Откриха огромна планина дълбоко под земната повърхност

Тя е на границата между горната и долната мантия
16 фев 2019 13:46, Елка Василева
34
Откриха огромна планина дълбоко под земната повърхност
Снимка: архив, Reuters

Американски и китайски учени са открили планина и други топографски елементи на дълбочина повече от 600 км на границата между горната и долната мантия, съобщи сайтът Физ.орг.

Геофизици от университета Принстън и от китайския Институт по геология и геофизика са анализирали данни, получени по време на земетресението с магнитуд 8,2 в Боливия през 1994 г.

Те са направили компютърен модел на особеностите на разсейване на вълните, преминаващи през скалите и отразяващи се или пречупващи се заради преходи между материали с различна плътност и топографски особености.

Това им е позволило да определят особеност на границата между горната и долната мантия на дълбочина 660 км, която се е оказала дори по-неравна от обикновена планина.

Макар моделът да не позволява да бъде определена височината на неравностите, предварителните оценки показват, че те вероятно са по-големи от които и да е детайли от релефа на повърхността.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
18
 
! Отговори
Mente in China преди 5 години
Менте учени с менте новина от страната на ментаците.
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"о има много твърдения че има цивилизация под земята а дори те имат и слънце"Кой го твърди това? Алкохолиците на пейката пред блока?
2
1
 
26
 
! Отговори
Aha преди 5 години
Каквато новината, такива и коментарите. Тоя журналист го мързи да преведе цялата статия от източника, от който копира, а ние да се напъваме да му обсъждаме писаниците.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щом е планина значи трябва да има растителност , а ако няма значи е скала или огромна пещера , но има много твърдения че има цивилизация под земята а дори те имат и слънце