Мини мозъци, създадени ин витро, оживяха!

Колко далече е стигнала науката?
30 авг 2019 19:30,
36
Мини мозъци, създадени ин витро, оживяха!
Снимка: Pixabay

Учени за пръв път откриха електрична дейност, напомняща човешката, в мини мозъци, създадени ин витро въз основа на стволови клетки, предаде Франс прес. Това дава нови възможности за изследване на невродегенеративните болести.

Още по темата

Учените смятат, че мини мозъците нямат съзнание, защото напомнят мозъците на преждевременно родени бебета. Специалистите обаче не могат да го докажат, а това повдига нови въпроси от етично естество, пише БТА.

От десетина години учени използват възрастни стволови клетки, за да създадат органели - клетъчни структури, които служат като модел на изследвания орган. Досега обаче церебралните органели не притежаваха активна невронна мрежа.

"Ако преди 5 години ме бяха попитали дали смятам, че е възможно церебрална органела да притежава усъвършенствана невронна мрежа, която е способна да генерира осцилации, щях да отговоря "не" - каза биологът Алисън Муотри от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Пробивът станал отчасти възможен заради подобрения в отглеждането на култури от стволови клетки. Освен това било осигурено повече време за развитие на невроните, както в мозъците на фетуси в утробата.

"Първите етапи от неврологичното ни развитие са вписани в генома ни", поясни ученият. Първите мозъчни вълни в органелите били открити след два месеца. Сигналите били редки и с една и съща честота. Постепенно обаче били генерирани вълни с различни честоти в по-редовен интервал. Учените констатирали, че е налице сходство между развитието на органелите и на 39 преждевременно родени бебета.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
1
 
! Отговори
Мозъчен Хирург преди 4 години
Най накрая и Тони Кутев може да си сложи мозък ... Проблема с Нинова обаче остава мини мини *** няма толкова място в чрепа и .
10
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 4 години
Направо тилва 20-30лг да ни реши проблемите...а, ние си имаме :)
9
2
 
2
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Да вземат тогава да направят един супер мозък 20-30 кг, че да си решим всичките проблеми.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мини мини ама за руски *** Е бая голям един стига за трима :)))
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия си ризнаха, че изпълняват опити с човешки органи и ембиони не случайно планед парентхууд в САЩ правят маса мангизи от късни аборти.
6
3
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Идеята е, че всъщност човешкия мозък е мистерия 4 000 000 000 неврона... много малко от хората "използват" повече от 20% от възможностите му... И на тях им казваме гении..Прилича на машина създадена - да прави повече
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кво съзнание може да има ?Да яде и да отделя *** и урина?И защо да нямат електрохимични осцилации?Нали така работят клетките?
4
0
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Дайте имет на фирмата да поръчаме 240 броя.
3
2
 
13
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 4 години
Единия трябва да е бил на наш Боко.
2
8
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Както пиша много пъти вече, науката уверено ще върви, към създаването на човешките тела. Първом ще се пресъздадът, всички видове органи, кожа, месо, каквото се сетите, цялото физическо тяло, ще може да се конструира, отава само въпросът със Съзнанието. И тук, на помощ, ще дойде Тенгриянството, най-древното учение на Земята. Това ще доведе до смяна на расите. Човечеството ще се промени изцяло, не просто физически, а духовно, културно и морално. Слава на Тангра! Слава на Българските алпи!
1
3
 
9
 
! Отговори
Циник до 1 преди 4 години
Което е "известно" на науката е, че протичат химичноелектрически импулси в мозъка... И "груба карта на зоните" му... Но в общи линии - това е всичко.Никой не може да знае - какво би станало с "функциониращ мозък", без тяло... Без рецептори за връзка, и комуникация с околния свят.