Откриха признаци на живот на сатурновата луна Енцелад

Анализиран е химичният състав на струи вода и лед
4 окт 2019 21:15, Елка Василева
16
Откриха признаци на живот на сатурновата луна Енцелад
Снимка: архив, Reuters

Учени от НАСА откриха основни, необходими за съществуването на живота органични съставки във вода, изхвърлена от гейзери на повърхността на сатурновата луна Енцелад, съобщи "Сайънс алърт".

Специалистите анализирали химичния състав на струи вода и лед, които редовно се изхвърлят през цепнатини в ледената кора на Енцелад. Пробите били взети с помощта на космическия апарат "Касини".

Планетолозите открили разтворими вещества, съдържащи атоми азот и кислород, които са с ключова роля за формирането на аминокиселини. Тези съединения може да влязат в дълбоководни химични реакции, осигурявайки "строителен материал" за поява на живи организми.

По мнението на учените на дъното на океана под ледената кора на Енцелад е възможно да има процеси, сходни със земните. Морска вода се смесва с магма и в резултат се формират хидротермални извори с температура до 370 градуса Целзий.

В подобни условия органични съединения се превръщат в аминокиселини, а минерални съставки позволяват живи организми да се развиват и размножават без помощта на слънчева светлина.

В рамките на предишни изследвания също бяха открити органични вещества, които обаче не се разтварят във вода и затова бе неизвестно дали е възможно да влязат в химични реакции близо до хидротермални извори.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наличие на вода и дори аминокиселини не означава автоматично, че има условия за живот!!
13
3
 
25
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Всъщност, учените не са открили признаци на живот. Открили са това, което си мислят, че са минимални условия за някакъв примитивен живот. Би било огромно откритие ако бяха открили признаци на живот, но не са.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък си мисля,че извън земния разум,отново експериментира.Този път на нова планета.Изглежда му е омръзнал експеримента със Земята и скоро ще го прекрати.Затова си живейте живота докато още го имате на планетата Земя и не се бъркайте в работата на по-вишия разум,че да не ни види сметката преждевременно.
11
2
 
17
 
! Отговори
нотариално заверено преди 4 години
Открили живот ли ? Ами те ЦИК още миналиямесец ги включИха в избирателните списъци на Енцелад...........
10
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
дай да се разбирем сига кислорода е окислител желязото ръждасва отхапаната ябълка става кафява под действието на кислорода свободните радикали унищожават клетките на нашето тяло затова стареем затова недейте съпоставя нашите условия за живот с други
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уф, сега Мъск и за там ще трябва да дава обещания
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитвам се да си представя какво става с белтъка при 370 градуса и 1000 атмосфери налягане. Направо си ставаш на диамант отсекъде.
7
4
 
7
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Тази луна е значи много подходящо място за БСП база с цел научно изследване на социализмът в космоса. Г-н Радев би могъл да кара совалката, но не американска а шведска!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубави условия за живот...Място, където водата е течна при 370 градуса по Целзий. От такова спа имаме нужда!
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Открили са необходими условия за живот, не признаци на живот, има разлика..
4
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 2Амин ве! Да се помолим!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да,да а след 20 год ще разберем наистина.мислят да правят подводница да я натоварят на сонда ,сондата да я качат на космически кораб и да изстрелят цялото това чудо натам.Обама беше спрял проектът зер черничък и космически неща са мамбо джамбо.Тръмп се нави лошото е че пътят до дам е към 20 години.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Време е да спреш питиетата, вечеряй и лягай!Ще си направиш добро
1
8
 
15
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ама как може! Исуската само тук направи живот! Вселената е направена за фон. Да си я гледаме вечер!