Мъж стана химера: Донор на костен мозък предаде ДНК-то си на приемника

Американец вече има двойно ДНК
Обновена: 10 дек 2019 19:57 | 10 дек 2019 19:30,
20
Мъж стана химера: Донор на костен мозък предаде ДНК-то си на приемника
Снимка: Pixabay

Три месеца след като трансплантираха костен мозък на Крис Лонг от Рино, Невада, той научава, че ДНК-то в кръвта му е заменена от тази на донора, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата

Четири години след животоспасяващата процедура Лонг има чужда ДНК не само в кръвта. Пробите от устните и бузите му също са с двойна ДНК - неговата и на донора, който живее в Германия. Цялата ДНК в семенната му течност е на донора. Чуждата ДНК не се е проявила само в космите по гърдите и главата му.

Това означава, че Лонг се е превърнал в химера - термин за същество с два комплекта ДНК. Думата е заета от гръцката митология, в която означава огнедишащ звяр с лъвска глава, тяло на козел и опашка на змия, пише БТА.

"Мислех, че е доста невероятно да изчезна и на мое място да се появи някой друг" - каза Лонг.

Лекарите отдавна знаят, че някои медицински процедури превръщат пациентите в химери, но къде точно се проявява донорската ДНК освен в кръвта, не е изследвано. Тези промени не са вредни за бенефицента, нито променят личността му.

Десетки хиляди хора годишно получават чужд костен мозък за лечение на болести на кръвта като левкемия, лимфома, сърповидно клетъчна анемия. Предположението, че такъв човек може да извърши престъпление, заинтригува специалистите. Затова колегите на Лонг от криминалната лаборатория в окръг Уашоу го използват за изследвания.

Когато разследващите събират ДНК от местопрестъпление, идеята е, че всяка жертва или извършител има уникален ДНК код, а не два, включително тази на човек, който живее на хиляди километри. Ако друг пациент реагира на трансплантацията като Лонг и извърши престъпление, това може да заблуди разследващите. Такива случаи дори е имало в САЩ и Южна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
още едно преди 4 години
доказателство в полза на отричаната от евреиската наука телегония
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това е интересно и в друг смисъл, ако някой вече е извършил престъпление и неговото ДНК е във ФБР, той може да се подложи на подобна процедура и вече е чист :)
16
1
 
15
 
! Отговори
Сър Пичкуик преди 4 години
катастрофирал.Случайно намерили донор на кръв, габровец.Животът на Пичкуик бил спасен!Благодарност, 20 000 паунда за лекарите и 50 000 за габровеца.След една година пак катастрофа...Намерили габровеца...Благодарност 2 000 паунда за лекарите и 5000 за габровеца...Историята се потретила...Благодарност, 2 паунда за лекарите и 5 паунда за габровеца...Във вените на сър Пичкуик вече течала габровска кръв!
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Ама вие на балканите и без такива генни интервенции се првърнахте в ориенталска клоака.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Не се превръщаш в нищо. Няма никакви отражения.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е нещо ново, знае се от години.
12
1
 
12
 
! Отговори
Потресен преди 4 години
Човек, днеса пишат статии, все едно съм дал на някой зачервен четвъртокласник 20 лева и съм му казал кво да напише.Не могат, та направо са си некъдъpни и неграмотни
11
1
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Ти не си добре. *** се прегледай на доктор!Сериозно, не се шегувсм!Първо - ние всички сме ГМО, какво значи ГМО?И второ, ако си променяхме гените като ядем протеини, то аз отдавна да съм се превърнал в птицата РУХ, да разперя криле и да полетя - за вечеря ядох пиле аъс зеле. Значи съм изкукуригал???
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука много народ са си повЕрвали май?Химерата е природно явление, съвсем нормално, също както гейовете и лесбийките.Руският сериен убиец Чикатило, дълго време не е бил заловен, защото ДНК на местопрестъплението не е съвпадало с неговата ДНК.Причината - бил е химера. Два ембриона сляти в един човек!
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много коментари, повечето безсмислени, и нИто един с въпроса: какво се случва, когато ядем ГМО - тоест вкарваме гени на непознати вируси и бактерии заедно с храната? Ето доказателство, че чуждата ДНК е в състояние да промени нашата.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ако на нeгъp присадят костен мозък на китаец, той може да се превърне в индиец.
7
5
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Има хора ,които в едно телесно състояние проявяват в някакъв етап съвсем различни от хроничните до сега болести .Случаите са разгледани в традиционната медицина и в хомеопатията. Това до сега обаче не се свързвало с д.н.к. Има и концепция ,че разболявайки се ние преминаваме в друго измерение ,но пак в този свят и здравия ни прототип се "пази" по принципа на холограмата . Така може би непрекъснато "пътуваме" в материално проявеното .
6
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕДИН СЕ ИЗЛЕКУВА ОТ СПИН В БУКВАЛЕН СМИСЪЛ СЛЕД КАТО ПОЛУЧИ КОСТЕН МОЗЪК ОТ ДРУГ ЧОВЕК КОЙТО ИМАЛ ИМУНИТЕТ КЪМ СПИН :DПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ПРОЦЕДУРАТА ПО ВЗИМАНЕ НА КОСТЕН МОЗЪК Е НЕ САМО ОПАСНА НО И МНОГО БОЛЕЗНЕНА ЩОТО СЕ ПРАВИ БЕЗ УПОЙКА! НЕ ЗНАМ ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ВЗИМА МОЗЪК ОТ УМРЯЛ ЧОВЕК ЩОТО ДО КОЛКОТО ЗНАМ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ БЕЗ ВЪЗДУХ ТОЙ УМИРА!
5
0
 
11
 
! Отговори
Късметлия е преди 4 години
А можеше ако е при китайците, сега да има и днк на прасе и ***, едновременно. Те ги умеят тез неща.
4
2
 
3
 
! Отговори
batmario преди 4 години
Като тоз станал друг къде отиде първия...Дали не е свързано със разширението на галактиката...или .......при 'здравичките' на Кърбовски.Аз съм ги чувал...На Канли Дере до Вършилово...галиба
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Описанието на "химера" от гръцката митология напомня по-скоро на жена в истерия, отколкото на пациент на генна терапия.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ся тоз ако има дете,чие е детето,негово или на донора,на кого ще прилича ,след като семенната течност е с донорското днк,значи детето ще е на донора,демек ако онзи е ***,ще се роди негърче
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не беле ли сюжета на некъф загине Филм ВА?