ЦЕРН охлади антиматерия с лазер за първи път

Това може да помогне за разкриването на някои от тайните й
59
ЦЕРН охлади антиматерия с лазер за първи път
Снимка: БГНЕС

Учените от ЦЕРН за първи път използваха лазери за охлаждане на антиматерията, съобщава "Ню Атлас", цитиран от БГНЕС. Стъпката може да помогне за разкриването на някои от тайните на това странно вещество, включително защо не е унищожило Вселената скоро след Големия взрив.

За разлика от неуловимата тъмна материя, антиматерията е малко по-осезаема за нас, тъй като успешно е изолирана, произведена и изследвана през последните години. По същество това е просто нормална материя с противоположен електрически заряд, което означава, че ако антиматерията и материята се докоснат, те се унищожават взаимно в прилив на енергия.

Това, разбира се, я прави трудна за съхранение и транспорт, камо ли за изучаване. През последното десетилетие учените от ЦЕРН разработват все по-добри и по-добри контейнери, които използват електромагнетизъм, за да поддържат антиматерията замразена във вакуум за по-дълги периоди от време - от части от секундата и няколко минути до повече от една година. Това позволява на учените да я изучават по различни начини, като спектъра й и как реагира на гравитацията. Основната цел на всичко това е да се изследва дали електрическият заряд е единствената разлика между материята и антиматерията.

Но тези изследвания се натъкват на друг проблем, освен тенденцията й да унищожава всичко: температурата на антиатомите. Така че за новото проучване изследователи от проекта ALPHA на CERN са охладили атоми на антиводорода с помощта на лазери. Тази техника на охлаждане често се използва за обикновени материи, но никога преди това не е била прилагана при антиматерия. Атомите (или антиатомите) поглъщат фотони от лазерната светлина, като ги изтласкват за кратко в състояние на по-висока енергия. Скоро те излъчват фотоните отново и ги разпадат отново в състояние на по-ниска енергия и ако този цикъл се повтори, атомите постепенно ще се забавят все повече и повече, тъй като фотоните дават импулс.

В този експеримент изследователите на ALPHA са използвали пулсираща лазерна светлина, специално проектирана за антиводородни атоми, с честота малко под необходимата за прехода между нейните най-ниски и по-високо енергийни състояния. След няколко часа третиране на атомите, екипът установи, че средната им кинетична енергия е спаднала само до една десета от първоначалната енергия. Това ги охлажда до 0,012 K, част от абсолютната нула.

След като постигнал това, екипът установил, че спектралната линия за лазерно охлаждания антиводород е около четири пъти по-малка от обикновено. Това показва, че тази техника може да помогне на учените да направят по-точни измервания на антиматерията, което би било от съществено значение за установяването на това колко е различна от обикновената материя. Това от своя страна може да разкрие някои от най-дълбоките тайни на космологията, като например защо сме все още тук.

Смята се, че Големият взрив е трябвало да създаде равни количества материя и антиматерия, но те би трябвало да се унищожат взаимно, унищожавайки всъщност всичко. Фактът, че материята доминира във Вселената, която познаваме днес, показва определена разлика между двете, която разклаща везните.


59
Още от Наука
Биолози създадоха ваксина срещу COVID-19 и за котки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 4 дни
колко трябва даси имен да напишеш Дяволските си Игри.
55
6
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 седмица
Тези учени експериментират с дяволските си игри и си играят с търпението на Бог. Добре ще е да спрат вече.
54
5
 
1
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 седмица
Тия си търсят белята...дано не гръмнат света...
53
2
 
1
 
! Отговори
ММммМММмм преди 1 седмица
... Сложно е ...
52
5
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
А можеше да пробват с пРецедента.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А можеше да пробват с жалкия фигурант
50
2
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 1 седмица
Антиматерията върши по добра работа и от водородната и атомната .
Обаче засега цената на нейното добиване е 100 трилиона за грам , малко е висока.
Затова още не намира много употреба за военни и граждански цели но пък знае ли човек един ден може и да успеят да свалят цената.
49
6
 
11
 
! Отговори
аре у лево преди 1 седмица
Време е ЦЕРН да охладят и страстите на Чалгаря Славуци и Мая Костинбродска че ще правят правителство.
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На БоЕко"вълшебното"Чекмедже също е правено от Антиматерия,пълни се от само себе си!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питайте ме мене, аз знам тайната на Вселената и ще Ви спестя разходи за проучвания. Вселената ту се свива, ту се разширява. Вселената тупти. Свива се и става малка, колкото грахово зърно и после се взривява и почва да се разширява. Това е циклично. Сега сме в цикъл на разширяване.
46
6
 
6
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 1 седмица
Мая има антиматерия.Съхранява я в "черната дупка"без лазер.Ще я ползва да докара преродени болшевики-червеноарвейци чрез телепортиране от друго измерение,за да измести Бойко!
45
8
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 седмица
И в България си имаме антиматерия, всичко изградено от Лойко се оказа , че е антиматерия и се саморазправа след един месец.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди нас е имало и други развити цивилизации, достигнали са нашето ниво на развитие, даже по-високо технологично развитие, обаче са се самоунищожили най-вероятно с водородни бомби. Оцелели са само шепа хора, които са започнали цивилизацията наново... Според мен това се е случвало с няколко цивилизации, най-вероятно и нашата ще свърши по същия начин и ще има рестарт. Неслучайно има легенда за потопения остров Атлантида. Все пак е останала някаква памет в хората под формата на легенди.
43
2
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 1 седмица
Не точно, но видях скелета от Етиопия през 2016-2017 та..."Луси", който след датиране излезе на 3.8 милиона години. Още преди литературните герой да се пропагандират.
42
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия от ЦЕРН си играят игрички със сили, които не познават. Дано да не направят голяма беля, играейки си на Господ.
41
6
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 1 седмица
Ами много книжки на Ерих Деникен си чело, а точно това е пример за псевдонаука.
40
0
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
Всъщност ние не знаем дали това е така, дали при Големия взрив и разширяването на Вселената материята и антиматерията не са се разделили бързо една от друга, вместо да се анихилират нацяло.
39
2
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 1 седмица
Г***ннньоооо, глупости пишеш. Материята и антиматерията са асиметрични т.е не. са 50/50
38
15
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 1 седмица
А у нас Слави и Мая охладиха на Боко фантазиите за ново правителство с антиолигофреничвн лазер.
37
1
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 1 седмица
Забавлявай се, но не забравяй, че вашите литературни герой са на максимум 2000 години, а има физически доказателства, клинописи, рисунки по пирамиди, по камъни по пещери на по 1 000 000 години. И то какви рисунки на хора със скафандри. Хубаво е човек да вярва, но не е хубаво да е инат и да не вижда. Ако искаш да вървиш напред, не можеш да повтаряш книгата "Алиса в страната на чудесата".