Революция в 3D принта: Изкуствени сърца в Космоса! До 5 години

Новата технология ще спаси хиляди човешки животи
22 яну 2019 13:45, Нели Христова
41
Революция в 3D принта: Изкуствени сърца в Космоса! До 5 години
Снимки: Reuters

Близо 7600 сърдечни трансплантации са се извършили през 2017 година. Но числото на починалите хора, които дълго време са стояли в листата на чакащите, ала така и не да дочакали нов орган, също е голямо.

В цял свят има проблем с донорите. И точно поради този факт, учените работят неуморно в лабораториите, за да създадат изкуствени органи.

През лятото на изминалата година учени успяха да присадят бели дробове на прасета. Само за няколко седмици, органът, отгледан в лаборатория, се снабдява с мрежа от кръвоносни съдове. Два месеца по-късно, продължава да функционира и да снабдява организма на животните със 100% кислород.

Това бе голям напредък, който ще помогне в кризата за донори. Създаването на човешко сърце обаче се оказва малко по-сложна задача за учените. Усилията, които те полагат, изглеждат обещаващи, но за да са сигурни, че органът няма да колабира по време на процеса, експертите го отглеждат около "скеле". Когато дойде време за неговото премахване, идват и проблемите.

Но всеки проблем има своето решение. И според някои, това е нулевата гравитация.

Над главите ни, спокойно се рее Международната космическа станция. Всичко и всеки вътре в нея, също се рее в пълна безтегловност, позната като микрогравитация.

Космическата компания Techshot вярва, че в близкото бъдеще, сърцето, което ще спаси човешки живот, може да бъде отглеждано в Космоса, при нулева гравитация, без нуждата от "скеле". Така рискът при неговото отстраняване се елиминира.

"Главната ни цел е да решим проблема с липсата на органи, защото близо 20 човека умират всеки ден само в САЩ докато чакат за трансплантация - обяснява Рич Болинг, зам. президентът на  Techshot – И първата стъпка към това е да открием нашата лаборатория BioFabrication на Международната космическа станция".

Устройството, което е с размерите на микровълнова печка, използва 3D принтираща технология, която позволява от клетките на болния да бъде създадено ново сърце. Тя е построена в партньорство с НАСА и ще бъде изпратена на Космическата станция с ракетата на SpaceX, която ще бъде изстреляна през май.

"Тестовете ни ще започнат със създаването на сърдечна тъкан. След като приключим с тях, ще позволим на други учени да доразвият нашата машина", допълва Болинг.

След като се установи какви промени трябва да се направят, 3D принтера ще бъде изпратен отново на Земята, ще претърпи нужните модификации и изпратен отново в Космоса, където да произвежда сърца.

Всичко това, ще отнеме време, разбира се. Според експертите, присадили бели дробове на свине, до пет години всеки ще може да си отгледа свой орган сам. Произвеждането на напълно работещи сърца също се очаква да започне след около шест години. Или по-точно – 2025 г.  Но да бъде възприета трансплантацията на изкуствени сърца, ще минат още 10 години.

Ала може ли отглеждането на органи в Космоса да се превърне в нещо комерсиално? 

Работата на Илон Мъск и SpaceX успява да снижи цената на пътуването в Космоса, но все пак, най-евтината ракета все още струва 60 милиона евро.

Но по думите на Болинг, след трансплантацията на изкуствено сърце, пациентът няма да има нужда от допълнителните лекарства, които да възпрепядстват отхвърлянето на органа от тялото. Тоест, човек ще спести от тях, но ще вложи спестеното в това да получи качествено сърце от Космоса.

Тук се появява и друг въпрос – Международната космическа станция не е особено голяма. Как ще побере всичките продукти, които ще са нужни за производството на едно сърце?

Новата компания Space Tango планира да изстреля няколко автономно функциониращи фабрики в небето, носещи името ST-42, които могат да се превърнат в новия дом на 3D принтера на Techshot. Те ще бъдат в орбита, близо до повърхността на Земята, между 10 и 30 дни и след това ще се връщат с това, което са произвели.


41
Още от Наука
20 г. изследвания и... Супер-Земя около звездата Бърнард
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 25

Защо да ги обслужват?
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 32

Пич, на никой нему пука за Русия или САЩ, освен на групичка дебели чичковци, които се лаят по телевизора....
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо така срамежливо мълчите, че В МОМЕНТА над главите ни РУСКИ КОСМОНАВТ на МКС принтира с руски 3D принтер задстомашна жлеза? Никаква коректност, жалък слугинаж, направо участвате в информационната война срещу Русия! Оставяте разни деебильчита да пишат глуупостите, че "един пирон не можели да направят като хората"! Срам ме е от вас, срам ме е за вас! Трийте, де!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Дрън-Дрън 30

Ти пък колко пари да си изработил, че да са ти ги откраднали..
30
15
 
4
 
! Отговори
Дрън-Дрън преди 4 седмици
та пляс !

знаете ли колко трилярда со "похарчени" за тези т.н. "космически" програми !?
досега данъкоплатецът от чиито джоб излизат тези трилярди не е видял и пукнат цент полза !

тези космически програми са тотална фалшификация !!!
евреите крадат парите ни и ни пускат смешни фалшиви филмчета от т.н. международна космическа станция, която всъщност е макет потопен в някой басейн във фабриката за фалшиви филмчета и снимки - НАСА !

евреите ви лъжат като малки деца !!!
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До sante_dog

Ако измислиш как да преградиш влиянието на гравитацията в определено помещение, ще ти връчат Нобелова награда по всички дисциплини и ще те носят на ръце.
28
0
 
6
 
! Отговори
Умник преди 4 седмици
Здравната каса колко ще покрива за една такава трансплантация? :)
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До позитано 20 6
Напротив...........РУСКИ СА ПРИНТЕРИТЕ!!! но моя коментар беше изтрит! Пък после се чудиме защо няма НИЩО РУСКО!! ПРОСТО НЕ СЕ ПИШЕ, НАРОЧНО, ЗА ДА СЪЗДАВАТ ЛЪЖЛИВА ПРЕДСТАВА, ЧЕ РУСНАЦИТЕ НИЩО НЕ МОГАТ!!!! Ха-ха-ха...........А КАК СЕ КАЗВА ПЪРВИЯ КОСПОНАВТ!! И то САМО 15 години след най-страшната война в света!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да възпрепяДстват...

Снабдява организма със 100% кислород...
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Новите технологии са факт.
Но, чиста лъжа е, че новите технологии ще обслужват обикновените хора. Те са създадени за богатите хора - тоест някои като дъртия Рокфелер ще имат възможност да безброй много трансплантации, а обикновения човек ще си замине от пневмония защото няма да има пари да се лекува.
Бъдещето е богатите хора да живеят до 150-200 години, а робите да се грижат сами за себе си с баене - така е в САЩ, така ще стане по целия свят.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Но числото на починалите хора, които дълго време са стояли в листата на чакащите, ала така и не да дочакали нов орган, също е голямо."

А числото на починалите хора след трансплантация колко голямо е?
23
0
 
6
 
! Отговори
чак пък 100% преди 4 седмици
"Два месеца по-късно, продължава да функционира и да снабдява организма на животните със 100% кислород." Чак пък 100 %!!!
"Така рискът при неговото ОТСТРАНЯВАНЕ се елиминира."
"Произвеждането на напълно работещи сърца също се очаква да започне след около шест години. Или ПО-ТОЧНО – 2025 г." Ами да, 2019 +6=2025!!!
"Те ще бъдат в орбита, близо до повърхността на Земята, между 10 и 30 дни и след това ще се връщат с това, което са произвели." Без коментар!!!
Поставянето на запетайките ....!!!
22
12
 
3
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 4 седмици
Японските мисии до Луната - фейк
Китайските мисии до Луната - фейк
НАСА мисии до Луната -Фейк
Руски мисии до Луната - Фейк
Международна Космическа Станция - CGI
SpaceX - CGI
Снимки на Земята от космоса - няма
То няма за какво да се хванеш. Имам желание, но съм прегледал всичко и няма нито един кадър, който да не е съмнителен. Няма убедителни доказателства, че мисиите не се снимат на Земята
21
5
 
3
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 4 седмици
Не че руснаците не са същите. Същите са, и китайците са същите.

Искам само да прегледате клипа с кацането на Луната на китайския апарат от преди месец и нещо и да си направите изводите.
20
8
 
4
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 4 седмици
Намери ми една реална снимка на Земята от космоса, която да хваща цялата планета и не е едитвана с програма и ще ти дам 12 хиляди лева на мига
19
5
 
4
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 4 седмици
380 Волта няма, кабели няма, прав си.

Интересно само как ти на замята снимаш 4к видо под вода с телефон за 1000 лева и 4.6 волта, а от НАСА и SpaceX дават СТОТИЦИ МИЛИОНИ за мисии, но не могат да извадят 4к видео от открития космос.

Да не говорим, че няма снимка на Земята от далеч. Всички снимки на Земята от далеч са минати през Фотошоп, и от НАСА това не се крие (!!!) - това е официална информация на НАСА.

2019 година
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ЦИКЛОПА

Освен това руснаците са заснели Челябинския метеорит от хиляди ракурси, а американците не са успели да заснемат падането на самолета в Пентагона - една от най-ограняваните сгради в света. Та има нещо верно в приказките ти, но Космос има и МКС има и се намира в орбита около Земята. И екипажи си има и си ги сменят когато е нужна и си работят хората.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ЦИКЛОПА

Е тук донякъде си прав. Обаче в Космоса така не се правят клипове както на Земята. Фотоапарата или камерата не са човешко око и си имат съответните особености. Друга особеност е обема информация и енергията необходима за предаването и на Земята. Все пак из Космоса няма жици с 380 волта.
16
5
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Не знам само къде ще монтират тоя 3-д принтер. Трябва да съберат плюшените играчки и китарите от там.

На всеки клип се снимат с детски играчки. Да ебъти и учените
15
5
 
5
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 4 седмици
МЪСК Е СЪЩИ ГНОМ КАТО НАСА. 2019 ГОДИНА НА ВСЯКО ИЗСТРЕЛВАНЕ И КАЦАНЕ НА РАКЕТА, КАМЕРИТЕ МУ ПРЕКЪСВАТ.

НИЩО ЧЕ НАС НИ СНИМАТ НА ВСЕКИ СВЕТОФАР ОТ 6 ЪГЪЛА .. . . ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЧИТАВ КЛИП В КОСМОСА.