Кабинетът отпуска 1,5 млн. за археологически разкопки

Подадени са 140 заявления за разпределянето им, чака се отговор
2 юни 2018 08:00, Петя Славова
4
Кабинетът отпуска 1,5 млн. за археологически разкопки
Снимка: архив, Булфото

До броени дни се очаква да излезе заповед на министъра на културата, с която на базата на преценката на специална междуведомствена комисия да се разпределят отделените от държавния бюджет средства за археология.

Парите за теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2018 г. възлизат на 1 500 000 лв. - има увеличение спрямо миналата година, когато бяха 1 000 000 лв., изтъкват от Министерството на културата, пише "Монитор".

Подадени са 140 заявления за разпределянето им, като право на целева финансова подкрепа имат културни, научни или университетски институции, чиято дейност е свързана с издирването, проучването и опазването на археологическото ни културно наследство.

Скоро ще станат известни одобрените проекти и размерът на финансирането, което по принцип кръжи около 15 000 лв.

Общата стойност на проектите на Националния исторически музей, с които той кандидатства за държавно субсидиране за това лято например, надхвърля 200 000 лв., но археолозите от опит знаят, че сумата ще бъде редуцирана, а и не всички проекти ще бъдат одобрени. "Изобщо бюджетът за българска археология е като бюджета за превъоръжаване на армията.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
16
 
! Отговори
Ко? Не! преди 9 месеца
Изобщо, цялата ни работа е сбъркана. Пари отпускаме. В държава, която е така наситена с история, че само от туризъм можем да сме богати като Лихтенщайн! Я вижте Гърция: Камък, пък върху него бил седял Зевс. Ти да видиш! 5 евро за да видиш отпечатъка от задните части на Зевс. А, че имаме намерени колесници 10-ки пъти повече от намерените в Италия - никой не знае. Примерно. Изобщо, докато не се разкарат калинките из това министерство, все ще отпускаме пари.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно оная селяндурка, пиарката на тиквата банкянска, още не се е събудила, щом са допуснали такова заглавие. Уморена е от вчерашното правене на кавали.
1
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Айде бе! Не ги ли отпуска Бойко? КъФ е тоз кабинет дето може да отпуска пари? Я си оправете заглавието!