Откритието на Титаник – параван за секретна ядрена мисия на САЩ

Властите искали да намерят потънали подводници без знанието на Русия
7 яну 2019 21:35,
42
Откритието на Титаник – параван за секретна ядрена мисия на САЩ
Снимка: Архив, Reuters

15 април 1912 г. Титаник, един от трите лайнера от типа "Олимпик", се блъска в айсберг. Два часа и 40 муниту по-късно плавателният съд е на дъното на океана, разцепен на две. Загиват 1500 души.

73 години по-късно изследователят Робърт Балард намира останките на Титаник, на дъното на морето.

Революционното откритие попада на заглавните страници на всички вестници. Информацията за цялата операция остава строго класифицирана в продължение на години, но днес тя вече е наяве.

Всички мислят, че открието на потъналия кораб е абсолютно безкористен научен опит. Операцията по намирането на Титаник обаче се оказва нещо съвсем различно - оказва се тайна мисия на САЩ по време на Студената война.

Откритието е било направено по време на операция на военоморските сили на Съединените щати, които искали да намерят и възстановят две потънали на дъното на океана ядрени подводници.

Още по темата

"Не искаха светът да знае за операцията. Затова трябваше да имам прикритие", споделя самият Робърт Балард в интервю за CNN.

По онова време Балард е командир и учен в Института по океанография на Уудс Хол (Woods Hole Oceanographic Institution) - частна неправителствена институция за изучаване на подводния свят. Срещнал се с военоморските сили през 1982 г., за да помоли за финансиране на нова технология, която да му помогне да открие Титаник. Била му предложена помощ, но военните се интересували от технологията за съвсем друга цел.

Балард щял да получи възможността да направи проучване за Титаник, но само ако се съгласи да участва в експедиция за намирането и изучаването на двете американски ядрени подводници - USS Thresher и USS Scorpion, потънали през 60-те години на миналия век.

Подводните камери щели да му помогнат не само да достигне, но и да заснеме потъналия на дъното на океана Титаник. Затова се съгласил.

"Знаехме много добре какво представляваха тези подводници. Това, което се искаше от мен, е да се върна там и да внимавам руснаците да не ме проследят, защото САЩ силно се интересуваше от оръжията, които се намираха на тях. Историята за намирането на Титаник беше един прекрасен параван, който очевидно успя прекрасно да замаже очите на медиите за онова, което правих", разказва още Балард.

Когато свършват своята работа по ядрените подводници, на изследователския екип му остават само 12 дни, за да открие всъщност Титаник. И успяват - плавателният съд е намерен на повече от 3600 метра дълбочина. Самите откриватели са откровено развълнувани от своята находка, а медиите - още повече.

Откритието на Титаник изглежда получава огромно медийно внимание, но целта на самата експедиция била съвсем друга и била държана в пълна тайна. Дори след статия на Ню Йорк Таймс, написана няколко дни след намирането на потъналия кораб, официални лица напълно отричат за подобна мисия.

Говорител на военоморските сили на САЩ по онова време е капитан Брент Бейкър, който обяснил, че проектът бил просто тест, който целял да провери единствено дали океанографската система работи. Нищо повече. Учените пък от друга страна открекли всякакво участие на военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
- Как?!? - US военните никога не лъжат - те са добрите...
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо му биете минуси на "истината", много пъти истината е толкова брутална, че човешкят мозък просто отказва дая приеме... а когато са намесени милиони.... тогава много човешки неща просто ни стават чужди.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава тайна конспирация го изкарахте сякаш е ходил да трови дисиденти с новичок..
24
7
 
7
 
! Отговори
дедо от село преди 5 години
Тоя Р. Балард нещо ментак се пада, той и в Черно море търсеше на баба си фърчилото!
23
19
 
18
 
! Отговори
Център преди 5 години
Вчера минаха две летящи чиний, едната беше кабриолет и търсеха дипломата на бай Тошо и тая същата,, новина,,
22
11
 
23
 
! Отговори
8 преди 5 години
"Революционното откритие попада на заглавните страници на всички вестници."Какво революционно може да има в намирането на един кораб?
21
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че американците скатават военните си провали си не е новина, нито тайна. Две потънали ядрени подводници си е сериозен мотив за скатаване.
20
44
 
18
 
! Отговори
Драги преди 5 години
Драги пишещи -- как така коментирате преди да сте чули мнението на Президента Румен Грипенов.Той неминуемо ще свърже нещата с пенсиите, с Грипените и Русия!!!
19
11
 
18
 
! Отговори
истината 2 преди 5 години
Освен това собственика на Титаник Дж.П. Морган си анулира билета за пътуването 24 часа по-рано като сваля всичките си ценни картини от кораба. Билетите си анулират и всички негови приятели като Рокфелер , американския посланик и др. Общо около 50 човека.
18
16
 
9
 
! Отговори
истината 1 преди 5 години
Потънал е кораба Олимпик а не Титаник. Като са ги направили са пуснали Олимпик на вода и се е сблъскал в пристанището с военен кораб. От удара се е отворила огромна пробойна. Опитали са се после да оправят щетите но е било невъзможно по това време да стане качествено. Никоя застрахователна компания няма да иска да го застрахова и са решили да сменят цялото обзавеждане и табелки с това на здравия Титаник за да излъжат застрахователите, а ако нещо стане няма да си изгубят парите.
17
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ssНе знам дали лъжат ама таковаха мамата на СССРто.
16
17
 
29
 
! Отговори
ss преди 5 години
САЩ винаги и за всичко лъжат.....
15
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да потъне този кораб,означава,че е трябвало да потъне,имало е нещо и някой на борда,който е трябвало да потъне,така например е потънал кораба с който уж са пътували средствата за плащането на руснаците за наема за 100 години на Аляска,руснаците са получили един гол х.й.
14
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...но целта на самата експедиция била съвсем друга и била държана в пълна тайна."Много са наивни ако си мислят, че тайната им не е станала явна за братушките още тогава.
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се заслушах в ТВ-то,но неотдавна пък се каза,че в последния момент(няколко дни преди отпътуването) оригиналния кораб Титаник е заменен с друг кораб и де факто потъналия кораб не е оригинала,който е трябвало да отплава,но не се концентрирах на това предаване,защото пет пари не давам и не ми е интересна темата.
12
8
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Сред нас все още има раса от рептили. И о да забравих ! Земята е плоска. Но това конспираторите го знаят много отдавна.
11
4
 
10
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Тези работи се знаят отдавна.
10
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са ходили до Северния полюс откъртили са един голям айсберг спуснали са мъгла около айcберга и са го шитнали направо на пътя на лайнера, Путин е виновен и дори двама комунисти са откраднали спасителните лодки за за си напрявят джакузита и за 1 500 човека не е имало място.
9
5
 
17
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
До СтрахилНе, вярно е това което пише но не виждам нищо лошо. Това е една взаимно изгодна сделка - Пентагона финансират операцията естествено трябва да си оправдаят средствата. Пентагона не е благотворителна организация или научно-изследователски институт.
8
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Титаник е бил направен от много дебели листове стомана, такава като за боен кораб, краварите тестват там някакъв нов тип оръжие да видят дали ще могат да го потопят и да смъкнат акциите на притежателите на корабостроителницата за да може може после правилните хора да купят акциите евтино и да си произвеждат после кораби наготово с минимални инвестиции.