Неизбежната катастрофа! Океаните се затоплят по-бързо от очакваното

Учените са притеснени, че човечеството не може да се справи със заплахата
1 ное 2018 19:35, Нели Христова
86
Неизбежната катастрофа! Океаните се затоплят по-бързо от очакваното
Снимка: Reuters

Задачата да опазим Земята от глобалното затопляне става все по-трудна. Ново проучване, публикувано в списание Nature показва, че температурата на Световния океан се покачва по-бързо отколкото учените предполагаха.

Според данните от доклада на Междуправителствената експертна група по климатични промени океаните са поели 90% от излишната топлина, произведена от парниковите газове.

През последните 25 години, човечеството е заложило 150 пъти повече на производството на електричество посредством водоизточниците. И това се оказва огромен проблем. В своите предишни изследвания, експертите не взимат под внимание този фактор и, разбира се, бъркат в сметките си.

Преизчислението показва, че океаните не само повишават температурата си, но и че парниковите газове в атмосферата генерират много повече топлина отколкото сме предполагали. А това означава, че Земята е много по-чувствителна към емисиите от въглероден диоксид и е много по-близо до глобална катастрофа.

Парижкото споразумение постави за цел през това деситилетие затоплянето на Земята да не надвиши 1.5 градуса по Целзий. Но по думите на доктор Лаура Респланд от университета "Принстън", през следващите години ще е трудно да опазим планетата си да не прескочи заветните 2 градуса, след които парниковият ефект ще е необратим.

За да успеем, човечеството трябва да намали въглеродните си емисии с 25% повече от тези, заложени в първите доклади по темата. Нужно е атмосферата да се охлади, но изстудяването на океаните ще отнеме векове.

Ала провалим ли се, повишаването на температурата на океаните с повече от 2 градуса ще доведе до разтопяване на полярните шапки и смърт за някои морски организми, които няма да понесат жегата. 

Новото откритие притеснява експертите, тъй като малко от тях вярват, че хората ще успеят да се справят с наближаващата екокатастрофа преди да е станало твърде късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
20
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Не да спасим Земята, а себе си. Земята е преживяла хиляди аномалии и се е възстановила, така ще направи и след като се самоубием от алчност.
31
7
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Водата ще се надигне само с между 5 и 10 метра,но България ще се превърне в пустиня. То и сега се вижда населението на южна Европа изчезва. По високите температури влияят на работоспособността ;) Но всяко начало си има край . И в библията ада е описван като огнен ад .
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък мисля, че човешкият фактор е най-големият бич на всички времена. Кой кара колите с дизелово гориво, кой има нужда от крави за мляко и месо, кой сече горите да си прави мебели и хартия?? Кой? Кой произвежда пластмаси, които не могат да се разградят по естествен начин милиони години? Кой прави опити с биологични оръжия, атомни бомби и взривява, пали, коли и беси наред? Кой замърсява морета и океани? Кой?
29
1
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Е що, клишета ли да следвам? Или практика90019
28
2
 
12
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
за кравите и метана е напълно сериозно там САЩ са глобален лидер... ако се намали консумацията на телешко ще се намали и отделянето на метан в атмосферата
27
1
 
5
 
! Отговори
огнен кон преди 5 години
Коннико, от такива призрачни ездачи с мото в живота "След мен и потоп" сте в това "цветущо" положение.
26
0
 
15
 
! Отговори
ьзц преди 5 години
САЩ, Индия, Китайна тези три страни дължим 70% от парниковите газове в глобален мащаб единствените които тръгнаха по пътя на промяната са Китай една крава отделя повече метан от колкото една кола въглероден диоксид основния замърсител с въглероден са въглищата а с метан кравите
25
2
 
4
 
! Отговори
Bay Hoy преди 5 години
До 24Напротив - доста сериозна и доказана причина са !!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петролът е най-големият враг на Екологията .В превод :О ЙЛ - ЗА ЗЛОТО., от злото. Евил - зло, антисвят. И е такива неща. Всеки може да си "превежда" думите по този начин. :П
23
5
 
2
 
! Отговори
конник преди 5 години
Повишаването нивата на окените е само малка част от проблемите, които парниковия ефект ще предизвика. Но какво ни пука, до тогава ще мине доста време, тези след нас да му мислят.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сал да не залей Бургас. За друго да не ви пука!
21
12
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
...Това, че изпражненията на кравите са причина за парниковият ефект не го мислиш сериозно, нали?
20
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 5 години
Ще се сетят некои какво значат думите на Ванга, че Бяло море ще стигне до Петрич.
19
6
 
3
 
! Отговори
канадец преди 5 години
нека се стопли времето, аман от студ и дъжд.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Стига с тия дизели вярно, че не са съвършени, но един от основните причинители на парникови газове около 10% са кравите . Какво предлагаш и тях ли да ги разкараме???Проблема е, че най-големите замърсители се оттеглят от международни договорености или пък изобщо не ги подписват и по този начин усилията на другите имат нищожен ефект.
17
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ НЕ Е БОЛКА ЗА УМИРАНЕ!!!И С 50 МЕТРА ДА СЕ КАЧИ МОРСКОТО РАВНИЩЕ ПРОСТО СУШАТА ЩЕ СТАНЕ ПО МАЛКО!ПИШЕ , ЧЕ И ВСИЧКИЯ ЛЕД НА ПОЛЮСИТЕ ДА СЕ СТОРИ ТОВА ЩЕ ПОВИШИ НИВОТО САМО С ДО 100 МЕТРА НАД СЕГАШНОТО МОРСКО РАВНИЩЕ!ТЪЙ, ЧЕ ФИЛМА ВОДЕН СВЯТ Е ИЗМИСЛИЦА!ТАКА ЩЕ РЕШИМ ДЕМОГРАФСКИЯ ПРОБЛЕМ В БЪЛГАРИЯ ПО МАЛКО ЗЕМЯ ЩЕ ПРИНУДИ ХОРАТА ДА ЗАСЕЛЯТ ОПУСТЕЛИТЕ РАЙОНИ :D
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трагичното послание от древните" от Ернст Мулдашев представя интересна хипотеза около затоплянето на океаните и Апокалиптичните предсказания. "Рибата край Венеция ще се свари" също може да се прочете в тази връзка, въпреки, че може и да означава краят на Епохата на рибите. Нострадамус, Ванга, Слава Севрюкова...Много ясновидци са "видели" апокалиптичната картина от това поле на варианти. От Съзнанието на цялото човечество зависи дали най-страшните прогнози ще се проявят в Битието ни.
15
1
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Мош да ви раэкарам, всичкиии.Щот в библията има опция, да хвърлям камъни а те да сават на човеци.... ам энам ли Ше стане ли58999
14
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Терористите трябва само да слагат бързовари в морето :))) Е то е ясно че ще има един край .Не мой вечно да е така ;)
13
1
 
12
 
! Отговори
конник преди 5 години
На никой не му пука, четем и забравяме. Когато хората разберат за какво става въпрос и кажат "лелеее какво стана, светът си е.. м....а" вече ще е късно.