Откриха подобна на Меркурий екзопланета

Температурата на K2-229b превишава 2000 градуса
Обновена: 29 мар 2018 14:07 | 29 мар 2018 13:22, Елка Василева
2
Откриха подобна на Меркурий екзопланета
Снимка: архив, Reuters

Астрономи откриха огнена екзопланета, приличаща на Меркурий, на 360 светлинни години от Земята, предаде агенция ЮПИ.

Въпреки че размерът на K2-229b надвишава този на нашата планета само с 20 %, масата й е 2,5 пъти по-голяма и плътността й е като на Меркурий. Тя кръжи около оранжево джудже от съзвездието Дева на разстояние над 1,6 милиона километри.

Учените от университета Екс-Марсилия във Франция потвърдиха съществуването на екзопланетата, като използваха информация от мисията за наблюдения с телескоп "К2".

Периодичните затъмнения първоначално разкриха наличието на планетата, подобна на Меркурий, но експертите имаха възможността по-точно да определят масата и състава й, като измериха потрепванията на светлината на оранжевото джудже, причинени от гравитационното влияние на K2-229b.

"Меркурий се отличава от останалите планети в Слънчевата система по голямото съдържание на желязо - каза астрономът Дейвид Армстронг от университета "Уоруик" - Бяхме изненадани да видим екзопланета със същата висока плътност, която показа, че Меркурий вероятно не е толкова рядко срещана планета, колкото мислехме".

"Интересно е, че K2-229b е също най-вътрешната в система от поне три планети, въпреки че и трите орбитират много по-близо до звездата си, отколкото Меркурий. Други открития като това ще ни помогнат да научим повече за образуването на тези необичайни планети, както и на Меркурий", добави той.

Възможно е плътната природа на екзопланетата да е продукт на близостта й до нейната звезда. Температурата на K2-229b превишава 2000 градуса по Целзий.

Експертите предполагат, че слънчеви изригвания са премахнали атмосферата и външните слоеве, като са оставили след себе си само плътно ядро от метал при сформирането на небесното тяло.
 

/БТА/


2
Още по темата: Меркурийекзопланета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Акъла ти е плосък на тебе. А ако искаш да се бориш с антихриста иди застреляй някой друг ислямист.
1
5
 
3
 
! Отговори
Земята е плоска преди 8 месеца
Голямата заблуда на Антихриста е пред очите ни.
Земята е измерение, а не планета. Над опеделена височина не може да се премине, поради радиационния пояс на Ван Алън, който всъщност е елекотромагнитен купол.