10 г. преди Аполо! Янките аха да взривят Луната... да натрият носа на Русия

Те планирали да пуснат атомна бомба, чиито облак да бъде видян от Москва
21 яну 2019 14:30, Нели Христова
78
10 г. преди Аполо! Янките аха да взривят Луната... да натрият носа на Русия
Снимки: Reuters

Можете ли да си представите свят, в който спорът: Стъпвали ли са американците на Луната или не, не съществува? Едва ли.

Но ако няколко години преди Нийл Армстронг да направи първата "голяма крачка за човечеството", егото на същите тези американци не бе подтиснато, то можеше да доведе до това, да няма никаква луна... изобщо.

По време на Студената война между Русия и САЩ, идеите за това как едните да натрият носа на другите преиждали.

През 1957 година плъзнал слух, че СССР се готви да взриви ракета на повърхността на Луната. Действието имало за цел да покаже колко напреднала е руската военна техника. А в Космоса вече се намирал Спутник 1. С излизането на статията, бил изстрелян и Спутник 2, с кучето Лайка на борда.

Надпреварата за доминация в космическото пространство вече била започнала с пълна сила, а президентът Дуайт Айзенхауер бил напълно наясно, че военната им техника е доста зад възможностите на Русия.

Властите в САЩ, разбира се, не подминали с лека ръка слуха за изстрелването на ракетата, която просто трябвало да се взриви на Луната. Те започнали усърдно да мислят, как да отговорят на такова предизвикателство.

И идеята дошла на следващата година. През 1958 г. Американските въздушни сили се свързали с доктор Леонард Райфел – уважаван физик, който заемал високи позиции в НАСА и също така работел с Енрико Ферми, мозъкът зад първия ядрен реактор, който се смята и за основоположника на ядрената епоха. Райфел също така си партнирал и с учени от вече разпадналия се Трети Райх.

Те му поставили задача, по която той работил в пълна тайна. А през 1959 г., 10 години преди Аполо да полети към Луната, бил задействан Проект А119.

Идеята на гениалните американски учени била проста - не само да взривят ракета на повърхността на спътника ни, но направо да го унищожат с атомна бомба.

В декласифицираните документи, американските въздушни сили обясняват, че целта на проекта е чисто научен. Но на всички е ясно, че огромен облак, с формата на гъба на Луната, ще изпрати ясно послание към Съветския съюз.

И до ден днешен не става ясно, как атомната бомба е щяла да стигне до спътника ни. Дори и след като документите за проекта са разсекретени, в свое интервю Райфел не разкрива нищо повече от това, че мисията е била напълно възможна.

1,7 килотона ядрена енергия е щяла да бъде освободена на Луната, точно на границата между нейната тъмна и светла част. Мястото било избрано прецизно – за да се вижда перфектно от Москва.

Но капчица разум проникнала в главата на учените, работили по проекта. Не защото се страхували, какви ще са последствията, ако взривят Луната, а защото се притеснили каква ще е реакцията на народа.

Проект А119 може да се нарече най-странното научно решение в човешката история, но Райфел го защитава до последния момент. В интервюто си, той обяснява, че проектът бил спрян, защото нарушаването на лунната околна среда би нанесло огромни щети на бъдещите научни изследвания, а въздушните сили се притеснили за това, как радиацията ще се отрази на Земята.

А може би точно заради този проект, през 1963 и 1967 година влизат в сила два закона, които забраняват тестовете на атомни оръжия около и на Луната.

През 1969 година Аполо полита и Армстронг, вместо да се рее там, където някъде е трябвало да има небесно тяло, оставя стъпки на повърхността на спътника ни. Ражда се мотото: "Не ми казвайте, че небето е лимита, когато има стъпки на Луната". 

А119 е доказателството, какви абсурдни и опасни идеи може да роди човешкия мозък, подтикнат от нездравословно его и амбиция.

Ала въпроса остава: Кой би спечелил надпреварата за Космоса, кацайки на Луната, след като е можело да няма Луна? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да взривят луната?!Кой клас е завършила авторката?Боже колко мъка има на тоя свят, Боже!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нелито трябва да е щастлива ако за този материал са й платили. Освен да работиш по статия, след работата трябва да се получи и някакъв смислен резултат... според мен...
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В училището за малоу.мници, което тази журналистка очевидно е завършила, е трябвало да й обяснят, че да се взриви бомба на луната и да се взриви луната са различни неща. Всеки метеорит с диаметър няколко десетки метра, който удари луната отделя много повече енергия от 1,7 килотона при удара, след това на мястото на удара остава кратер, но от взривяване на луната е много, много далече.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1,7 килотона е равностойността на 1700 кг. динамит - количество, което по никакъв начин не може да взриви луната. Бомбите над Хирошима и Нагасаки са по 20 килотона - много по-големи и не са взривили земята, а по-късно са правени експерименти с атомни бомби от десетки мегатона, което над 1000 пъти повече от това, което евентуално са смятали да взривят на луната.
42
5
 
11
 
! Отговори
12345 преди 5 години
"Докладвали на президента на САЩ: Руснаците боядисват луната червена. Той помислил и казал - чакайте да я боядисат и напишете Кока Кола".
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ефектът от падналите парчета от разпадналата се луна върху земята ще е многократно по-голям отколкото да се взривят в един момент всички запаси от ядрени бомби на земята. Вероятно журналистът, който е превеждал статията, не е разбрал съдържанието и е доукрасявал със собствени измислици въпросното писание.
40
2
 
6
 
! Отговори
луда работа преди 5 години
"Надпреварата за доминация в космическото пространство вече била започнала с пълна сила, а президентът Дуайт Айзенхауер бил напълно наясно, че военната им техника е доста зад възможностите на Русия."Ко? Не!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! Нали като се взриви луната, голяма част от парчетата ще се изсипят върху земята като метеоритен дъжд, след който нищо живо няма да оцелее на планетата. Който и да има намерение да "взривява" луната е наясно, че това ще се случи.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христова АХА да вземе диплома по журналистика... ама на... получила работа в днес бг като копи пейстър.
37
12
 
7
 
! Отговори
Пст преди 5 години
"Кравария!Население от мързеливи, мал00умни, ,дебели разплути мутанти които мислят само как да се натъпчат с макдонълдси и мазни пържени пилета с картофи!До толкоз им стига акъла!"Нали знаеш, че с почти същото, сменяйки една дума-водка, чалга и други подобни могат да се опишат и други нации.
36
3
 
22
 
! Отговори
tonygl преди 5 години
след тази "статия" спирам окончателно да чета рози сайт !!!Няма учен на тази земя, на който да му минава дори за милисекунда идеята да унищожи луната, защото това автоматично води до унищожение на Земята. Именно луната е причината да има живот на тази планета. Ако я нямаше, нямаше да има какво да стабилизира остта на земята и съответно полюсите да се "лашкат" с голямо отклонение. Какво рапвим с отломките ? Армагедон от отломки, които бомабдират земята до ниво ядрена зима за нула време ?
35
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен38кога си на норматив, се налага да влачиш от пикабу и от лента глупости, просто за пълнеж. читалищна работа, ама пак е неква работа, един вид.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмислена статия, напълно.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът бил, ако ракетата носител се взриви над Русия докато излита и стане някакъв фал. И друго, което притеснява руснаците е, ако се взриви ракетата носител когато е над САЩ. Това значело начало на ядрена война със САЩ.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия също мислела за атомна бомба на Луната като идеята е била само заради шоуто. Знаело се, чр Луната няма да бъде унощожена, заради липсата на атмосфера, но блясъкът щял да се види от Земята. Същата предполагам е идеята на САЩ. Но има проблеми...Следва
31
9
 
6
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Днес се гъбаркат с русолюбите. пускат такива статийки, че да може малките български чебурашки да плюят по америка и да възхваляват големия брат. Така изпускат напрежението.
30
6
 
7
 
! Отговори
да де преди 5 години
ВЕрваме ви!Само дето на един от аполото,не помня кой номер,извънземните му взривиха кислорода,и те бързо се прибраха на земята!После се разбра,че искали да взривят атомна бомба за експеримент!Повече краварите не посмяха с опитите!
29
4
 
2
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
политически коректното заглавие е: янките искали да натрият носа на кацапите.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е възможно да я унищожат дори с някакви мегатонови водородни бомби. Все едно да унищожиш цял континент на Земята.
27
21
 
13
 
! Отговори
И жалко и смешно... преди 5 години
Американците кацнаха на луната през много далечната 1969 година, а руснаците 50 години по-късно още не могат...И смешно и жалко.