Неизбежната катастрофа! Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

Учените са притеснени, че човечеството не може да се справи със заплахата
1 ное 2018 19:35, Нели Христова
86
Неизбежната катастрофа! Океаните се затоплят по-бързо от очакваното
Снимка: Reuters

Задачата да опазим Земята от глобалното затопляне става все по-трудна. Ново проучване, публикувано в списание Nature показва, че температурата на Световния океан се покачва по-бързо отколкото учените предполагаха.

Според данните от доклада на Междуправителствената експертна група по климатични промени океаните са поели 90% от излишната топлина, произведена от парниковите газове.

През последните 25 години, човечеството е заложило 150 пъти повече на производството на електричество посредством водоизточниците. И това се оказва огромен проблем. В своите предишни изследвания, експертите не взимат под внимание този фактор и, разбира се, бъркат в сметките си.

Преизчислението показва, че океаните не само повишават температурата си, но и че парниковите газове в атмосферата генерират много повече топлина отколкото сме предполагали. А това означава, че Земята е много по-чувствителна към емисиите от въглероден диоксид и е много по-близо до глобална катастрофа.

Парижкото споразумение постави за цел през това деситилетие затоплянето на Земята да не надвиши 1.5 градуса по Целзий. Но по думите на доктор Лаура Респланд от университета "Принстън", през следващите години ще е трудно да опазим планетата си да не прескочи заветните 2 градуса, след които парниковият ефект ще е необратим.

За да успеем, човечеството трябва да намали въглеродните си емисии с 25% повече от тези, заложени в първите доклади по темата. Нужно е атмосферата да се охлади, но изстудяването на океаните ще отнеме векове.

Ала провалим ли се, повишаването на температурата на океаните с повече от 2 градуса ще доведе до разтопяване на полярните шапки и смърт за някои морски организми, които няма да понесат жегата. 

Новото откритие притеснява експертите, тъй като малко от тях вярват, че хората ще успеят да се справят с наближаващата екокатастрофа преди да е станало твърде късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 5 години
Имам наблюдения върху затоплянето. В най-горещата година, в най- горещия ден на територията на България, бе отбелязан и най-големия "температурен рекорд", няма 36 градуса по целзий. Датата е 22.07.2018 и "рекорда" е на град Сандански, "нечуваните" 35.7 градуса, достигнат между 15 и 18 часа..... Ако някой има други данни, да ме обори. Само не искам - "ама това е дългосрочна тенденция и т.н."https://stringmeteo/synop/bg_stday.php?year=2018&month=7&day=22&city=15712&int=1&submit=%CF%CE%C
71
0
 
1
 
! Отговори
до 78 преди 5 години
1. Отричане на неизбежни Промени? - Да2. Бягане от Отговорност? - Да3. Отричане на Друга Гледна Точка? - Да4. Отричане на Принципни Решения (клинчене по тъч линията от мързел да действаш кардинално)? - Да5. Отказване да принесеш своят ДАН за Благополучието на Планетата и Жителите и? - ДаИзвод - Плоската Земя е УТОПИЯ и Сянката и е Плоска, като Сянката на Прокламаторите и.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. Предсказания за края на света? - Да.2. Вменяване на вина? - Да.3. Отричане на друго мнение? - Да.4. Изискване за спазване на ритуални действия? /ограничаване на личните въглеродни емисии/ ? - Да.5. Изискване на "десятък"? - Да.Извод - Глобалното затопляне е РЕЛИГИЯ, а не наука.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвам се, че повечето от участвалите в дискусията са подразбрали за какво всъЩност става ВЪПРОС. Един от големите въпроси, които си задавам напоследък е : Защо Черно Море в Античният Свят се е наричало ЕВксински ПоНТ? Според мен буквата от българо- руската азбука, която аз нямам на клавиатурата (не умишлено) обяснява най- добре това, но все още съм в чуденка...Ако някой има идея, моля да я сподели. Благодаря. :)
68
0
 
1
 
! Отговори
до 66 преди 5 години
Имах предвид Зеленото на Природата, а не "зелените" движения и партии. А под Морско Синьо имам предвид Чисто Морско Синьо, а Не Синьо Зеленото та до Кафяво,Тъмно Сиво и Черно на днешните океани...Разминаване в Понятията, но иначе си прав.
67
3
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Цялата тази истерия е за да накара всички хора да плащат еко такси, каквито плащаме и в момента, но с малката подробност, че неразвитите икономики ще бъдат принудени да си ги развиват на слънчеви панели и вятърни генератори, което е лудост. Има проучвания на температурите в античността и преди това, такива температурни промени са се случвали в миналото и то много по драматично.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
човечеството си има самоунищожителния характер в гените си. нищо няма да ни спре да се погубим. след като вече ни няма на планетата ще са и необходими около 500 години да се съвземе и да почне нов живот на нея
65
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До АнонименЕ кой да е, бе, да не би да има и извънземни да живеят на земята, че и те да правят тия дивотии...
64
1
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Експериментът се провали, време е да се дръпне шалтера на човечеството
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКОТО ПО-БЪРЗО СЕ ЗАТОПЛЯ, ТОЛКОВА ПО-ЗЛЕ ДА ХОЛАНДИЯ.ПАДА ИМ СЕ!
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Футуролог и пр.Ти да не си мислиш, че кръвта ти е синя, плонди?
61
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хомосапиенс е *** и е обречен на СМЪРТ!!ТОТАЛНА!
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно, отдавна е време за глобална чистка.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та, извадете бибероните от устите и започнете да използвате израстъкът, на който се нахлупват шапки, или се връчват корони. Казвам го без грам сарказъм.
58
1
 
4
 
! Отговори
2020 преди 5 години
Партенка спарена се носи че нашите мулти милионери си строели бункери ,да оцеляват в някакъв катаклизъм.Или им лопа тачката или нещо друго?
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск дерзае да опоска колкото се може повече пари за проектите си и технологиите си, за да има достатъчно средства да си произведе био-амфибии тип Наутилус. Никак не е глупав Мъск. Марс не е Марс, както Совите не са каквото са.
56
3
 
6
 
! Отговори
Оцет винокентий преди 5 години
Покайте се грешници.
55
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Наясно са щатите отдавна с процеса. Затова Мъск дерзае ли, дерзае за заселване на Марс.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 56Ученият, Зеленото ще бъде вече основен цвят. Трябва да приемете и да се примирите с този ФАКТ. Иначе идва Морско Синьото.
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заболя ме устата и мен и куп от най- известните учени да опровергаваме тая корпоративна измислица за печелене на пари от зелени данъци и технологии.Първо парников ефект има но не причинен от со 2 а от водни пари, второ не го правят хората планетата както показват всички изследователски данни периодично сама се затопля и охлажда по природни причини и трето със или без катастрофа ние не предизвикваме и разбира се не можем да спрем този процес но той предните пъти е довеждал тропически рай.