Заради затоплянето: Парното в историята, климатици – във всеки дом!

София ще е с климат като Филаделфия, Бургас - Бриджтаун
15 дек 2018 08:00, Анисия Иванова
135
Заради затоплянето: Парното в историята, климатици – във всеки дом!
Снимка: БТА

След 60 години София ще има климата на американския град Филаделфия, Пловдив – на град Толиара, Мадагаскар, Русе ще е близнак на Тараз в Казахстан, Варна ще има същото време, каквото е сега в Бертуа, Камерун, а Бургас ще се превърне в Бриджтаун, Барбадос.

Това се очаква, ако светът не успее да озапти глобалното затопляне. За да се спрат климатичните промени, трябва да се намали температурата с повече от 2 градуса.

Още по-драстични ще са промените, ако температурите се покачат с прогнозираните 4,2 градуса по Целзий, сочи доклад на Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC), познат още и като Климатичен съвет. В него участват учени от над 100 държави.

Тогава София през 2080 година ще се превърне във филипинския град Себу, Пловдив ще има климат като този на град Димокро в африканската страна Кот д'Ивоар, Бургас ще е втори Орландо (Флорида, САЩ), Варна -Порт ъв Спейн в Тринидад и Тобаго, а Русе ще е близнак на нигерийската столица Абуджа.

Покачването на температурите ще доведе до драстични промени и в количеството дъждове, както и в растителния свят. Ще се промени вегетационният период, при който растенията се развиват под земята. Енергийните нужди също ще са други – в България почти няма да има отоплителен сезон, За сметка на това ще трябва да се охлаждаме с климатици през по-голяма част от времето.

За климатичните си модели IPCC приема препоръчителните температури, при които се включва отопление или охлаждащ уред. Смята се, че при външна температура от 15 градуса имаме ден за отопление, а при температура над 18,3 градуса – за охлаждане.

Климатичните модели на градове близнаци са все пак математически изчисления и могат да варират според външните фактори. Но е сигурно, че ако не сведем затоплянето до покачване с максимум 1,5 градуса, промени ще настъпят, пище "24 часа".

За да ги избегнем, се налагат драстични промени във всички области на човешкия живот – използването на енергия, транспорта, индустрията, строенето на сгради, застрояването в града или в селото.

Например при затопляне от само 1,5 градуса световният океан ще вдигне нивото си с 10 сантиметра по-малко, отколкото при затопляне с 2 градуса. Това означава, че 10 милиона души по-малко ще бъдат застрашени от климатични катастрофи като наводнения, бури или повишаване на солеността на почвата.

При вдигане на температурата с 1,5 градуса Северният ледовит океан ще остава без лед през лятото веднъж на 100 години. При вдигане с 2 градуса – на всеки 10. При модел затопляне с 1,5 градуса ще изчезнат 70 до 90 процента от кораловите рифове, при 2 градуса – всички. Затова и за придържане към ангажимент затоплянето да се сведе под 1,5 градуса натискат всички малки островни държави.

Според IPCC, за да се постигне това, трябва да се намали изхвърлянето на емисии въглероден диоксид с 45% до 2030 г., а до 2050-а те трябва да паднат до 0. Европейската комисия се ангажира да превърне ЕС в първата икономика, която е “неутрална климатично”.

Според плана емисиите на парникови газове след тази дата ще трябва да бъдат компенсирани чрез засаждане на дървета или чрез погребване на газовете под земята. Според учените пречките за постигане на тези цели не са технологични, а са изцяло в полето на политиката.

Как се променя климатът в България? Според доклади на БАН в страната ни от края на 70-те години се наблюдава тенденция към затопляне. Почти всички години след 1989 г. са с положителни аномалии на средната годишна температура на въздуха спрямо климатичната норма на базисния период 1961 – 1990 г.

За периода 1971-2011 г. средната приземна температура на въздуха в страната ни се е увеличила с 1,5°С. 13-те най-топли години - от 1989 до 2011, са настъпили през 15-те години между 1997 и 2011 г., което е показателно за запазване на тенденцията към затопляне. Освен това се променя и броят на месеците, в които е прекалено топло или прекалено студено.

Има години с по 6 топли, има и такива с по 6 студени месеца. Голямото разнообразие в средните януарски и юлски температури също се отразява на температурните амплитуди. За Северна България те са около 24-26°С, за Южна - около 22-24°С, за Черноморското крайбрежие - 20-21°С, а за планинските райони - до 20°С. Тези аномалии не остават незабелязани от природата, но още няма изследвания как се отразяват на природата у нас.

Високи цени на бензина, които да спират хората от прекомерно каране на автомобили – това е една от идеите, които обсъждаха политиците на последния климатичен форум в Катовице, Полша.

“Заради събитията във Франция обаче, където хората излязоха по улиците заради въвеждането на екоданък върху бензина, тази идея изглежда все по-трудна за осъществяване”, казва икономистът Лорънс Гаудър от университета “Станфорд”. Политиците настояват за по-високи цени не само на бензина, но и на въглищата и тока, за да провокират по този начин пестеливото им ползване и преминаването към алтернативни източници. Климатичните промени в дългосрочен план ще излязат много по-скъпо на хората от въвеждането на данъци и спирането на затоплянето, аргументират се те.

Движението на “жълтите жилетки” във Франция обаче отговори на тези предложения с думите: “Трудно е да мислим за края на света, като не можем да изкараме дори месеца”.
 


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
със сигурност преди 1 година
А Плевен ще бъде пристанище на море
123
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маллиииии! Таквоз затопляне е , че навън е студ та се нетрай
122
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 1 година
“пище "24 часа".”
====
Хм? Тъкмо се чудех откъде в преписана тази вербална диаpия и току-виж-на! Намерих! Абе, аджаба, така и така копи-пействате цялата си “публикация”, 3 думи накръст имате ваши, и там правописни грешки! “Пище”! А що се отнася до “глобалното затопляне”, дори най-големия шут на Илюминатските юдеоглобалистки елити -Ал Гор, който през 2000г твърдеше, че до 2020г няма да има и следа от лед на Антарктида, вече смени плочата и го нарича “глобалната промяна на климата”!
121
1
 
10
 
! Отговори
Благоев преди 1 година
Всъщност за догодина трябва да закупим "ЕМИСИИ ЗА ВРЕДНИ ГАЗОВЕ" само за една от централите ни на стойност половин милиард лева! КОЙ ГИ ПРИБИРА ТЕЗИ ПАРИ И ЗА КАКВО ГИ ИЗПОЛЗВА ?????
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" Високи цени на бензина, които да спират хората от прекомерно каране на автомобили... Политиците настояват за по-високи цени не само на бензина, но и на въглищата и
тока, за да провокират по този начин пестеливото им ползване" ... очаквайте още по-голяма мизерия, аец-а 1/2 е закрит, другият е спрян а атонмата енергия е една от най-чистите. Докато запада може би има от къде да пести, ние резервите сме ги изчерпали и ще е без значение дали на студено в къщи оли и с тояга пред парламента
119
0
 
11
 
! Отговори
Войн ебач и пиач преди 1 година
Ние у Враца сега сме Ню Йорк , а след 50 години се връщаме в Спартанските си корени.
118
3
 
6
 
! Отговори
Климат преди 1 година
2/ Кой измисли безумието, че въглир.двуокис и озонът са вредни 3/ в химическите заводи даваха безплатно на ден по 2 шишета газ.вода и 2 коф.кис.мляко
117
4
 
6
 
! Отговори
Климат преди 1 година
1/ Водещи световни и бг учени са на мнение, че планетата се захлажда, а не затопля
116
2
 
1
 
! Отговори
Пингвин преди 1 година
Боси мааата
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко и да се затопля. Топлофикация ще си направи нова наредба може и разпоредба. И ще плащат× и тия на село и те ще плащат.
114
4
 
0
 
! Отговори
У бре преди 1 година
Е'ати кефа!Жалко,че няма да го доживея!
113
8
 
7
 
! Отговори
rou преди 1 година
Кислорода е вреден ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ..При здравословни проблеми..взимаме АНТИОКСИДАНТИ...НАЙ-ДОБРИЯ АНТИОКСИДАНТ Е ВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС...ПРОЧЕТЕТЕ ЗА МЕТОД ЗА ДИШАНЕ НА БУТЕЙКО...ПОДОБРЯВА ЗДРАВОСЛОВНОТО СЪСТОЯНИЕ КАТО НАМАЛИМ ДИШАНЕТО /повишава се въглеродния двуокис в кръвта..и това алкализира организма..възпалението/оксидацията/ намалява.. метода е бил секретен на съветския космически отряд.. ПТИЦИТЕ ЛЕТЯТ НА 6000 м без кослород...как става..замислете се..
112
7
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Това са глупости.
111
14
 
20
 
! Отговори
kinomen преди 1 година
Според класацията на най-вредните човешки изобретения климатикът е на първо място.Дишайте с кеф хладен въздух пълен с вируси бактерии полени плесени мухали и всякакви" имуностимулиращи "агенти!!!!
110
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До +++
Да се чуди човек как изобщо оцеляват в Южна Азия и в Африка като има толкова хора, които дори ток нямат, да не говорим за климатици. Пък на, живеят си и дори работят. Да знаеш в африканските села, във всяка колиба имат поне по един климатик. В колибата на вожда са даже повече.
109
0
 
8
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 1 година
А ще има ли АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" или ..й ?
108
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аре стига глупости! Разходете се по топлите страни и вижте местните, които живеят в пълно блаженство без климатик. При прекрасни 30 градуса и денем, и нощем, ти трябват само широко отворени прозорци и шише ром. Ако кажете на местен в Индонезия, Филипините или Куба, че му трябва климатик, ще реши, че сте ненормални.
107
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До +++
Е, не е точно така. Живяла съм в тропическа държава, да вярно по обед е безумно горещо, обаче не случайно почват работа много рано сутрин, работи се до към 10 и после почват работа от 16 до късно вечерта. В най-горещите часове всички са вътре. А в къщата в която бях нямаше климатик, само огромни вентилатори на таваните. И да ти кажа пак си се оцеляваше без проблем. Просто така си организираш деня, че да не излизаш в най-голямата жега, а сутрин или вечер.
106
12
 
13
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Май идея си нямате какъв е климата в изброените градове. В къщите ви климатиците ще работят денонощно, заедно с влагоуловители във всяка стая. От къщи директно в колата с пуснат климатик. От колата на работното място с пуснат климатик. Който му се налага да работи на открито, не го виждам как ще издържи и т.н. Рано сутринта може и да постоите няколко минути на открито, но пак бързо-бързо ще се приберете при климатика.
105
3
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 1 година
До Анонимен106 ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ-ОБИЧАМ ТЕ БЕ.