Глобално затопляне с 1,5°С вместо 2°С. И какво от това?

Може да спаси 10 млн. души и много животински видове
15
Глобално затопляне с 1,5°С вместо 2°С. И какво от това?
Снимка: pixabay

Средната температура на планетата се покачва от 1700-те години и индустриалната революция. Преди три години, през 2015 г., 195 държави подписаха това, което е известно като Парижкото споразумение. В него те се съгласиха да ограничат емисиите на парникови газове, за да ограничат това затопляне до 2100 г.

Целта е да не се допусне то да надхвърли 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт) в сравнение с времето преди индустриализацията. Но в нов доклад се казва, че може да има големи ползи за поставянето на още по-ниска цел.

Още по темата

Ако Земята се затопли само с 1,5 градуса по Целзий, ще видим по-малко опасни за живота крайности в топлината, сушата и валежите. Също така ще има по-малко увеличение на морското равнище и по-малко видове ще изчезнат.

Новият доклад идва от Междуправителствената експертна група по изменение на климата или от Междуправителствения комитет по изменение на климата.

1,5 градуса спрямо 2

Двата изхода от ситуацията биха довели до много различни промени. Чрез намаляване на затоплянето до 1,5 градуса, хората ще изпитат по-малко аномалии в топлината, дъждовете и сушата. Половин градус по-малко затопляне също ще се облекчи със средно около 0,1 м покачването на морското равнище до 2100. Това би изложило с 10 милиона по-малко хора на свързани с покачването на водата рискове като наводнения, инфраструктурни щети, пробив на солена вода в сладководни ресурси.

Също така ще има ползи за растенията и животните. При затопляне с 1,5 градуса, много по-малко местообитания ще бъдат загубени в сравнение с 2 градуса затопляне. Другите климатични рискове за животинските и растителните видове също ще бъдат по-меки. Например могат да бъдат ограничени горските пожари и разпространението на инвазивни видове.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Просто ще се пригодим, пристанищата ще се преместят, който живее на неподходящо мяст постепенно с поколенията ще се махне от там и толкова. Преживели сме Втората Световна Война та едно затопляне няма да преживеем. Фори ще станем по-силни
13
0
 
0
 
! Отговори
Късно е, моме преди 1 година
До Анонимен 12

"Глобално затопляне има, но то не може да причини описваните от такива като теб зелени хипи фанатици." Това го прочети още веднъж бавно.

Аз не съм фанатик. Има цифри и графики, чети ги и не мрънкай.


Смешно и несериозно е да ланкаш и да не се оглеждаш какво се случва около теб.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Късно е, моме

А кой допусна Земята да се затопли преди 15 000 години, когато свърши последния ледников период? Глобално затопляне има, но то не може да причини описваните от такива като теб зелени хипи фанатици. Да не говорим, че по-точни данни за средните температури на Земята има едва 70 години, останалото са някакви догатки на база проби от лед от полясите. Да се твърди, че преди индустриалната революция средните температури са били с 2 гадуси по-ниски е смешно и несериозно.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, точно 05 градуса карат животинските видове да емигрират насам....неееее, не са щедрите социални помощи, никой не си го помислил
10
0
 
0
 
! Отговори
Може би преди 1 година
До opetkov
Браво за окиса, а не оксида.
9
0
 
1
 
! Отговори
Може би преди 1 година
Няма ли градус, няма и радус
8
3
 
0
 
! Отговори
Късно е, моме преди 1 година
Ами, то не трябваше изобщо да се допуска преминаване на границата от 1 градус, ама кой да слуша, като реваха на времето професорите.


П.п. Каква лъжа ви гони, бе, пичове? Спорите с термометъра.
7
2
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Една дървена зима, като тая дето се очаква тая година и ще ви изкърти от главата очакванията за глобално затопляне!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бла бла бла !
Промени в природата ще има без значение от глобалното затопляне .
Ако не е то ще е слънчева активност или нещо друго .
Времето изтича !
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1940г до 1975г има понижение на средната температура.А тогава е бума на индустрията след Втората световна война.това изобщо не се вписва в затоплистският модел,че повишаването на температурите се дължи на човешка дейност.
Температурите се повишават единствено от слънчевата активност.Когато Слънцето е в минимума си има понижение на температурите и обратно.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Studenata voina prikluchi
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Климата на планетата Земя никога не е бил постоянна константа - това едни розови човечета е редно да го разберат най-накрая! Колко се е затоплила планета от последния ледников период?
2
7
 
18
 
! Отговори
opetkov преди 1 година
Докога с тази лъжа-глобално затопляне? Малко сте изостанали. Вече се говори за "климатични аномалии". Въпреки уж "бурното" топене на ледници, нивото на океаните не се е повдигнало с повече от 10 мм за двайсетина години. Освен това също е доказано, че човешката дейност допринася с не повече от 5% от общото количество на въглероден двуокис (не диоксид) изхвърляно в природата. Един вулкан може да промени климата много повече от цялата човешка дейност за години.
1
1
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
Освен застудяването между 50-те и 90-те години на миналия век, когато дори BBC имат филм в който плашат с нов ледников период, и също предлагат ограничения, санкции, и в общи линии данък въздух за да спрем цикличността на климата който планетата си има така или иначе.
Трябва ви само да разберете кои са основателите на голяма част от организациите които се занимават с климатичните проблеми за да ви стане ясно, че тези природни феномени се обяздват от технократите за тяхна полза.....