Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса?

Прясно и кисело зеле също могат да бъдат полезни срещу заразата
61
Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса?
Снимка: Pixabay

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, сочи ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy“, изследващо връзката между смъртността от вируса и хранителните навици на отделни нации, предава БГНЕС.

Още по темата

Според учените онези, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти, експертите смятат, че и храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ2, които "помагат" на вируса да зарази организма.

Според европейските изследователи това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според СЗО в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите в проучването твърдят, храната може да бъде ключовата разлика между нациите.В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Те са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например, ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, казва д-р Баскет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
7
 
! Отговори
Айде, пак фейк нюз преди 3 години
То не беше първо ракията, после чесъна, минахме на БЦЖ и сега кисело мляко. Всъщност имаме доста заболели и починали в сравнение с двойно и тройно по-големи като население от нашата страна. Не случайно сме в червени, а вече и в черни списъци.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли съм със затворени очи, но далеч съм от мисълта да те убеждавам за неща от моя живот. И понеже го играеш по-трезвен уж, да те питам : Посочи ми едно правителство, което не е крало в близките 30 години? Само едно...!
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има такива мижитурки като номер 8, ще се държи хунтата.Обаче ще ги изметем. И преди Борисов е имало управници, и след него ще има. Да не стане човек за резил е въпроса.
10
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Също така са много полезни компресите със суроватка или най-добре си инжектирайте мътеница венозно.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Ти ако си съгласен да те ограбва един Диктатор, да трупа пачките от твоите пари, аз не съм. Това че няма кой да го смени, е пълна глупост. Стой си и си затваряй очите как краде теб, баща ти ***, децата ти. Аз не искам. Време е да си ходи престъпника заедно с цялата си крадлива клика.Явно няма да стане с добро. Да се готви. Ние сме готови
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за да завърша - докато си продавате вота за 50 - 100 лв, докато гласувате на база роднински връзки, празни обещания и др. и Господ да слезе, не може да ви помогне. На местните избори пред очите ми докато си пия кафето на терасата, група от малцинствата чинно чакаше пред кола с лични карти, после "доброволците" ги вземаха с друга кола, вероятно за да им платят обещаното, и те така! Избирателната секция в този район е на не повече от 100 м. Изводите оставям на вас. Лека.
7
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3. Изборите са в края на март догодина. Има ли смисъл при тези обстоятелства да се сваля правителство. Да, далеч не е най-доброто. Също толкова, да не кажа по-лош вариант са опонентите на това правителство. Като извод - в една държавичка като нашата, сме хванали една много лоша черта - всички скачаме за справедливост, но появи ли се някакъв проблем за всеки от нас поотделно, се спасяваме поединично - връзки, подкупи и други. В крайна сметка нека се замислим чия е основната вина.
6
4
 
4
 
! Отговори
Е. Бачев преди 3 години
Горанов явно идва от "горя".Героизмът е закодиран в името му.Той е бил обречен да изгори още като си е извадил лична карта.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа нещо на всички вас - тези, които протестирате, и тези, които сте срещу протестите: Няколко неща (дали нарочно или не) пропускаме, а именно - на 1-во място - разединение. Умишлено или не; дали малка част от народа или голяма - то е факт!2. Нали разбирате, че абсолютно необмислените заповеди относно прословутата пандемия, могат по всяко време да се върнат, и онези от т.нар НОЩ си имат перфектен аргумент в лицето на протестите, за да ни затворят (очаквайте през есента)
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставката се изисква, и е неизбежна.Борисов иска жертви. Помнете Пламен Горанов. Тежи на съвестта на Мафиота крадец.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше установено преди 3-4 месеца от учените.Да не би да са го установили отново?Те учените установиха и за разликата в заболелите относно кръвната група,а други учени потвърдиха че цветнокожите са по-рискови.Интересното е че тези големи учени все още не са го намерили този вирус че да го снимат,и вместо микроскопска снимка,търкалят някакви топчета с шипове по тях,също както спинът който се оказа не вирус,а състояние/синдром на имунната система.А това са все едни и същи учени.само... да кажа
2
5
 
6
 
! Отговори
Полк. доц. Мангъров преди 3 години
А какво стана с БЦЖ ваксината?
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не знам дали ще предпази Боко...