Обикновената настинка може да ни осигури защита срещу COVID

Учени твърдят, че тя предизвиква вроден имунен отговор
24 мар 2021 12:57,
51
Обикновената настинка може да ни осигури защита срещу COVID
Снимка: Pixabey

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу COVID-19.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус "предизвиква вроден имунен отговор", който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, казват от университета, цитирани от БГНЕС.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, "видът и тежестта" на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

Учените са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая.

"Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2", заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

"Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19", добави проф. Мурсия.

"Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
излизам по къси за да настина, дано не лъжете!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СС- Същото изкарах и аз, направих си бърз тест, с ония дълги клечки в носа- отрицателен- няма температура, няма кашлица, кихане- обаче върху теб е минал танк, болки в мускулите и осукване на всички стави, държи те пет гадни дни.
14
1
 
3
 
! Отговори
водка PUTINKA преди 3 години
Лекува по-добре от тяхното уиски.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ССМоже и грип да е било. В момента има нарастване на случаите, макар че според някои (не) запознати е изчезнал. Но сега вече без тест трудно можеш да кажеш, кое какво е.
12
0
 
4
 
! Отговори
СС преди 3 години
До Анонимен 10 : След разговор с лекар /пих упсарин и парацетамол/ и доста хора които познавам,няма начин да не е вирусно,едни и същи симптоми при всички.Мина ми след 10 дни.
11
6
 
7
 
! Отговори
ДО 9 АНОНИМЕН преди 3 години
ти като легнеш на стълбите на някоя болница ше разбереш кой и как те плаши и какъв е ПЛАНЪТ
10
2
 
4
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Щом го твърдят британските "учени" - значи е точно обрантото !Ха -ха , като настинеш , недей взима мерки , чакай да се развие до пневмония и тогава гледай само каква защита се образува ...
9
0
 
18
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Едно време баба викаше-Трябва всяка година да изкарвош некоя лека болежка, та да та пази от големите. Дядо пък, направо опъваше един гълток от бърдучето дето все му беше в пазвата и мъдро отсичаше-Айде стопанке, като толкоз разбираш, *** понапълни пак бърдука, че нещо е протекъл и са е свършил.И дорде баба припкаше до мазата да го напълни, той ми смигаше и викаше-Права е баба ти ама не трябва да знае! Ама ти да знаеш-боледувай по малко ей тъй-за здраве
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ССА как разбра, че е грип? Странни са тези симптоми и за грип.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ни карат да сме с маски и да си стоим в къщи - за да не вземем да настинем и да се прецака хубавият план с плашенето с ковида!
6
1
 
2
 
! Отговори
СС преди 3 години
До 6 - Да,но без температура и гърлобол.Една седмица треска,приличаща на температура,но след мерене се оказва нормална,болка във врата,главата и очите.
5
2
 
1
 
! Отговори
До СС преди 3 години
Това са симптомите на британския щам, тоест не е грип, а ковид.
4
4
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Смъртоносният Вирус, Пандемия, а се оказа Обикновена Настинка, т.е. Грип!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До О хо хоАми тогава търсете някой с риновирус и го помолете да ви се изкашля в лицето. За по-сигурно няколко пъти. Щом това е предпочитания от вас вариант ... И после не си мийте лицето 24 часа най-малко.
2
1
 
13
 
! Отговори
СС преди 3 години
В момента има някакъв грип който е свързан със треска ,главоболие и болка в очите,доста хора го прекараха.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновенните настинки приключиха съществуване след идването на цар Ковида ;)