Ликът на Алън Тюринг на новата банкнота от 50 лири

Той е разбивачът на нацистките кодове от Втората световна война
25 мар 2021 15:15,
46
Ликът на Алън Тюринг на новата банкнота от 50 лири
Снимка: БГНЕС

Банката на Англия представи в четвъртък нов дизайн на британската банкнота с най-висока стойност, изобразяваща разбивача на нацистките кодове от Втората световна война Алън Тюринг, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

По-трайната и сигурна срещу подправяне полимерна банкнота от 50 британски лири ще влезе в обращение на 23 юни, рождения ден на Тюринг, съобщи централната банка на Обединеното кралство.

"Тюринг е бил математик. Той оглавява британски екип, който разбива кода "Енигма" на нацистите през 1941 г. Бил е гей и в резултат на това е третиран ужасно", заяви в изявление гуверньорът на Банката на Англия Андрю Бейли.

"Поставяйки го върху новата ни полимерна банкнота от 50 британски лири, ние празнуваме неговите постижения и ценностите, които той символизира."

Образованият математик от университета в Кеймбридж разработва "тест на Тюринг", който разглежда какви критерии са необходими, за да се прецени дали една машина може да мисли като човек - основата на изкуствения интелект.

Тюринг е даден под съд през 1952 г. за "груба непристойност" и е принуден да се подложи на химическа кастрация като алтернатива на затвора.

Той се самоубива две години по-късно, малко преди 42-ия си рожден ден.

През 1967 г. Великобритания декриминализира хомосексуалността между мъже на възраст над 21 години. През 2013 г. Тюринг получава посмъртно помилване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Ама писа, нали?"Бил е гений и герой, защо се опитват да го принизят до гей?"Защо е бил гей?
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СЪМ ЗАИНТРИГУВАМ ОТ ТОВА
30
1
 
4
 
! Отговори
Никк преди 3 години
Според мен това ще е грешка. Уважавам човека, но англичаните си имат традиция и аз ако бях англичанин не бих се съгласил, ако ще и моят лик да е на банкнотата.Пс. Според мен трябва нашите банкноти да са с ликът на В.Левски, Хр.Ботев, цар Симеон велики, П. Хилендарски, Кирил и Методи и т.н
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил е гений и герой, защо се опитват да го принизят до гей? Много от великите умове са имали своите странности, но са останали в историята не заради тях, а въпреки.
28
5
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 години
Анонимните герой са поляците, Райевски, Зигалски и още двама, не мога да се сетя за имената.Алън Тюринг е гениален, но тези пичове му казват и показват, за какво става въпрос.
27
4
 
1
 
! Отговори
Фи преди 3 години
До някоя цръна Ще си слагат на банкнотите каквото си искат,дори на *** да не му харесва.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно защо го избрахте, заради това че е бил гений или че е бил гей. Ами в такива време е живял за това и не са го приемали, сега премената са други, ама кресльовците са много
25
1
 
28
 
! Отговори
До СърПичук преди 3 години
Тюринг има огромен принос в създаването на изчислителни машини. Направо си е основоположник на информатиката, а теоретичните му постановки за изкуствения интелект се използват и до днес. Кой знае докъде би стигнал ако тогавашните традиционалисти не го бяха съсипали и докарали до самоубийство.
24
13
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Тюринг е най-известния английски хомосексуалиС от миналото явно защо е избран...
23
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 23Валерия може и да е била в UK, ама ти може да си бил цял живот в Тутракан и да си виждал Лондон само на картичка.Думата лира е българска дума. В Англия същата дума се нарича UK Pound Sterling.Ама ако искаш да си купиш кафе или закуска и ти кажат "This will cost you five quid" ти ще зацепиш ли за к'во ти говорят или ще си търсиш познатите ти "паунди"?В този ред на мисли, турците значи също използват турски паунди, вместо лири тъй ли?Не е врат а шия... ха със здраве!
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постиженията са ми ясни, но с тая тъпотия да наблегне че е гей, вероятно ги отнася към неговите ценности, подмъзваческо изказване предназначено за толерастите
21
2
 
16
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 17За разбиване на кодовете на Лоренц във Блечли Парк създават машина огромна като четирикрилен гардероб, която е първият истински електронен компютър във света!Компютърът Атанасов-Бери е останал в историята като първия по една проста причина: Английският компютър е бил засекретен.И изобщо, не разбирам какво си се вторачил в един американец, макар с българско потекло?Ами Дилма Русеф? Защо вече не я споменавате?
20
0
 
5
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 17Няма да падна до твоето ниво, въпреки че не е редно да отговарям на човек, който използва обидни епитети срещу мен.Както и да е.Гледал съм десет пъти филми повече от тебе, а този филм е първият, който съм гледал.Освен това, случайно това ми е специалност!Във филма показват само Енигма.Германците по-късно използват много по-голямата и по-сложна машина Лоренц! Дотолкова са смятали шифъра за непробиваем, че както някои днешни експерти казват, това е било "Фейсбука на Хитлер"!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До инженерСъщото се отнася за "войната на подводниците", както и като цяло за войната в Атлантика, потопяването на Бисмарк, конвоите към Мурманск и още много такива събитя, довели до успешен край на войната.
18
11
 
5
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 10Веднага отговарям!За хода на войната не знам, можем да гадаем.Но със сигурност руснаците щяха да загубят битката при Сталинград!Защото англичаните като съюзници са им предавали всичките шифровани радиограми на Вермахта, старателно дешифрирани от хората от Блечли Парк!В резултат Червената Армия е знаела предварително всяка планирана маневра на германските танкови дивизии!
17
14
 
8
 
! Отговори
до инжиньера преди 3 години
апък ти изгледай един филм поне, имаше такъв за залавянето на Енигма. Филмът за Търинг е английски и там го превъзнасят с цел да откраднат титлата на Дж. Атанасов като изобретател на първият компютър. Г-н инджьенер или *** не помня вече
16
3
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Тюринг е бил умен математик, но е бил пед. И понеже са му се присмивали, той се самоубил през 1954, едва 42-годишен.Хувър е бил също пед., но е бил железен характер!
15
1
 
8
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: номер 7Нарочно не искам да използвам изтъркания вече епитет "бай ***".Но като не можеш да кажеш нищо, по-добре си мълчи!Или ако се смяташ за много компетентен, напиши един алгоритъм за криптографски анализ?
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войната завърщи със съкрушително ПОРАЖЕНИЕ за СъвеЦкия съюз. След това беше въпрос на време да се разпане и сгромоляса в пепелта.и тоно така стана....
13
4
 
5
 
! Отговори
10 преди 3 години
До Bai AsenС неграмотници не разговарям.