крадец. Руснака се казва Попов. Но не е той, нито Маркони. Тесла е.
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте, човекът не е работил сам в мазето или гаража си, а е работил в чужда лаборатория, в колектив с други като него.
Не че омаловажавам постиженията му, но си е обикновен научен работник.
А това, дето искал да строи с евросредства, разбирам - всеки иска да бърка в кацата с меда и докато работи, да си облизва лапите...
29
1
 
1
 
! Отговори
да бе преди 1 година
До Терсенето

глупости ...генератора на променлив ток е бил открит години преди Тесла... как мислиш е било генерирано електричество преди Тесла ...с генератори на постоянен ток или ....

ФБР взима всички докъменти от Тесла, защото е дължал адски много пари на държавата ...нормална процедура при длъжник...дори и сега

а радиото е достижение на Маркони ...мисля че има един руснак преди него, който също прави опити в това направление, но Маркони го превръща в продукт ! и започва продажби ..
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички Физици са успели , като са ти малко парите в БАН има работа в ИТ сектора за по 3000-5000лв.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откритото от учения устройство
---------------

Голди, устройството се изобретява или конструира.

Не се открива случайно в гората.
Открива се пририден закон.
26
2
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
До Анонимен

Хайде, още един, на който ЦРУ са му виновни.

А, в България учителите по физика не караха ли таксита?
Инженери не караха ли?

И този физик от статията, да не би да е успял в България?

Ай, бегай, псевдопатриот, който освен да носи тениска на Левски или Ботев, друго патриотично няма.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най ме е шубе от тия УЧЕНИ дето си играят на бог