"Вояджър 2" с гласа на Валя Балканска - на границите на Слънчевата система

Регистрирано е 5% увеличение на достигащите до апарата космически лъчи
Обновена: 9 окт 2018 10:11 | 9 окт 2018 10:07, Елка Василева
19
"Вояджър 2" с гласа на Валя Балканска - на границите на Слънчевата система
Снимка: архив, Reuters

Космическият апарат "Вояджър 2", на който е златната плоча с изпълнението на    „Излел е Делю хайдутин“ на Валя Балканска, вероятно се е доближил до границите на Слънчевата система.

Като цитира учени от НАСА Лента съобщи, че до тези заключения са стигнали специалисти, след като са анализирали данни, събрани от инстумента CRS (Cosmic Ray Subsystem) на космическия апарат. Инструментът регистрирал увеличаване с 5 процента на енергията на достигащите до "Вояджър 2" космически лъчи. Аналогичен феномен бил наблюдаван през месец май 2012 г., три месеца преди "Вояджър 1" да прекоси хелиопаузата и да се окаже в междузвездното пространство.

Понастоящем "Вояджър 2" е на разстояние около 17,7 милиарда км от Земята, т.е. разстоянието е 118 пъти по-голямо от това между нашата планета и Слънцето.

Екипът на мисията "Вояджър 2" признава, че обкръжаващата апарата среда се променя. Учените същевременно отбелязват, че увеличаването на енергията на космическите лъчи не трябва да се смята за окончателен признак за преминаване през хелиопаузата, която се променя през 11-годишния цикъл на слънчевата активност.

Космическите апарати "Вояджър 1" и "Вояджър 2" са сходни - първоначалната маса и на единия, и на другия е 815 кг. В разгърнат вид апаратът се помества в куб със страна 4 метра. "Вояджър 2" стартира през август 1977 г., 16 денонощия преди "Вояджър 1". Освен научно оборудване апаратите носят послания от човечеството до възможни извънземни цивилизации.

"Вояджър 2" стана първият космически апарат, прелетял край четирите планети гиганти в Слънчевата система. Това позволи да бъдат открити 3 нови луни на Юпитер, 4 - на Сатурн, 11 - на Уран и 6 - на Нептун. Дотогава нито един космически апарат не бе прелитал толкова близо до Уран и Нептун.

"Вояджър 1" пое по друга траектория - след като прелетя край Сатурн, не се отправи към Уран и Нептун, а към междузвездното пространство. През декември 2011 г. напусна пределите на хелиосферата, ставайки първият създаден от хора обект, оказал се в хелиопаузата, която отделя хелиосферата от междузвездното пространство.

Смята се, че три радиоизотопни термоелектрически генератора ще позволят на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" да поддържат връзка със Земята до 2027 г.
 

/БТА/
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Бай Монко преди 4 месеца
До Анонимен (8) За 40 дни идва информацията
11
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Добре, че нашите дедовци Българи и Руснаци градиха и твориха тогаз, че сега ние не можем 2 плочки на кръст да сложим и 3 лопати асфалт да положим, само чалга и малоумщ...на политическа - те това е, те ! Докараха ни те до тука тия ..........!
10
8
 
8
 
! Отговори
ЕЕЙ . . . преди 5 месеца
Само ако бяха съветски тези два апарата . . . Не мога да си представя какво щеше да се пише сега , какъв съветскофилски делириум щеше да бъде . Но понеже не са и се пише . . . ами че какво толкоз , краварска му работа !
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сигналът е че Вояджър влиза в черна дупка която не се вижда и ще изгори всичко на него.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Коперник, Коперник, хал хабер си нямаш от космология. Да не мислиш, че светлината идва веднага до Земята? Светлината се движи с 300000 км в секунда, а Вояджър е на 17 милиарда километра. Ми мислете малко.
7
16
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 месеца
Така са кpaвapите, квото не става эа филм го правят на новина
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой знае какво станало толкоз
5
4
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Добре че една песен пратихме накаде. Поне това ще ни остане. Че междузвезния Бойко е решил че през земята магистрала трябва да минава.
4
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пълни глупости!
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1 ако само за това ще бият всичкия път не знам кой ще им плаща горивото понеже човешката раса сама ще се унищожи преди да дойдат като дойдат ще излезе че са дошли за един атомен кратер и накрая ще се прекарат едно хубаво и една Валя Балканска ще им остане докато пътуват на обратни и се чудят шефа им как ще им пръсне сиира за този провал.
2
5
 
22
 
! Отговори
Николай Коперник преди 5 месеца
В момента сигналът от Вояджър идва около 16 часа след като е бил излъчен. Да, драги зрители, и светлината пътува 16 часа докато стигне. Е те на това му се вика на маййната си.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Извънземните, докато пътуват към Земята да ни затрият, ще си слушат Валя Балканска.