Руси, със сини очи, без болести... Генно редактираните бебета идват!

Две близначки, резистентни към СПИН, ще се рдят в Китай
27 ное 2018 07:10, Нели Христова
50
Руси, със сини очи, без болести... Генно редактираните бебета идват!
Снимка: Flickr

Очаква се в близкото бъдеще генното инженерство да повлияе изключително много на човешкия живот. Но играта с нашето ДНК може да е опасна, за това рядко се правят експерименти върху хора.

На много места те са забранени, но не и в Китай, където доктор  Хъ Дзиенкуей направи пробив в науката, който може да доведе до преосмисляне на медицината и етиката.

Благодарение на Дзиенкуей на бял свят се появиха първите генетично редактирани бебета, чиито организъм е резистентен към ХИВ, а това предимство ще бъде предавано на бъдещите поколения.

Седем семейства се опитват да имат деца по изкуствен път, но само едно успява, а от този експеримент се раждат две момиченца, близначки.

Много учени се обявяват против подобни изследвания, а специално експериментът на Дзиенкуей наричат  "чудовищен".

Истината обаче е, че има хора, които дори и без генно инженерство се раждат с резистентност към ХИВ, но е под въпрос дали наистина китаецът е успял да постигне нещо?

Той работи заедно с екип от американци, които са ентусиазирани от идеята, но в САЩ такива практики са забранени. Интересно е обаче, че статия за разработката му не е публикувана в научно списание, за което методът да бъде проверен от специалисти.

Хе разказа върху какво работи в Хонконг на организаторите на конференция по генно редактиране, която ще започне утре, а преди това в ексклузивно интервю пред Асошиейтед прес.

"Чувствам огромна отговорност не да съм пръв, а да задам пример. Обществото ще реши какво да прави от тук нататък", казва докторът пред журналистите.

Китайският учен изтъква, че първо е тествал метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти. Той е избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай.

Липсата обаче на тази част от ДНК-то може да доведе до други усложнения, като например поява на различни заболявания като западнонилска треска, или човекът да умре от грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
2
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До вгз Да, има логика - придобити по изкуствен път, премахнати по естествените природни закони.
27
2
 
5
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До Кина Хаха, коя думичка цензурират тук ! Да видим , ако ги нарека въглеродни съединения, с придобити психически и ментално-подобни повреди в поведението, което ги прави опасни за човешката популация, дали пак ще заличат мнението ми за тези изкукали учени.
26
4
 
8
 
! Отговори
Кина преди 5 години
*** в медицината са в пъти по-опасни от всички останали. Дори представа си нямат с какво си играят !
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коперник, Галилей и т.н., все учени чийто трудове са били забранявани и преследвани, в крайна сметка те са поставили основите на модерната наука. Сега издигаме забрани над генното инженерство, но един ден хора като Хъ Дзиенкуей ще се изучават като научни пионери. Колкото и да забраняваш и преследваш науката, тя ще избуи, дали в Китай и някъде другаде, обективната истина, знанието и прогреса не могат да бъдат спряни от догми и предразсъдаци.
24
10
 
6
 
! Отговори
До сата нато преди 5 години
Русначе, най-интелигентната раса е жълтата (японци, китайци...); колко от тях са русокоси и синеоки :)))))
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората винаги ги е било страх и ще ги е страх, от неща които не разбират и не могат да си обяснят. Човешкия разум е това което ни отличава, това което ни е направило най-успешния вид, науката е най-мощния ни инструмент за развитие, но днес тя навлиза в дълбини които 99.99% от хора не разбират, включително и аз, което създава масова психоза. Генното модифициране е следващата стъпка, следващия скок, то ще лекува, храни и т.н., ще има грешки, ще има успехи, но никой не може да спре прогреса!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 Ямой хора са нъщидисти тук, тска че полека с тона....
21
6
 
17
 
! Отговори
вгз преди 5 години
ГМО децата може да са резистентни от традиционните бактерии и вируси, но бактериите и вирусите много бързо ще се адаптират към ГМО модификациите, а после... ще станат неубиваеми за антибиотиците. Тогава, тръгне ли елементарна епидемия от модифициран вирус/бактерия по ГМО хората, последиците ще са като проказата, чумата и холерата през средновековието - стотици хиляди и милиони ще умират, няма да има лекарство и ще горят клади от човешки тела по улиците.
20
12
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Вицовете за блондинки ги измислят умните брюнетки. 90% от успешните мениджъри са със светли очи. Може да не ви се вярва, но загледайте се.
19
0
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Няма съмнение , че след този прецедент ВСИЧКИ , независимо колко артистично са се правили на ощипани стари моми, ВСИЧКИ генетични лаборатории ще започнат тайничко да правят свои разработки в генното инжинерство. Ако вече не са започнали . ДА не изостават . Както при разработките на ИИ за военни цели. Уж всички са против а вече се провеждат учения с включени ИИ за проверка съвместната им работа с човешки персонал . А Пентагона обяви милиарди отделени за инвестиция в разработката на ИИ .
18
6
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Китайски ментета на рускини, значи.
17
0
 
5
 
! Отговори
:) LOL преди 5 години
Мастни ПOPИ : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
16
10
 
20
 
! Отговори
:) преди 5 години
Русата коса и сините очи са недостатък, а не предимство - свидетелство са за липса на меланин. Но понеже са сравнителна рядкост, а и масовата култура ги налага повсеместно (кожата им действително е с по-малко мастни ***) се считат за нещо кой знае какво. Ами вицовете за блондинки защо ли са :-)
15
12
 
6
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Китай пак изпревари САЩ Така е като имаш тъпо закони и изостанало религиозно мислене.Наулата не трябва да има етика етиката убива прогреса !
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използвайте израза: "генно модифицирани", че "генно редактирани" звучи нелепо :)-----------Тъпотата е свещена и не подлежи на "редактиране".
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СохоТи май си с квадратна глава, а?
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руси, сини очи, близначки, нямат СПИН.Яко разврат ще има.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия очевидно е стара. Близначките вече се родиха, но само едната е резистентна на ХИВ вируса, а и не се знае дали ако вирусът мутира, детенцето ще запази резистентността си. но вие не се отчайвайте, скоро китайчугите ще почнат да ги произвеждйт сериайно и до десетина години ще може да си поръчвате арабчета, но без милионите на татковците им.
10
8
 
10
 
! Отговори
Сохо преди 5 години
Mи айде поръчвайте си ги бели, русички и без татарски скули и синеокички,че барем заприличате на хора.
9
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остава да докаже, че ние светлите със сини очи, издържаме на спин повече от черните и ще настане една "борба за синьо и русо"... )пп. между другото, интересна би била една глобална статистика - колко % от болните от спин, са със сини очи и колко не са? много любопитно би било това!