За египетските пирамиди ползвали метал от Черноморския район?

Мореплаватели с тръстикова лодка искат да докажат това
2 юли 2019 09:14, Елка Василева
32
За египетските пирамиди ползвали метал от Черноморския район?
Снимка: архив, Reuters

През това лято от Варна ще тръгне международна експедиция, чиято цел ще бъде да докаже, че при строежа на египетските пирамиди се е ползвал метал, добиван в Черноморския регион. Поне такова твърдение се среща при Херодот, разказа за БТА ръководителят на мореплавателите д-р Доминик Гьорлиц от Германия.

Ентусиастите, които ще изучат дали това е възможно наистина, ще плават с тръстиков съд. В момента примитивният кораб се строи в Белослав.

Майсторите са индианци от Боливия, живеещи край езерото Титикака. Това племе е единственото в света, което все още съхранява старите традиции за строеж на тръстикови лодки, обясни д-р Гьорлиц.

Край Варна боливийските лодкостроители творят съд дълъг 14 метра, широк 4, с два метра борд. Освен тръстика ползват въжета, тъй като е доказано, че хората от праисторическия период са ги познавали добре. Били са направени от коноп, лен, а в някои е имало и вплетени кожени нишки.

На въпроса дали чудото на древното корабоплаване, построено край Варна, има опасност да потъне, германският археолог отговаря категорично отрицателно. По думите му тръстиковият съд е много стабилен и дори преобръщането му е почти невъзможно. Причината е, че има странични дъски, наречени швертове, които го стабилизират и предпазват от обръщане. Те помагат и за навигирането, тъй като играят ролята на кормило, разказва д-р Гьорлиц.

За себе си германският учен разказа, че е доктор на археологически науки. От 30 години се занимава с експериментална археология, като специалността му е древното корабоплаване. Д-р Гьорлиц допълни, че проучванията му се базират не на писмени източници, а на изображения.

Контактите между отделните общества в древни времена са били на база размяната на различни стоки, каза д-р Гьорлиц. Според него интересното е, че където са открити останки от хора, има и изображения, сред които пък има и такива на плавателни съдове. В Египет, например, има много изображения на лодки от материал, какъвто се намира в Индия, а няма данни да е се е осъществявал търговски обмен между двете държави, посочи д-р Гьорлиц.

По думите му самото наличие на този материал обаче показва, че все пак е имало някакво движение на стоки, но по-скоро едностранно - от Индия към Египет.

Д-р Гьорлиц посочи, че следва идеите на Тур Хейердал. Само че норвежецът е смятал етиптяните за основа на човешкото общество, за най-развитата цивилизация, докато позицията на германския археолог е, че при по-ранните общества, от праисторията, още преди да има държави, е имало много по-добри мореплаватели. Въпросът кои народи визира го кара да поклати глава - тези общности са нямали народностни имена, просто групи от хора, които обаче са имали умения.

За името на експедицията - АБОРА, д-р Гьорлиц разкрива, че думата идва от езика на гуанчите - вече изчезнало население от Канарските острови. Значението й е светлината, която огрява океана при изгрев и залез , т.е. , когато слънцето докосва водата. В езика на гуанчите се е произнасяло като аора, което пък е много близко до аврора - богинята на зората, обяснява археологът.

Какви отговори ще търси експедицията, освен да доказва твърденията на Херодот, археологът не коментира в подробности. Споделя, че в това отношение се придържа по-скоро към мисълта на Айнщайн, че в едно такова изследване е важно не толкова знанието, колкото въображението, защото човешкото знание има граници, но въображението - не.

Все пак уточни, че най-важната цел на пътуването е да докаже, че такива примитивни плавателни съдове е напълно възможно да са били използвани още през праисторическия период в района на Черно море. Това автоматично ще потвърди и сведенията на Херодот, че египтяните са внасяли желязо от района на Черно море, най-вероятно от Кавказ.

За д-р Гьорлиц е много важно плаването да докаже и че такава примитивна конструкция може да плава в две посоки. Тя не е служела просто моряците да се доберат до някаква суша, а и да се върнат обратно, у дома, защото типът използвано платно е позволявал да управляват корабчето си въпреки теченията и посоката на вятъра.

Въпросът как се организира нещо толкова екзотично и мащабно като експедицията АБОРА 4 кара д-р Гьорлиц да се усмихне малко накриво. Признава, че преди 20 години му е било значително по-лесно, тъй като тогава не е имало толкова тежка бюрокрация и решенията са се вземали много по-бързо и лесно. От друга страна финансирането също започва да става все по-сложно, тъй като с годините всичко поскъпва.

Все пак пречките са преодолени и предстои старта на експедицията, обобщава с оптимизъм германският учен. Спомня си как в началото са били съвсем малка група приятели-фенове на Тур Хейредал, които са правели дребни експерименти. Постепенно групата се разраснала, опитите станали по-сложни. Накрая Гьорлиц създал асоциация "АБОРА", към която започнали да се присъединяват съмишленици от цял свят.

"Най-приятната изненада за мен беше, когато открих и в България хора, които прегръщат идеята за настоящата експедиция и започнахме да работим по осъществяването й", казва археологът.

В крайна сметка екипажът на предстоящата експедиция ще бъде от 12 ентуасиасти, които ще плават на смени. Сред тях има представители на 8 националности. Българският участник ще бъде археологът от Варненския исторически музей Теодор Роков. След отплаването от Варна тръстиковият плавателен съд ще премине през Босфора и Истанбул, през Мраморно море, Чанаккале, Троя, Дарданелите, Милос, за да стигне до Александрия.

Всъщност, идеята на експедицията е близка до нас, тъй като се знае, че живот по тези земи е имало още 4 200 години преди Христа, допълни Данко Калчев, управител на фондация "Белославско стъкло", която предостави безвъзмездно терен и техника за строежа на тръстиковата лодка. Според него е изумително, че 6 хиляди години преди нас тук е имало цивилизация, хората са можели да обработват метали. И не само това, но са и търгували с други общности, дори от Средиземноморието.

Калчев уточни, че когато отплава корабът, ще бъде обособена музейна експозиция, която ще разказва подробности за експедицията. Такава сбирка ще бъде направена и в Германия. Разказът за АБОРА 4 ще си кореспондира много добре и с експонирането на последната българска подводница "Слава", която също ще бъде разположена в музея в Белослав.

Според Калчев посетителите ще имат възможност да видят с очите си как много преди да започне да прави метални кораби, човекът пак е плавал по моретата, макар и с тръстикови лодки. А мечтата на Калчев е всеки разгледал експозицията да запомни, че трябва да щадим максимално околната среда. Тръстиката във Варненското и Белославското езеро, макар и неподходяща за кораби, е белите дробове на района, без нея промишлеността щеше да е убила всичко наоколо, обобщи Калчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Ан.11 и Ан.7Морските народи в древността са основно траки.Дошлите по островите и крайбрежието "гърци" възприемат тракийската култура цели 7 века и едва през 8в.преди Христа започват да плават в Черно море и да основават търговски колонии, плащат данък на траките за възможността да търгуват.Траките са се формирали преди 10-12 хиляди години и никога те са изчезвали от нашите земи След потопа в Черно море, някои мигрират в Шумер и Египет.Първите 3 династии в Египетне не са местни, а траки.
20
0
 
5
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
ПОследните седмици проучвам тн геологична летопис ..Много тежка катастрофа е станала в средна Добруджа подава геологичната летопис от региона Дуранкулак Черна вода..Експерти да докладват повече информация..Имат хиляди проучени сондажи ..
19
0
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 4 години
Интересно е че се намери метално парче оставило позитивен отпечатък в пясъчник на милиони години ..Имало е доста древни цивилизации опитващи се да добиват желязо...
18
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега GG, заглавието представлява твърдение, защото липсва въпросителна дума /или частицата "ли"/.
17
1
 
4
 
! Отговори
Страхил преди 4 години
Тур Хейердал ги прави тези експерименти още през 1969 и 1970 г. - Ра 1 и Ра 2.
16
0
 
2
 
! Отговори
GG преди 4 години
До house нещо си"твърдението" е пояснително изречение към дума от въпроса...
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става ясно какво точно ще доказват теци екскурзианти, очевадно е че тези кораби имат определена водоизместимост, тоест могат да пренасят товари. Няма абсолютно никакво съмнение, че древните жители населяващи нашето черноморие са търгували с всички народи от средиземноморието и месопотамия. Име египетски йероглифи, ясно доказващи че египтяните са пренасяли каменни блокове с подобни кораби за построяване на пирамидите.
14
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Калкулаторке, египтолозите вече потвърдиха, че древните египтяни са били достатъчно грамотни, за да не пишат въпросителен знак след твърдение.
13
1
 
7
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 12Остави тази игра на цифри. Възможно е да е съвпадение, което не вярвам. Но какво ще кажеш за златния бумеранг на 7хил години, използван единствено от аборигените в Австралия ?
12
6
 
9
 
! Отговори
Шишеджам преди 4 години
Ама вие не знаехте ли досега?!?За строителството на египетските пирамиди са използвани материали от село Каменар, метали от Кремиковци, а за пълнене на *** глави на мумиите са използвани лимки от завода за стъкло в Белослав.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се че е важно ,но да се обвързват така нещата е шарлатанство .
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано открият злато в Македония да видите какво става .
9
13
 
7
 
! Отговори
Ку-Ку преди 4 години
Ае 30-ти век ще стане, а тия кухи глави ще продължават да се занимават с глупости. Знам че ги е мързел да си изкарват хляба с истински труд, който допринася полза и на останалите хора. Примерно да садят нещо на полето. Или да изобретят нещо полезно.
8
9
 
12
 
! Отговори
GG преди 4 години
Прочете за Варненското съкровище и всичко ще ви стане ясно. Най важни са златните бикове, които са еталон за мярка. В тях има питагорова теорема, царски лакът и куп други чудесии. Пъпките по 2та билака(45 на малкия, 56 на големия) умножени по ръста на големия (58,17 мм) дават точната височина на Хеопсовата пирамида. 56 са гробовете около Стоунхедж, които са били пълни хора от всички краища на света. Да не кажем, че самият Стоунхедж прилича досущ на традиционен тракийски храм.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мене е по-вероятно да са превозвали цимент от Девня, отколкото желязо. Проверете и тая версия. 2-3 палета цимент няма да ви натежат.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как македонците не са българи .Същите сме .Всичко е наше .
5
3
 
16
 
! Отговори
български историк преди 4 години
Ето ви доказателството, че българи са построили египетските пирамиди!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БелослаФ е пълно с индианци
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съчувствам му на професора.Едно време, преди кризата, много по-лесно са се отпускали държавни пари за строеж на тръстикови кораби.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имате предвид македонските пирамиди, издигнати в чест на Македон-Ра.