НАСА откри невиждан досега свят. Има ли извънземни?

Системата TOI-270 е дом на много причудливи планети
1 авг 2019 07:00, Нели Христова
74
НАСА откри невиждан досега свят. Има ли извънземни?
Снимка: Pixabay

Може ли НАСА да е една крачка по-напред в намирането на извънземен живот? Преди дни агенцията съобщи, че е намерила нови три екзопланети в системата TOI-270, една от които е "като нищо друго, което учените са виждали досега“. Те може да се окажат „липсващото звено“ за отговорите на въпросите, които експертите си задават и "истинска благодат“ за търсещите извънземен живот.

Трите планети се намират на 73 светлинни години от нас, което ги прави и най-близките екзопланети откривани досега.

Те бяха открити от сателита TESS, който бе изстрелян в Космоса през 2018 година с мисията да търси планети, които могат да поддържат извънземен живот.

В TOI-270 се намира скалиста планета, подобна на Земята, но една идея по-голяма, както и две газови планети, които също са малко по-големи. Те са "изгубената връзка“ между малките, скалисти светове като нашия и Марс и доста по-големите газови планети като Сатурн и Юпитер.

Учените ще използват новото си откритие, за да разберат, защо има толкова малко светове с този размер и за да разберат и как са формирани планетите в нашата система.

Най-далечната газова планета, която е два пъти по-голяма от Земята, е толкова отдалечена от слънцето, че се намира в температурна зона, която е подходяща за поддържане на извънземен живот. Но има съмнения, че атмосферата й е толкава плътна, че е възможно да събира топлина, което ще направи повърхността й много гореща.

А звездата, която е приютила толкова необичайни светове, е също така необичайно ярка дори и без слънчевите пламъци и бури, които понякога пречат на наблюденията.

"TOI-270 е като "Дисниленд“ за учените изследващи екзопланетите. Те са невероятна лаборатория за изследване не само по една, но заради много причини“, обяснява професорът Максимилиан Гюнтер.

Според експертите може би има още планети, които чакат да бъдат открити в системата. А колкото и да са причудливи сами по себе си, има нещо още по-интересно, което ги обединява – орбитите им така се докосват, че и трите са в резонанс една с друга. В нашата Слънчева система луните на Юпитер обикалят около планетата по подобен начин.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Мехмед преди 6 месеца
Какво общо има Вселената с евреите ?!...
61
2
 
0
 
! Отговори
Пак война на Марс преди 10 месеца
Анализи на пожари в Израел от последните дни подават инфо за нова грозна жестока Война на МАРС ..
Войната е почнала близо до расконсервирана баз ана военно терористичната мафия до наши човешки поселения/развъждат хора с средни мъжки полови органи в тях..до 47 сантиметра изправени..
60
1
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 10 месеца
Трябва да си много огрaничeн ако найстина го мислиш това.На 99% е сигурно ,че има живот подобен на този на Земята ,че дори и по-напреднал.Във вселената има 100 милиарда галактики с безброй звезди и планети.Нашата планета и ние живите организми се съставени от "съставки" които се съдържат на всякъде другаде в космоса.С други думи ,щом ни има нас ,значи може да се формира същия живот и другаде.Може,никога да не разберем къде заради огромните разстояния ,но няма как да няма други.
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И каква полза, дори и да открият извънземен живот, като ти трябват няколко десетки години да се движиш със скоростта на светлината за да стигнеш до там?
И кой ще остане жив след всичко това?
Не разбрахте ли, че НЯМА ИЗВЪНЗЕМЕН живот, подобен на този на Земята?
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАСА може още много да си казва, за да оправдаят милионите усвоени пари, НО ние (обикновените от простолюдието) не можем да докаж нито дали е истина, нито дали е лъжа.
Всичко е относително и е на докатки и кой учен какво казал.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей добре че са родните капацитети в коментарите да ни кажат истината в евро да четем лъжите на НАСА.
56
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 11 месеца
Нелка, би ли ми обяснила, какво означава "една идея по-голяма"? Щото отдавна напуснах България и жаргона на младите днес не разбирам.
55
5
 
0
 
! Отговори
На тоя не му трябват преди 11 месеца
Мечове или оръжия, той сам по-себе си е неутрална машина за смърт, ръцете му краката му са машина за смърт, той не е от този свят, но е решил не да унищожи този свят, а вас .... Светът не е негов проблем, вие сте неговият проблем. Той ще спаси този свят от вас ...
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Естествено че НАСА няма да е ростакси я
53
5
 
14
 
! Отговори
Диян преди 11 месеца
Чуете ли светлини години,значи чакайте писмо от умрял.
52
6
 
9
 
! Отговори
сссс преди 11 месеца
Естествено ,че НАСА са най-близко при положение ,че САЩ е единствената държава която изследва космоса.
51
5
 
9
 
! Отговори
Натопорчев преди 11 месеца
Има извънземни, и те гласуват непрекъснато за ГРОБ и БСП/БКП...
Сикесъм бени...???
50
2
 
13
 
! Отговори
икономист преди 11 месеца
Трагедията е, че може да са на такова огромно разстояние от нас, че вероятно ще бъде невъзможно да разберем за тяхното съществуване, и да комуникираме с тях. Това, че в космоса не виждаме следи от разумен живот, не означава, че такъв няма. Ние в момента бълваме много космически отпадък в орбитата около Земята, но след време може да се научим как да "почистваме" след себе си. Ако някоя цивилизация е на няколко милиона години пред нас в развитието си, би трябвало да оставя по-малко отпадъци...
49
3
 
7
 
! Отговори
икономист преди 11 месеца
Дори и при най-негативния сценарий, със сигурност ще има и друг разумен живот някъде във Вселената. Фактът, че ние съществуваме е достатъчно доказателство! Това доказва, че нашата Вселена е способна да създава живот, при това разумен. Като се има предвид, че видимата за нас част от Вселената, се простира на приблизително 13 милиарда светлинни години, а вероятно цялата Вселена е 10 пъти по толкова, защо да не е възможно да съществуват още няколко разумни цивилизации в това огромно пространство?
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 51

Ей това е, показа си пъпчивия *** и отвори бузите да си дадеш мнението. Защо въобще коментираш, щом темата и другите писачи са ти неприятни ? Прави нещо конструктивно - като връзване на примка за бесило да речем.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 25

Абе, селски на комунизма като си изливаше химическата индустрия в реките и му гърмяха атомните централи, дали пък много му е пукало за планетата ? Безхаберието е виновно, не икономическата система. Най-силните природозащитни инициативи идват от тия по които плюеш !
46
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 50
Ти за нормален ли се имаш???
Олелееее.
Науката е толкова близо до провинциалният ти мозък колкото и цитираните екзопланети до земята.
Откакто в провинцията сЪ зехтИ на сИриознУ и тая държава сИ *** мамааата.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 48

Твоето нормално не е моето нормално, вместо да четем коя чалга *** си е снимала трътките, а кой мутро-политик ни е казал, че сичко е точно - далеч по-интересно е какво става в научните среди. Като не ти е интересно, защо губиш времето на всички като се изтъкваш за стандарт ? Бягай да бъдеш "нормален" някъде другаде.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Бг прУвинцията е пълно с извънземни.
ТХ, Р, РВ, У и т.н. регистрации са все на извънземни ЕДЕОТИ.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Новина" от типа "лапнеш нещо-глътнеш НИЩО".
що губите времето на нормалните хора??