ЦЕРН охлади антиматерия с лазер за първи път

Това може да помогне за разкриването на някои от тайните й
6 апр 2021 16:29,
60
ЦЕРН охлади антиматерия с лазер за първи път
Снимка: БГНЕС

Учените от ЦЕРН за първи път използваха лазери за охлаждане на антиматерията, съобщава "Ню Атлас", цитиран от БГНЕС. Стъпката може да помогне за разкриването на някои от тайните на това странно вещество, включително защо не е унищожило Вселената скоро след Големия взрив.

За разлика от неуловимата тъмна материя, антиматерията е малко по-осезаема за нас, тъй като успешно е изолирана, произведена и изследвана през последните години. По същество това е просто нормална материя с противоположен електрически заряд, което означава, че ако антиматерията и материята се докоснат, те се унищожават взаимно в прилив на енергия.

Това, разбира се, я прави трудна за съхранение и транспорт, камо ли за изучаване. През последното десетилетие учените от ЦЕРН разработват все по-добри и по-добри контейнери, които използват електромагнетизъм, за да поддържат антиматерията замразена във вакуум за по-дълги периоди от време - от части от секундата и няколко минути до повече от една година. Това позволява на учените да я изучават по различни начини, като спектъра й и как реагира на гравитацията. Основната цел на всичко това е да се изследва дали електрическият заряд е единствената разлика между материята и антиматерията.

Но тези изследвания се натъкват на друг проблем, освен тенденцията й да унищожава всичко: температурата на антиатомите. Така че за новото проучване изследователи от проекта ALPHA на CERN са охладили атоми на антиводорода с помощта на лазери. Тази техника на охлаждане често се използва за обикновени материи, но никога преди това не е била прилагана при антиматерия. Атомите (или антиатомите) поглъщат фотони от лазерната светлина, като ги изтласкват за кратко в състояние на по-висока енергия. Скоро те излъчват фотоните отново и ги разпадат отново в състояние на по-ниска енергия и ако този цикъл се повтори, атомите постепенно ще се забавят все повече и повече, тъй като фотоните дават импулс.

В този експеримент изследователите на ALPHA са използвали пулсираща лазерна светлина, специално проектирана за антиводородни атоми, с честота малко под необходимата за прехода между нейните най-ниски и по-високо енергийни състояния. След няколко часа третиране на атомите, екипът установи, че средната им кинетична енергия е спаднала само до една десета от първоначалната енергия. Това ги охлажда до 0,012 K, част от абсолютната нула.

След като постигнал това, екипът установил, че спектралната линия за лазерно охлаждания антиводород е около четири пъти по-малка от обикновено. Това показва, че тази техника може да помогне на учените да направят по-точни измервания на антиматерията, което би било от съществено значение за установяването на това колко е различна от обикновената материя. Това от своя страна може да разкрие някои от най-дълбоките тайни на космологията, като например защо сме все още тук.

Смята се, че Големият взрив е трябвало да създаде равни количества материя и антиматерия, но те би трябвало да се унищожат взаимно, унищожавайки всъщност всичко. Фактът, че материята доминира във Вселената, която познаваме днес, показва определена разлика между двете, която разклаща везните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали знаете, че СУ има участие в ЦЕРН? Можехте да вземете интервю от някой българин, за да е по-интересно.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Джипката няма ли отиде да инспектира и да види как върви работата :)? Една последна инспекция преди да изпадне в дълбока нелегалност.
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като например: Как мутра лежала в затвора унищожи българия за 11 години и въпреки това пак има балами да гласуват за нея
27
8
 
5
 
! Отговори
Ефекта на пеперудата преди 3 години
Всяка антиматерия си има другарче-материя, като се пипа антиматерията това се отразява на материята. Тази антиматерия, дето са я охладили е довело до прегряване на материята, което може да доведе до верижна реакция и отварянето на мицро черни дупки, които поглъщайки светлина бързо могат да нарастнат до супер черни дупки, които да погълнат не само нашата планета ами и цялата слънчева система. Затова не се тюхкайте че слави ще бъде новият премиер, това е нищо в сравнение с това, което предстои
26
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АНГЕЛИ И ДЕМОНИ 2009ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С АНТИМАТЕРИЯ НЕ СЕ СВЪРШИХА НИКАК ДОБРЕ!............................ПО ДОБРЕ ДА СИ ИГРАЯТ С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!!!------------------------ДА НЕ СЕ БЪЗИКАТ С АНТИМАТЕРИЯ , ЧЕ ТУКУ СА ОТВОРИЛИ НЯКОЯ ЧЕРНА ДУПКА!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименС антиматерията като гориво за космическите кораби можем да колонизираме близките звезди, но можем и да направим бомби....-------------------------------------------------------Бомби , Бомби !
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РазбирачТочно така е и за съжаление, ако са сигурни, че другата страна няма да може да им отвърне адекватно ще го използват без да се замислят.
23
1
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
Ракия ще може ли да охлажда тоя лазер?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21 от по-тъм ните българи имаш на предвид нали- от тези дето според нашите учебници Господ ги препекъл затова ги обича повече от другите!?
21
3
 
7
 
! Отговори
Ми2 преди 3 години
Браво. Да отворят една черна дупка и да свършва тоя цирк, че много ми писна.
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете ЦЕРН от българи че ше ви откраднат антиматерията и фотонааааа!!!!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Ко? Не? преди 3 години
До РазбирачКакви открития? Нещо за последните 10 години откритията са им само във финансовите отчети.
18
2
 
9
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 години
До Леща. Всяко нещо когато бъде открито първо се ползва 20 - 60 +години за военни цели,и след това се пуска орязън модел за хората. Имай предвид, че нещо излезе ли на пазара, военните го имат 10 пъти по - добро и ефективно. Нещо като микровълнова фурна която загрява 1 кг храна за 40 сек, и микровълнов танк който сварява на 400 метра всичко органично за 50 секунди.
17
2
 
6
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
Тези открития нали знаете кой ги използва първи винаги.Ако не се сещате да ви кажа - военните
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрахте ли сега ?Светът е трябвало да се самоуноищожино е бил заченат по случайност...Сещам се за едни герои на Дъглас Адамс които смятаха че Вселената е изкихана от гигантско същество и живееха в ужас от деня наречен от тях: "Денят на Голямата Бяла Носна Кърпа"...)))))))
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хвърлиха милиарди евра на вятъра,не милиони.И сега тия трябва да оправдаят прахосаните средства с колосални открития! Аман от безполезни прояви! Като Папата и политиците,които заклеймяват нещо си и са силно загрижени за нещо си,демек - бе оправяйте се там и не ни занимавайте..И кво ся,ще охлаждаме с лазер,а.И за 5- 6 години голям напредък имате. А ако някой ви кажеше- дайте тия пари за храна, лекарства,ау какви оправдания щяхме да чуем!
14
3
 
6
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Ама какви мангизи се точат там, ние с кюлчетата сме като пионерчета от тамбурашки оркестър. Антиматерия охлаждали, ти да видиш! То физиците от 100 години се драпат като котки в чувал дали има подобно чудо изобщо, ама ония вече я охлаждали.
13
1
 
15
 
! Отговори
Разбирач преди 3 години
Играйте си играйте си.Все едно маймуни да открият атомната бомба....
12
1
 
9
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Някой ден Господ да им охлади мераците, за да не барат там, дето не им е работа. Амин.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искъм ощи такиви статииии!!! И за Константата на Планк пишетииии! И за Стандартния модел и за Полето на Хигс най многуууу! Плийййс плийс плийсссс :)