Мозъкът – черна кутия, готова да бъде отворена

Клетъчна, молекулярна и функционална карта на мозъка в едно
2 ное 2018 23:00,
25
Мозъкът – черна кутия, готова да бъде отворена
Снимка: Getty Images

В продължение на десетилетия учените разглеждат мозъка като истинска черна кутия - а сега Катрин Дулак и Сяоуей Жуанг са готови да я отворят.

Дулак, професор по молекулярна и клетъчна биология в "Хигинс" и Жуанг - професор по наука в "Дейвид Б. Арнолд", са автори на ново проучване, което създаде първия по рода си клетъчен атлас на важна област в мозъка на мишки, което може да е в изключителна помощ за създаване на подобен атлас и за човешкия мозък.

Използвайки авангардна технология за изобразяване, двете учени и техните колеги изследват повече от 1 милион клетки в куб от мозъка с размери 2х2х0.6 милиметра и не само идентифицират повече от 70 различни вида неврони, но също разкриват къде са разположени клетките и какви са техните различни функции.

"Това ни дава зрелищен поглед върху клетъчната, молекулярна и функционална организация на мозъка - никой не е комбинирал тези три гледни точки преди това", казва Дулак. "Тази работа сама по себе си е пробив, защото сега разбираме няколко вида поведение по начини, които никога не сме правили досега. Пробив е и от друга гледна точка - тази технология може да се използва навсякъде в мозъка за всякакви функции".

Според нея, ако наистина искаме да разберем мозъка, имаме нужда от пространствения контекст, защото мозъкът не е като черния дроб или други органи, където клетките са организирани по симетричен начин.

"Мозъкът е необичаен в това, че има топологично подреждане на невроните, така че искаме да можем да погледнем част от мозъка и да видим не само какви са клетките, но и къде са разположени и какви видове клетки се намират около тях", допълва тя.

Методът на Дулак, наречен MERFISH работи чрез задаване на "баркодове" на РНК молекули на клетката, хибридизирането им с библиотека от ДНК сонди за представяне на тези баркодове и след това прочитане на тези баркодове чрез изображения, за да се определи идентичността на отделните молекули на РНК. Многобройни различни баркодове се четат едновременно чрез множество кръгове изображения.

"Ако искате да разгледате 10 000 гена, можете да опитате подхода на грубата сила и да го направите един по един, но никой никога няма да опита", уточнява Дулак. Подходът MERFISH е много мощен, защото ни позволява да разграничим хиляди  различни РНК молекули в само около 10 кръга изображения".

"Можете да видите кои неврони са съседни един на друг... и не само това, а понеже нашите образи са молекулярни, можете да определите как тези клетки комуникират помежду си. Освен това, тъй като MERFISH изображенията имат много високо качество, бяхме способни да идентифицирне ниско експресивни гени, които са от решаващо значение за клетъчната функция", казва Жуанг.

"Вече ще можем да определяме кои клетки са включени в определено поведение по начини, които ние не сме могли преди", продължи тя. "Това е изключително точна, изключително количествена информация и можем да видим къде са тези клетки. Това е клетъчна карта, молекулярна карта и функционална карта - всичко в едно".

Придвижвайки се напред, Dulac и Zhuang се надяват да разгледат по-подробно структурата на хипоталамуса, включително да разберат по-добре как клетките са свързани една с друга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Жоро Павето преди 5 години
Отварям черни кутии всякакви .
17
0
 
2
 
! Отговори
не моаразбера намека преди 5 години
То и компютъра ми е черна кутия един вид, ама аз много добре знам какво има и какво няма в нея. И кога включва, изключва и т.н. Също и кога показва добра картина и т.н.Ако мое и на мъжо ми да му правя такъв мониторинг, щеше да ми е много по-лесно. И нямаше да се безпокоя твърде много може би
16
1
 
3
 
! Отговори
мозъколог преди 5 години
До АнонименНе бе. Оня е с оранжева кутия. А вътре бял шум и семки
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В на Бойко черната кутия има само бял шум.
14
4
 
9
 
! Отговори
европата на мунчо преди 5 години
Русофобите нямат проблеми с това - те просто нямат мозък !
13
3
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
До Анонимен9,а българите просто имат едно въженце в главите,което държи ушите,мозък нямат,а вместо сърце имат по един калкулатор,с който изчисляват от кого колко да откраднат
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо невярвам на такива неща защото съвременнта наука е опорочена от фалшиви открития
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко каза ко?
10
3
 
17
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
"""...в куб от мозъка с размери 2х2х0.6 милиметра""".Не се заяждам,но все пак когато нещо се изнася в пресата с претенция за някаква научна информация ,трябва да е по-коректно.Все пак много недоучки от всякакъв вид ,черпят информация от такива писания.Описаното пространствено тяло не е куб ,а четиристенна призма
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изследват повече от 1 милион клетки в куб от мозъка с размери 2х2х0.6 милиметра---------------------------------------2 х2 х 0,26 не е КУБ, а паралелепипед.
8
9
 
2
 
! Отговори
Тайната на мозъка преди 5 години
Всички нямаме мозък за какво ни е. Ние 1% айкю имаме. Поне знаем най простото как да правим сех. В другите свери трябва да си с повече от мн 1% айкю за да можеш да вършиш работа като строеж , електрически инсталации и д-р тайшит. 15% от мозъка. То някой и толкова нямат. А Илън Мъск сигурно айкюто му е 80% нз. Той може да кодирва може да е супер ит специалист и да създава сувалки и тесла автомобили.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише се ДВЕТЕ ЖЕНИ Учени.Според мен правилно е "двамата учени" въпреки, че са жени.
6
3
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Добре е двете учени манекенки, да открият как се отваря кутия консерва ър
5
3
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Тия пудри се едно отварят кутия за моливи
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мозъкът си е черна кутия и според кибернетиката.Това понятие "черна кутия" се въвежда в кибернетиката.Научили сме нещо за мозъка досега.............така че може да се каже, че сега човешкият мозък е сива кутия.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все още знаем много малко за човешкия мозък.Той си оставка най-голяма загадка за науката!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
двете учени и техните колеги изследват повече от 1 милион клеткипише се ДВЕТЕ ЖЕНИ УЧЕНИ
1
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се изследва мозъкът на ***. По-прос.то от него няма.